Εκτός του χάρτη κρουσμάτων ελονοσίας η Αιτωλοακαρνανία

Καμία ανησυχία στην περιοχή μας σχετικά με τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα

 

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε Αχαΐα και Ηλεία για την ελονοσία, καθώς, οι δύο νομοί της Δυτικής Ελλάδας συμπεριλαμβάνονται στο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας!

Ωστόσο η Αιτωλοακαρνανία, δεν φαίνεται να διατρέχει απολύτως κανένα κίνδυνο. Ταυτόχρονα, οι πολίτες πρέπει να αποσυνδέσουν από το μυαλό τους ότι εφόσον η Αιτωλοακαρνανία είναι στην ίδια Περιφέρεια με την Αχαΐα και την Ηλεία κινδυνεύει.

Σύμφωνα με την γιατρό και υπεύθυνη του τομέα για την Δυτική Ελλάδα Σοφία Συμεωνίδου «η Αιτωλοακαρνανία δεν κινδυνεύει. Η ελονοσία μεταδίδεται από θηλυκά κουνούπια που τσιμπάνε για το αίμα που χρειάζονται για τα αυγά τους και έχουν πλασμώδιο ελονοσίας. Για να υφίσταται όμως αυτό πρέπει να υπάρχουν πολλά νερά, κάτι που διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία, αλλά και ανθρώπους – μετανάστες – που να διαθέτουν πλασμώδιο ελονοσίας και να έχουν τσιμπηθεί από κουνούπια που φέρουν το ίδιο πλασμώδιο, κάτι που δεν διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία και αυτό είναι το πιο βασικό απ’ όλα. Στην Αχαΐα και την Ηλεία αν δει κάποιος τον χάρτη του ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα παρουσιάζονται σε περιοχές που υπάρχουν μετανάστες όχι ελεγμένοι, αλλά που ζουν σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Πέραν όμως αυτών στην Ελλάδα υπάρχουν 600 είδη κουνουπιών, εκ των οποίων τα ανωφελή κουνούπια τσιμπάνε περισσότερο από το βράδυ μέχρι και το πρωί. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή του απλού κουνουπιού αν εφαρμόζουμε τους κανόνες, δηλαδή έχουμε στα σπίτια μας σίτες, χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά και δεν ποτίζουμε το βράδυ, τότε έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες να μην μας τσιμπήσουν».

Η αναίτια ανησυχία σε κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας προέκυψε διότι μέχρι και το τέλος Ιουνίου στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν αναφερθεί δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης στην Αχαΐα και την Ηλεία, γεγονός που κατέταξε τις συγκεκριμένες περιοχές σε εκείνες που επηρεάζονται από την ελονοσία και συνεπώς αποκλείονται από την αιμοδοσία όπως ορίζουν οι κανόνες ασφαλείας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 91 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2016), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.

Στην Ελλάδα η νόσος καταπολεμήθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την προστασία από τα κουνούπια και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς και επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα.

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση” 

Χρέη 5,5 δις. στις εφορίες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου