ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΟι εμπρηστές «χτύπησαν» και στην Αιτωλοακαρνανία»!

Οι εμπρηστές «χτύπησαν» και στην Αιτωλοακαρνανία»!

Οι εμπρηστές «χτύπησαν» και στην Αιτωλοακαρνανία»!

Καραμπινάτη περίπτωση η πυρκαγιά στους Αμοργιανούς Βάλτου – Υποψίες και για τη φωτιά στο Μολύκρειο

Εφιαλτικό Σαββατοκύριακο για την περιοχή – Μεγάλη μάχη και στον Ταξιάρχη Θέρμου

Τελικά ούτε η Αιτωλοακαρνανία γλίτωσε από την ακίδα εμπρηστών, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι «χτύπησαν» στους Αμοργιανούς Βάλτου! Πυροσβεστική και Αστυνομία φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό, καθώς τα χαρακτηριστικά εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ειδικότερα, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο πύρινα μέτωπα, αντικριστά στο βουνό και με προφανή σκοπό να καεί ένα πολύ δύσβατο κομμάτι μέσα σε χαράδρα. Όπως φαίνεται στους Αμοργιανούς υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του φυσικού πλούτου της περιοχής, ενώ το ενδεχόμενο εμπρησμού εξετάζουν και οι Πυροσβεστικές Αρχές της Ναυπάκτου, για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μολύκρειο. Και στην περίπτωση αυτή, οι φλόγες ξεπήδησαν μέσα από χαράδρα και σε σημείο που δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στο ίδιο μάλιστα σημείο πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί και πέρσι.

fotia2

Ας δούμε όμως τα γεγονότα με χρονολογική σειρά.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν εφιαλτικό για την Αιτωλοακαρνανία και θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε, ότι από θαύμα δεν κινδύνεψαν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, με τους Πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη από γη και αέρα.

Αρχικά, μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στον Ταξιάρχη Θέρμου. Συνολικά, σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Αγρινίου Παναγιώτη Στούμπο, κάηκαν 300 στρέμματα δασικής έκτασης (κυρίως πουρνάρια) ενώ χθες τέθηκε τελικά υπό έλεγχο.

Στους Αμοργιανούς Βάλτου, κάηκαν 150 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Στο Μολύκρειο Ναυπάκτου, η πυρκαγιά έκαψε περισσότερα από 50 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ την Κυριακή, φωτιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή της Παλαιομάνινας η οποία έκανε στάχτη 10 στρέμματα βελανιδοδάσους.

Οι Αρχές, βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα και επιφυλακή με διαρκείς και εξονυχιστικές περιπολίες, καθώς η περίοδος του καλοκαιριού με υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διαρκέσει αρκετά φέτος, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για πυρκαγιές να παραμένει αυξημένος.

Νίκος Αγγελόπουλος

Κώστας Χονδρός

Απ. Κατσιφάρας: Ελάτε να περπατήσουμε όλοι μαζί στα δικά μας έργα ΕΣΠΑ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr