Δωρεάν αγγειοχειρουργική κλινική εξέταση και υπέρηχο των κάτω άκρων στο Κοινωνικό Ιατρείο Αγρινίου (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου και τον Αναπληρωτή Καθηγητή  Πανεπιστήμιου Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Λάζαρη Ανδρέα, αγγειοχειρουργό στο Αττικό Νοσοκομείο Αθηνών, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στο Κοινωνικό Ιατρείο, δράση (για τους δικαιούχους κάρτας Κοινωνικού Ιατρείου) η οποία περιελάμβανε, δωρεάν αγγειοχειρουργική κλινική εξέταση και υπέρηχο των κάτω άκρων.

Οι παθήσεις των αγγείων είναι συχνές, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει η δέουσα προβολή της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας τους. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές δεν αντιμετωπίζονται  παρά  μόνο όταν οι συνέπειές τους έχουν γίνει μη αναστρέψιμες.

Στις δυτικές κοινωνίες, υπολογίζεται ότι οι αγγειακές παθήσεις έχουν την ίδια εξάπλωση με τους καρκίνους και τις καρδιοπάθειες και ευθύνονται για το 40% των θανάτων, πολλοί από τους οποίους μπορούν  να αποφευχθούν. Επίσης ευθύνονται για πολλές αναπηρίες, υποβάθμιση του βιοτικού επίπεδου και απώλεια χρόνου εργασίας παραγωγικών  ατόμων.  Αυτό οφείλεται στη μειωμένη σωματική δραστηριότητα η οποία  οδηγεί στην αδρανοποίηση της μυϊκής αντλίας, της γαστροκνημίας με αποτέλεσμα τη στάση του αίματος στα κάτω άκρα. Το καθημερινό πρόγραμμα του σύγχρονου ανθρώπου (καθιστική εργασία, πολλή τηλεόραση, ελάχιστο βάδισμα) οδηγεί σε θρομβώσεις.

Στόχοι της Κλινικής Εξέτασης, ήταν η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την αναγκαιότητα της πρώιμης ανίχνευσης πιθανών κλινικών συμπτωμάτων και της έγκαιρης διάγνωσης η οποία συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία.

Νίκος Αγγελόπουλος

koinoniko iatreio agriniou

Παραμένουν οι ουρές στις τράπεζες του Αγρινίου για το Κοινωνικό Μέρισμα