ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΈντονες διαμαρτυρίες για τη δακοκτονία – Στα… κεραμίδια οι ελαιοπαραγωγοί του Αγρινίου

Έντονες διαμαρτυρίες για τη δακοκτονία – Στα… κεραμίδια οι ελαιοπαραγωγοί του Αγρινίου

Έντονες διαμαρτυρίες για τη δακοκτονία – Στα… κεραμίδια οι ελαιοπαραγωγοί του Αγρινίου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά χάνουν την παραγωγή τους και με μαθηματική ακρίβεια θα ζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό και του χρόνου – Ακόμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν τους ψεκασμούς για τον δάκο και την τοποθέτηση παγίδων  

Έντονα παράπονα εκφράζουν στη «Σ» ελαιοπαραγωγοί περιοχών πέριξ του Αγρινίου, καταγγέλλοντας ότι δεν έχει γίνει κανένας ψεκασμός για τον δάκο, ενώ την ίδια στιγμή είναι ανήσυχοι γιατί ενώ έχουν διοριστεί οι παγιδοθέτες δεν τους έχουν δώσει το «οκ» τη στιγμή που όλη η περιοχή είναι γεμάτη στο δάκο!

Τι συνέβη όμως και φέτος παρουσιάστηκε εμπλοκή μετά τον περσινό εφιάλτη;

Στις 2 Ιουλίου είχε εκδοθεί η ακόλουθη ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας:

“Οι διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν το πρόγραμμα δακοκτονίας για την ανάδειξη εργολάβων για την από εδάφους εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών έχουν ανασταλεί λόγω προδικαστικής προσφυγής και επιβολής προσωρινών μέτρων για την περαιτέρω εξέλιξη του διαγωνισμού εκ μέρους ενός εκ των υποψήφιων οικονομικών φορέων. Η καρποφορία στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κυμαίνεται γενικότερα σε μέτρια επίπεδα, τόσο στις επιτραπέζιες όσο και στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες. Παρά την πλούσια ανθοφορία, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την κρίσιμη περίοδο της γονιμοποίησης, δεν οδήγησαν και σε αντίστοιχη υψηλή καρποφορία. Υπενθυμίζουμε ότι τα ακμαία του δάκου ξεκινούν την εναπόθεση με την έναρξη πήξης (ξυλοποίηση) του πυρήνα του καρπού, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει στις κονσερβολιές.

Η φετινή χρονιά είναι όψιμη όσον αφορά στην καρπόδεση το ελαιοκάρπου.

Οι υψηλές δε θερμοκρασίες που επικρατούν αυτήν την περίοδο συμβάλουν στην αναστολή της δραστηριότητας του εντόμου. Ιδιαίτερη προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί σε κτήματα που αρδεύονται στα οποία οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για την δραστηριότητά του. Συστήνουμε οι ελαιοκαλλιεργητές να είναι σε επαγρύπνηση, τόσο για τον έγκαιρο εντοπισμό του σταδίου πήξης του πυρήνα του ελαιοκάρπου, όσο και για την εμφάνιση δακοπληθυσμών προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα. Δεδομένου ότι, κύριο μέλημα της ΔΑΟΚ Αιτωλ/νιας είναι η προστασία της παραγωγής αλλά και του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών της περιοχής αρμοδιότητάς της, θα ενημερώνει κατά διαστήματα, μέσω Δελτίων Τύπου, σχετικά με την πορεία εξέλιξης του πληθυσμού του δάκου”.

Από την πλευρά τους ελαιοπαραγωγοί από την Καμαρούλα, τα Δύο Ρέματα, την Αβόρανη, τον Άγιο Νικόλαο, το Καινούργιο, την Παραβόλα, την Παντάνασσα, το Δοκίμι, τα χωρία των Δ.Ε. Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων, Νεάπολης, Στράτου, Αρακύνθου, Μακρυνείας και Αγγελοκάστρου τονίζουν: «Οι αρμόδιοι θα έπρεπε να έχουν ήδη φροντίσει να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και να έχουν πραγματοποιήσει την τοποθέτηση των παγίδων για το δάκο. Στην Π.Ε. Αχαΐας ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ανακοινώσεις και οι ελαιοπαραγωγοί είναι ενήμεροι. Είναι υποχρεωμένοι να βρουν λύση γιατί κατά πρώτον για τους ελαιοπαραγωγούς είναι η δουλειά τους και το ψωμί τους η ελιά και η προστασίας της και κατά δεύτερον παρακρατείται από τους ελαιοπαραγωγούς το 2% από τα χρήματά τους (που μπορεί άνετα να ισούται και με 850 ευρώ) για όλα τα έξοδα που σχετίζονται με το δάκο και την καταπολέμησή του. Είμαστε σε οριακή κατάσταση. Πρέπει το συντομότερο να κάνουν ψεκασμούς και μάλιστα με σωστό τρόπο για να καλύψουν όλες τις περιοχές. Ο δάκος φαίνεται πως «οργιάζει», έχει αναπτυχθεί και αναπτύσσεται ραγδαίως. Για παράδειγμα σε περιοχή που υποτίθεται ότι ο δάκος είναι περιορισμένος, μέσα σε μόνο μια παγίδα οι ελαιοπαραγωγοί έχουμε μετρήσει 30, εξωφρενικό δηλαδή αριθμό και ο νόμος προβλέπει πως ο ψεκασμός ξεκινάει αν μέσα σε μια παγίδα εντοπιστούν 7 δάκοι!

Πέρσι η ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς ήταν μεγάλη. Σε ποσοστό 80% με 90% η ζημία αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην καθυστέρηση που σημειώθηκε στους ψεκασμός για τον δάκο, καθώς ο πρώτος έγινε προς το τέλος Αυγούστου, τη στιγμή που ο πρώτος ψεκασμός όπως προβλέπεται βάσει νόμου θα πρέπει να γίνει Ιούνιο με αρχές Ιουλίου, ανάλογα με τον καιρό».

Οι ελαιοπαραγωγοί συμπληρώνουν: «Αυτή την καθυστέρηση σε συνάρτηση με την περσινή καταστροφή θα την «πληρώσουμε» και του χρόνου, καθώς θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μας. Πέρσι η παραγωγή ήταν τεράστια και την χάσαμε σε όλη την περιοχή του Αγρινίου. Γιατί να έχουμε συνέχεια πρόβλημα τη στιγμή που πληρώνουμε το 2% και θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε εντελώς ή να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αυτό; Ζητάμε να γίνεται σωστά η δουλειά και τη σωστή χρονική στιγμή. Πως οι υπηρεσίες του κράτους, ενώ πληρώνουμε, μας οδηγούν σε ζημία;».

Εφημερίδα “Συνείδηση”

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr