Επί τάπητος η ιστορία του καπνού – Μείζονος σημασίας για το Αγρίνιο, η αυριανή ημερίδα στο ΤΕΕ

Η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, επιδιώκει την αναγέννηση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας, βάζοντας στο τραπέζι τις ιστορικές και σύγχρονες «διαστάσεις» αξιοποίησης – Αναλυτικά το πλάνο των διεκδικήσεων δια στόματος Νίκου Σκιαδά  

Χωρίς να παραγκωνίσει τον αρχικό της στόχο, που είναι η αξιοποίηση των καπναποθηκών Παπαπέτρου, η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει την σταθερή της πορεία δουλεύοντας μεθοδικά εδώ και καιρό πάνω σε συγκεκριμένη πρόταση, αναφορικά με την αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού Έρευνας στο Αγρίνιο, στην περιοχή της Αερογέφυρας και τη δημιουργία μουσείου καπνού στον ίδιο χώρο.

Μάλιστα, ως προς την κατεύθυνση αυτή, αύριο Κυριακή, στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στις 11.00π.μ. διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με το ΤΕΕ με τίτλο: «Η σημασία του Καπνού στην Οικονομική και Κοινωνική Ζωή του Αγρινίου – Ο ρόλος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας – Προοπτικές Αξιοποίησης».

Αξιοποιώντας το περιφερειακό συνέδριο που έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, οι άνθρωποι της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, κατέθεσαν μία νέα πρόταση με λιγότερο κόστος και μικρότερο ορίζοντα υλοποίησης, αυτή της αξιοποίησης του Καπνικού Σταθμού έχοντας επιπλέον ως όραμα την ανάπτυξη δράσεων πολιτιστικής και αναπτυξιακής μορφής σε συνάρτηση με την αγροτική παραγωγή και όλα τα συναφή ζητήματα στο χώρο αυτό.

skiadas

«Διαμορφώσαμε την πρόταση, την καταθέσαμε στο αναπτυξιακό συνέδριο και το υπουργείο Πολιτισμού και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει ο χώρος και εξασφαλίσαμε την έγκριση παραχώρησης του χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην Γεωργίας). Πρέπει πλέον στο νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει την προσπάθεια υλοποίησης της στόχευσης να υπάρχει ένας δημόσιος φορέας» δήλωσε στη «Σ» ο πρωτεργάτης και Πρόεδρος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Σκιαδάς.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά: «περιλαμβάνει την αξιοποίηση των 7 στρεμμάτων του Καπνικού Σταθμού Έρευνας και τα κτίρια των τριών κατηγοριών που περιλαμβάνονται στην έκταση. Στο ένα κτίριο στεγάζονται τα γραφεία του Καπνικού Σταθμού και το σπίτι του Διευθυντή. Υπάρχουν επίσης δύο αποθήκες συγκομιδής και επεξεργασίας νωπού καπνού και ο χώρος επεξεργασίας και αποθήκευσης του ξηρού καπνού. Συνολικά οι χώροι αυτοί είναι σχεδόν 380 τ.μ. Εκεί θέλουμε να στεγαστεί το μουσείο. Στην τρίτη κατηγορία κτιρίων εντάσσονται οι χτιστοί φούρνοι που ψήνονταν τα αμερικανικού τύπου καπνά. Διασώζονται έξι τέτοιοι φούρνοι που αναδεικνύουν την ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της περιοχής. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους χώρους αυτούς και για άλλες δράσεις. Υπάρχει έκταση για την παραγωγή και διατήρηση φυτικών ποικιλιών που οδεύουν προς εξαφάνιση, είδη καπνού, παλιές ποικιλίες σιταριών, βρώμης κ.ά. Η σκέψη αυτή είναι στην κατεύθυνση δημιουργίας «αρχείου» και διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής. Στους χώρους του μουσείου επιθυμούμε να φιλοξενηθούν εργαλεία που ήταν κατά το παρελθόν χρήσιμα στον πρωτογενή τομέα».

Μέσα από την εκδήλωση της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται αύριο, στόχος είναι να ενημερωθούν οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής ώστε να «γεννηθεί» το ενδιαφέρον από κάποιον φορέα λ.χ. τον Δήμο, το Πανεπιστήμιο κλπ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που συνδιοργανώνεται από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, θα παρουσιαστούν εκ μέρους του ΤΕΕ απόψεις για το κτιριακό συγκρότημα του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου, ενώ θα δοθεί από επιστήμονες η κατάλληλη διάσταση του καπνού και του «κόσμου του καπνού» την εποχή εκείνη και όχι μόνο.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση”

«Σαρώνει» η γρίπη! – Τι επισημαίνει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης