Στον ΟΑΕΔ 140 εκατ. ευρώ για νέα προγράμματα εργασίας

Μέχρι το τέλος του 2016, πρόκειται να εκδοθούν οι προσκλήσεις του ΟΑΕΔ για επιδότηση προσλήψεων ανέργων, καθώς και για στήριξη νέων για τη δημιουργία νέων…

3ec5a89afc79d044e4c7a6d9522c636d_XL

Μέχρι το τέλος του 2016, πρόκειται να εκδοθούν οι προσκλήσεις του ΟΑΕΔ για επιδότηση προσλήψεων ανέργων, καθώς και για στήριξη νέων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Τις επόμενες ημέρες, θα υπογραφεί η εκχώρηση περίπου 140 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ για τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων, εκ των οποίων τουλάχιστον το ¼ θα ενεργοποιηθεί, πριν από το τέλος του έτους.

Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας δομούνται σε δύο πυλώνες. Ειδικότερα, σ' αυτόν της επιδότησης των επιχειρήσεων που θα προσλαμβάνουν ανέργους και στην επιχορήγηση των ανέργων για τη δημιουργία των δικών τους μικρών αλλά καινοτόμων επιχειρήσεων.

Με συνολικό προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ, έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με οκτάμηνες συμβάσεις σε δήμους και Περιφέρειες.

Η πρόσκληση προς τους ανέργους για τους 17 δήμους πρώτης προτεραιότητας που έχουν χαρακτηριστεί ως θύλακες υψηλής ανεργίας, έχει ήδη αναρτηθεί και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες έως τα τέλη του Οκτωβρίου, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας. Για πρώτη φορά, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις εντάσσονται ισότιμα και ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αιτήσεις στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας.

Με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ, θα στηριχθεί και από το Κοινωνικό Ταμείο η ανάπτυξη και προώθηση κοινωνικών συνεταιριστικών σχημάτων και η απασχόληση σε αυτά τα σχήματα. Έναν ξεχωριστό πυλώνα αποτελεί, από μία άποψη, το πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 477 εκατ. ευρώ, έχει ενεργοποιηθεί πλήρως και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Τη στήριξη της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, της μεταρρύθμισης στην Υγεία, της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τη στήριξη της πολιτικής για τα «κόκκινα» δάνεια (σύσταση των γραφείων εξυπηρέτησης δανειοληπτών και της Ανεξάρτητης Αρχής που θα προσδιορίζει τη δανειοληπτική ικανότητα).

Τη στήριξη των επιτελικών λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, πέραν τη αυτοτελούς δράσης των 55 εκατ. ευρώ, έχουν προϋπολογιστεί τα εξής ποσά: - 10 εκατ. ευρώ για τη σύσταση περιφερειακών μηχανισμών ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων - 11 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις - 2 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις - 10 εκατ. ευρώ για τη σύσταση Ειδικού Ταμείου στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας.