Δυτ.Ελλάδα: Εμπρησμοί το 85% των πυρκαγιών

6.583 συλλήψεις από το 2000 μέχρι σήμερα

6.583 άτομα, τα οποία φέρονται ως δράστες αγροτοδασικών πυρκαγιών, εκ των οποίων 1.604 οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτοφώρου και 26 από αυτούς κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, συνελήφθησαν για το μπαράζ πυρκαγιών ανά την Ελλάδα, την περίοδο από το 2000 έως και την 24.07.2015.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία παρουσιάστηκαν στη βουλή, με υπογραφή του Γιάννη Πανούση, προκύπτει πως μόλις το 10% έως 15% των πυρκαγιών, οφείλονται σε φυσικά αίτια.

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Σταυρούλα Αντωνάκου από το Ποτάμι, εστιάζει στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών και στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι από 30.4.2015 εκδόθηκε απόφαση για την κατανομή πιστώσεων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων συνολικού ύψους 18.400.000 ευρώ στους δήμους και συνδέσμους αυτών, για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται στο Πυροσβεστικό Σώμα στο οποίο έχει ανατεθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.

Αναφέρεται επίσης στη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με το Σχέδιο Ξενοκράτης, στις συσκέψεις που έγιναν και αφορούσαν στην πυροπροστασία και το συντονισμό κατά την τρέχουσα αντιπυρική.

Ειδική αναφορά γίνεται στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Ιούλιο λόγω των οποίων ενεργοποιήθηκε, μετά από αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, η Γαλλική Ευρωπαϊκή Μονάδα Πολιτικής Προστασίας αποτελούμενη από το 2 canadair cl-415, ένα αεροσκάφος Beechcraft για εναέρια επιτήρηση και 16μελές πλήρωμα, τα οποία επιχείρησαν στις 19.07.2015 και 20.07.2015 στα περιστατικά που εκδηλώθηκαν σε Ζάκυνθο και Αργολίδα.

www.patrastimes.gr