Επίσκεψη της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Ζαβογιάννη στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου, στην έδρα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου με την υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, Ηρώ Ζαβογιάννη η οποία και διατέλεσε Διευθύντρια στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη.

Η κυρίαΖαβογιάννη, αφού ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας για την άψογη συνεργασία που υπήρξε με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και το συγχάρηκε για τις σημαντικές επιτυχίες του,αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και τον επιμελητηριακό θεσμό, αλλά και στα επίδικα της επόμενης περιόδου.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ παρέλαβε αρνητικό ισοζύγιο  συστάσεων επιχειρήσεων προς διαγραφών κατά 6.620 επιχειρήσεις, μεγάλο διοικητικό κόστος, ενώ ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν είχαν κλείσει ασφυκτιούσαν από χρέη που δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν λόγω των 12 δόσεων.  Το 2018 αντίστοιχα η διαφορά συστάσεων επιχειρήσεων και διαγραφών είναι +12.407 επιχειρήσεις. Αυτό που επιχειρήθηκε από το 2015 είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την ψηφιοποίηση (e-YMS)και την απλοποίηση των διαδικασιών (αδειοδότησεις μέσω γνωστοποίησης οικονομικών δραστηριοτήτων), η δημιουργία εργαλείων ρύθμισης χρεών ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, ο εκσυγχρονισμός όλου του εταιρικού δικαίου έπειτα από έναν αιώνα, η στήριξη των επιχειρήσεων με δημιουργία δομών στα Επιμελητήρια και χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και η συνολική χωροταξική θεώρηση και οργάνωση, ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις πού επενδύουν. Συγκεκριμένα για τη βιομηχανία, στόχος είναι η ολοκληρωμένη πολιτική εγκατάστασης/μετεγκατάστασης σε οργανωμένους χώρους υποδοχής επιχειρήσεων. Τα Οινόφυτα αποτελούν το πρώτο επιτυχημένο εγχείρημα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η επιλογή της Κυβέρνησης να αναδείξει τα Επιμελητήρια σε βασικό πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με συγκεκριμένες αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, με την ανάλογη διεύρυνση των πόρων που μπορούν να διεκδικήσουν και ενισχύοντας τα σε προσωπικό πανελλαδικά με τη μεταφορά που έγινε από τις  αστικές εταιρείες τους στέφθηκε με επιτυχία. Τα επιμελητήρια παρόλες τις αδυναμίες τους παραμένουν ο θεσμός στον οποίο οι επιχειρήσεις όλης της χώρας απευθύνονται για ενημέρωση και υποστήριξη. Σήμερα ηθεσμοθετημένησυμμετοχή τους στην κατάρτιση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, δείχνει το δρόμο μίαςανάπτυξης χωρίς περιφερειακές ανισότητες και βασισμένης στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, όσον αφορά την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης η κυρίαΖαβογιάννητην ενέταξε στη στρατηγική της Κυβέρνησης για μία ανάπτυξη που ταυτόχρονα μεγεθύνεται αλλά και καταπολεμά της ανισότητες. Αναρωτήθηκε δε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετώπιζε το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού που παρέλαβε για το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε για ανάπτυξη; Όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ πλέον συμβουλεύουν τα κράτη να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, με όρους σύγκλισης, πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει στη χρεοκοπημένη Ελλάδα και την ακραία φτωχοποιημένη κοινωνία; Ποιο είναι το αντίστοιχο πετυχημένο ιστορικό παράδειγμα στο οποίο αναφέρονται όσοι κατηγορούν την Κυβέρνηση; Απλά δεν υπάρχει τέτοιο.

Κλείνοντας η κυρίαΖαβογιάννη δήλωσε πως θα παραμείνει αρωγός στο έργο του Επιμελητηρίου και θα βοηθήσει τις προσπάθειες του φορέα από όποια θέση κι αν βρίσκεται.

Σπήλιος Λιβανός: Συνάντηση με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά (ΦΩΤΟ)