Δυτική Ελλάδα: Μέσα στο έτος οι διαγωνισμοί για το δίκτυο φυσικού αερίου – Διανομή σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο

Εντός του 2019 θα προκηρυχθεί το έργο ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο), που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), με στόχο οι πρώτοι καταναλωτές στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο εντός του 2020.

Αυτό ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΔΑ, Στεφανία Μωσσέ, στη σύσκεψη για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το 2023 προβλέπεται η κατασκευή 208km δικτύου φυσικού αερίου εντός του αστικού ιστού των τριών πόλεων, καθώς και 4.000 συνδέσεις, ενώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2029, προβλέπεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις, οι περισσότερες οικιακές.

Σε ό,τι αφορά το τιμολόγιο διανομής της Δυτικής Ελλάδας, θα διαμορφωθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα). Η ΔΕΔΑ σημειώνει ότι το οικιακό και εμπορικό τιμολόγιό της είναι το φθηνότερο στην επικράτεια, ενώ επιδοτούνται τα τέλη σύνδεσης μέχρι την οικοδομική γραμμή.

Όσον αφορά το ζήτημα των θέσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε περιοχές περιμετρικά των πόλεων, η ίδια υπογράμμισε ότι η οριστικοποίησή τους θα γίνει με βάση την απαρέγκλιτη τήρηση των ισχυόντων κανονισμών και προδιαγραφών και, ως εκ τούτου, θα είναι απόλυτα ασφαλής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προήχθη σε υποστράτηγο ο Γιάννης Πετρούτσος – Αποχωρεί από τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας