«Επάγγελμα Πόρνη»

Προπώληση εισιτηρίων στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου: 10 ευρώ, Είσοδος: 12 ευρώ. Άνεργοι – Φοιτητές: 10 ευρώ

 

«Επάγγελμα Πόρνη»

 

Η θεατρική παράσταση «Επάγγελμα Πόρνη» θα παρουσιαστεί απόψε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με την αγρινιώτησα ηθοποιό Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

 

Η θεατρική παράσταση «Επάγγελμα Πόρνη» θα παρουσιαστεί απόψε το βράδυ στο Παπαστράτειο Μέγαρο στις 9.00 από την ηθοποιό Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Η κα Παλαιολόγου μιλώντας στον «Δυτικά FM 96.1» για την παράσταση είπε «Έχω γεννηθεί στο Αγρίνιο και χαίρομαι που θα βρεθώ εκεί. Το έργο δυστυχώς είναι εξαιρετικά επίκαιρο παρ ότι έχει γραφτεί αρκετά χρόνια πριν. Οι δύο ιστορίες που έχουμε επιλέξει να παρουσιάσουμε είναι σαν να βγήκαν τώρα, αφού στην Ελλάδα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι ιστορίες αυτές είναι αυτοβιογραφικές της Λιλής Ζωγράφου. Η πρώτη παρουσιάζεται στο κοινό με πολύ χιούμορ, παρ ότι κρύβει πολύ πόνο και η δεύτερη σχετίζεται με πολύ δύσκολη κατάσταση που πέρασε η συγγραφέας και θα αποτελέσει και έκπληξη για τους θεατές. Ξέρω ότι το Αγρίνιο έχει διαμορφώσει καλό θεατρικό κοινό και σ αυτό έχει συμβάλει η καλή δουλειά που έχει γίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Για ακόμη μια φορά χαίρομαι πολύ που θα βρεθώ στην πόλη που γεννήθηκα».

Η πρώτη ιστορία εξελίσσεται στη Χούντα στην συγγραφέα (Λιλή Ζωγράφου),  στην οποία  απαγορεύεται να εξέλθει της χώρας λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με πρόφαση την μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Η Ζωγράφου πολεμώντας με χιούμορ το παράλογο καθεστώς, αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμα της σε «Πόρνη-ελευθερίων ηθών» με συνέπειες τραγελαφικές.

Η δεύτερη ιστορία εξελίσσεται το 1973. Η συγγραφέας μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της, παραμονές πρωτοχρονιάς, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού: η συγγραφέας – δεμένη στο κρεβάτι – πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες. Εντούτοις δεν αποδυναμώνεται: η τραυματική της εμπειρία την εξωθεί στην κατά μέτωπο σύγκρουση με τους ιθύνοντες και την καταγγελία της σαθρής λειτουργίας του νοσηλευτικού οργανισμού.

Ο Ένκε Φεζολλάρι παρουσιάζει με τη δική του διεισδυτική ματιά τις συναρπαστικές εξομολογήσεις της Λιλής Ζωγράφου: ενός συνειδητοποιημένου-σκεπτόμενου πολίτη, μιας αντισυμβατικής συγγραφέως και ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει την ελευθερία σαν τόσο υψηλό αγαθό ώστε αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή της για να απαλλαγεί απ΄την δουλοπρέπεια της πείνας.

Η οξύτητα της γραφής της, το σαρκαστικό και γλυκόπικρο χιούμορ της, η αφηγηματική της ορμητικότητα, η αφοπλιστική και έντιμη ειλικρίνεια αποκτούν λόγο επί σκηνής με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και αναδεικνύονται με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Στο Υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε μία παράσταση σύγχρονη, που γκρεμίζει τα δόγματα και τους μύθους που τροφοδοτούσε η Χούντα τον αδιάφορο ως προς τα δικαιώματά του λαό: «Όχι, η επανάστασή μου, δεν θα στρεφόταν κατά του κατεστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η γη έτσι κι αλλιώς δεν χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δεν χωρά άλλα φερέφωνα».

 

Οι συντελεστές της παράστασης είναι; Κείμενο: Λιλή Ζωγράφου. Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού. Σκηνικός χώρος-κοστούμια-φωτισμοί: Ενκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού.
Κατασκευή Σκηνικού: Μανώλης Κοθρής. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης . Φωτογραφίες-βίντεο: Αθηνά Λιάσκου.

Κείμενο: Λιλή Ζωγράφου. Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού. Σκηνικός χώρος-κοστούμια-φωτισμοί: Ενκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού.
Κατασκευή Σκηνικού: Μανώλης Κοθρής. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης . Φωτογραφίες-βίντεο: Αθηνά Λιάσκου.

Εισιτήρια – Προπώληση (στο Παπαστράτειο): 10 ευρώ, Είσοδος: 12 ευρώ. Άνεργοι – Φοιτητές: 10 ευρώ. Τηλέφωνο για κρατήσεις: 6934053441.

 

Κων/νος Χονδρός