ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΔ. Κωνσταντόπουλος: Επίσκεψη Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Δ. Κωνσταντόπουλος: Επίσκεψη Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Δ. Κωνσταντόπουλος: Επίσκεψη Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Επίσημη επίσκεψη Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Δημήτριο Σεβαστάκη (ΣΥ.ΡΥΖ.Α) και τα μέλη κα Μαρία Αντωνίου (Νέα Δημοκρατία) και κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο (Δημοκρατική Συμπαράταξη), πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 16 & 17 Απριλίου 2019, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας & Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη.

Κατά την επίσκεψη, διεξήχθη κοινή συνεδρίαση των δυο Επιτροπών, παρουσία και του Προέδρου της Β.τ.Α κ. Δημήτρη Συλλούρη καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου και φοιτητών.

Την αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, συνόδευε επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος .

Η συνεδρίαση αποτέλεσε τη συνέχεια σειράς συναντήσεων στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων και της σχετικής συμφωνίας που έγινε τον Φεβρουάριο του 2009 μεταξύ των εν λόγω Επιτροπών, που προνοεί για την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ τους πάνω σε τακτική βάση.

Ειδικότερα, η ανταλλαγή απόψεων που έγινε αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην εκπαίδευση στα όρια της Ευρώπης, στους μορφωτικούς προσανατολισμούς, στις εκπαιδευτικές στρατηγικές, στις κοινές δράσεις για την προστασία της ελληνικής γλώσσας και στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, στη συνεργασία στους τομείς της έρευνας/καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, στα προβλήματα Κυπρίων/Ελλαδιτών φοιτητών που διαμένουν στην Ελλάδα/Κύπρο, στις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και στον επηρεασμό Κυπρίων φοιτητών.

Επίσης, θίχθηκαν χρόνια και επίκαιρα προβλήματα (εκπαιδευτικά προγράμματα, ακτοπλοϊκή σύνδεση δύο χωρών, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Κύπρο, ισοτιμία φοιτητών πάσων στις δύο χώρες, λειτουργία ΔΟΑΤΑΠ) και προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις και κοινές συνέργειες στο μέλλον στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.  

Οι κ.κ. Δ. Σεβαστάκης, Μ. Αντωνίου και Δ. Κωνσταντόπουλος έθεσαν στις παρεμβάσεις τους τη διαφορά των μοντέλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο, το ισχύον καθεστώς (νομοθεσία και λειτουργία) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την ανάγκη συμπόρευσης των δύο χωρών, ώστε να αναδειχθούν από κοινού σε έναν παγκόσμιο εκπαιδευτικό κόμβο.

Μετά το πέρας των εργασιών, υιοθετήθηκε κοινή δήλωση των δύο επιτροπών, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η απόφαση σύστασης «Μεικτής Συντονιστικής Επιτροπής» για κοινές δράσεις/θεματικές και χάραξη προτεραιοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια τις παραμονής τους στη Κύπρο οι Έλληνες βουλευτές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου εκεί συναντήθηκαν με τον Πρύτανη κ. Τ. Χριστοφίδης και ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα & Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» καθώς και στο κέντρο πληροφόρησης – βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» .

Ολόκληρη η τοποθέτησή μου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών

Αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και τιμή που μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθώ την Κύπρο και να συμμετάσχω σε εργασίες της Κυπριακής Βουλής.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν τον ισχυρότερο δεσμό όλων, δεσμό αίματος.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι λαοί μας δοκιμάστηκαν από την οικονομική κρίση και επακόλουθα από την υψηλή ανεργία και την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Αντέξαμε, Έλληνες και Κύπριοι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι κοινές μας ρίζες, οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίες μεταξύ των λαών μας είναι η μεγάλη μας δύναμη. Και πρέπει να είναι και η αφετηρία μας για το πως υπηρετούμε τους μεγάλους στρατηγικούς στόχους μας.

Πρόσφατα, τα δυο Κοινοβούλια, Ελλάδας και Κύπρου μέσα από μια μακρά συνεγασία προχώρησαν στην έκδοση των τεσσάρων πρώτων τόμων του Φακέλου της Κύπρου.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την τραγωδία του 1974, έχουμε πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια για το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, τις συνέπειες της οποίας υφίσταται ακόμη ο Κυπριακός λαός.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα μηνύματά μας προς την Τουρκία, τόσο ως αυτάδελφες χώρες αλλά και ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να είναι ευανάγνωστα και ξεκάθαρα.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από τέσσερις καταλυτικούς παράγοντες.

Ο πρώτος, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Ο τερματισμός της κατοχής και η διαμόρφωση μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης.

Είναι ζήτημα δημοκρατικής τάξης. Είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας για την ειρήνη στην περιοχή.

Να καταστεί η Κύπρος ένα επανενωμένο κράτος, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα. Απαλλαγμένο από ξένα κατοχικά στρατεύματα και μονομερή «δικαιώματα» επέμβασης τρίτων χωρών. Αποτελεί εθνική θέση ανεξαρτήτως των πολιτικών και ιδεολογικών προτιμήσεων.

Αυτονόητη προϋπόθεση για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δεύτερος καταλυτικός παράγοντας, η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η άρση των απειλών, η αλλαγή της κατάστασης στο Αιγαίο.

Η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, επιθυμεί να δημιουργήσει μια κρίση στο Αιγαίο.

Να εδραιώσει στη διεθνή κοινότητα ότι η θαλάσσια περιοχή είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας.

Αντιστρατεύεται το Διεθνές Δίκαιο για να δημιουργήσει «τετελεσμένα» στη θαλάσσια οριοθέτηση.

Τόσο στο ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στα ζήτημα των συνόρων της Ελλάδας, που είναι σαφώς καθορισμένα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως τη συνθήκη της Λωζάνης, της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, το Δίκαιο της Θάλασσας, και τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέυ του 1982.

Αν όμως η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική, ο δρόμος είναι ένας και πρέπει να είναι κοινός για τους λαούς μας.

Με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια να επιλέξουμε λύσεις μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο και μέσα από τη συμμετοχή μας στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο τρίτος παράγοντας για να έχει ευρωπαϊκή προοπτική η Τουρκία είναι η προώθηση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της.

Έχει σημασία για τον Δυτικό πολιτισμό, για την προοπτική και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσουμε το πιο σημαντικό ευρωπαϊκό κεκτημένο: Το κράτος δικαίου που βασίζεται στη δημοκρατία, την ελευθερία και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2017, δείχνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις καταστατικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια προς ένταξη χώρα.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία δείχνουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας επιθυμεί τη δημοκρατική αλλαγή.

konstantopoulos- kipros (2)

konstantopoulos- kipros (1)

Ναυπακτία: Μαθητές του ΕΕΕΕΚ «υιοθετούν» ένα νέο πάρκο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr