Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και την πλαστική σακούλα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου, προς ενημέρωση του εμπορικού κόσμου, σχετικά με την πλαστική σακούλα και τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:   

1.ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή, ενώ μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο.

Εκεί, θα αναγράφεται το κείμενο: «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή ουσιαστικά της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».

Πόσο θα κοστίζει η κάθε πλαστική σακούλα

α) Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.

β) Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Τι πρέπει να κάνουν οι έμποροι

Κάθε έμπορος, υποχρεούται ανά τρίμηνο, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Αυτό θα γίνεται την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018.

Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση.

Να τονιστεί ότι τα ανωτέρω ποσά του τέλους πρέπει να αναγράφονται με τρόπο διακριτό στα παραστατικά πώλησης προ ΦΠΑ.

Πρόστιμα για τους εμπόρους

Για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου

Υ.Γ.: Νέα ήθη – νέες πρακτικές. Η οικολογική ευαισθησία αποτυπώνεται με νέα χαράτσια!!!

  1. ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΕΚΠΤΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑντιπεριφερειάρχηΑιτωλ/νίας στον Νομό μας οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι για το έτος 2018 θα διεξαχθούν:

α) Από 1 ως 15Μαΐου 2018 και

       β) Από 1 ως 15 Νοεμβρίου 2018 

Αιτωλοακαρνανία: Καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους