Εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία

Μεγάλη η ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής καθώς παραμένει η αστάθεια στην ατμόσφαιρα και οι απογευματινές μπόρες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Οι αρχικές αναφορές στην Ένωση Αγρινίου αφορούν σε ελιές, κηπευτικά, αμπέλια, αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες και σε καπνά. Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί τις επόμενες μέρες, αφού η καταγραφή απ’ τον ΕΛΓΑ μόλις ξεκίνησε. Οι περιοχές που κυρίως επλήγησαν είναι αυτές της Τριχωνίδας (Αγρίνιο, Παραβόλα, Νερομάνα, Θέρμο, Μακρυνεία κ.ά.), αλλά και περιοχές στη Ναυπακτία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών της Ένωσης, σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις ελιές, ο νεαρός και ευαίσθητος καρπός υπέστη μεγάλη ζημιά. Όπως μάλιστα δήλωναν χαρακτηριστικά, ακόμη και αυτός που έχει παραμείνει στα δέντρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα «μαυρίσει» και θα ξεραθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αγρότες έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν βεβαίως πληρώσει την ασφάλιση, να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

Σημειώνουμε ότι για να εγκριθεί κάποιο ποσό, η καταστροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 25% της παραγωγής.

e-ea.gr