ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια“Έφυγε” ο Μ. Βύρων Ραΐζης, ο σημαντικότερος Έλληνας Βυρωνιστής

“Έφυγε” ο Μ. Βύρων Ραΐζης, ο σημαντικότερος Έλληνας Βυρωνιστής

“Έφυγε” ο Μ. Βύρων Ραΐζης, ο σημαντικότερος Έλληνας Βυρωνιστής

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με μεγάλη λύπη σας γνωρίζει, ότι σήμερα έφυγε από κοντά μας ο Μ. Βύρων Ραΐζης, ο σημαντικότερος Έλληνας Βυρωνιστής, Ομότιμος Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής Σπουδών της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου.

Η Κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στις 2 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου. Η Πρόεδρος της ΒΕΜ, Ροδάνθη Φλώρου, για την οποία υπήρξε δάσκαλος και καθοδηγητής, θα παραβρεθεί μαζί με Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Μάριος Βύρων Ραΐζης, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο Master of Science (M.Sc.) από το Πανεπιστήμιο Purdue των Η.Π.Α. και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) από το New York University. Εξελέγη μέλος του Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας το 1978 και εξελίχθηκε σε Καθηγητή Α’ Βαθμίδας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ακαδημαϊκή και διοικητική συμβολή του υπήρξε αποφασιστική στη διαμόρφωση της παρούσας δομής και λειτουργίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το 1982 εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος, θέση στην οποία υπηρέτησε ως το 1986 και στην οποία επανεξελέγη για την περίοδο 1991-1993.

Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στην αγγλική Μεταφυσική και Ρομαντική ποίηση, καθώς και στις συγκριτικές μελέτες της ελληνικής και αγγλικής γραμματολογίας. Έχει επίσης μελετήσει και μεταφράσει στα αγγλικά σύγχρονη ελληνική ποίηση. Κυρίως όμως διακεκρίθηκε διεθνώς για τις μελέτες του πάνω στον Λόρδο Βύρωνα: πέρα από την αρθρογραφία και βιβλιογραφία του επί των θεμάτων του Βυρωνισμού και του συναφούς λογοτεχνικού Φιλελληνισμού, ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Βυρωνικής Εταιρείας από το 1988, Διευθυντής Σπουδών της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου και συν-Πρόεδρος της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας, τίτλος που του είχε απονεμηθεί δια βίου τιμητικώς. Εξελέγη ομοφώνως Ομότιμος Καθηγητής του ΤΑΓΦ το 1999.

Ο Μάριος Βύρων Ραϊζης σπούδασε αγγλόφωνη, κλασική και συγκριτική φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Purdue και Νέας Υόρκης. Στα 1966-1978 υπήρξε καθηγητής αγγλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Νότιου Ιλλινόι, ΗΠΑ. Το 1978 εκλέχτηκε καθηγητής στην έδρα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι και το 1999.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα, μελέτες, βιβλιοκρισίες ,μεταφράσεις και έχει συγγράψει και επιμεληθεί 7 βιβλία.

Έχει λάβει βραβεία από τα Fullbright Foundation, Danforth Foundation, UInstitute of World Affairs, U.S. Department of Education, The National Endowment for the Humanities, την Ακαδημία Αθηνών, The International Byron Society, την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών της Λογοτεχνίας κ.ά.
Ήταν μέλος εκδοτικών επιτροπών των επιστημονικών περιοδικών: The Byron Journal, Annual Bibliography of English Language and Literature, World Literature Today, Journal of Modern Literature, Greek Letters κ.ά.

 

Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Έφυγε η αγαπημένη καθηγήτρια του Αιτωλικού – Σύζυγος του αειμνήστου δημάρχου Α.Καρβέλη

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr