Δυτική Ελλάδα: Άλλα… κόλπα με εργαζόμενους

Ασφαλίζουν Έλληνες εργαζόμενους στη Βουλγαρία και τους «αποσπούν» στη χώρα μας

Απίστευτες ιστορίες φοροδιαφυγής και αποφυγής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό τους καταγράφονται ολοένα και περισσότερο με σημείο αναφοράς την Δυτική Ελλάδα.

Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία αλλά και άλλες περιοχές του Δυτικού άξονα της χώρας, αποτελούν  – για επιχειρηματίες οι οποίοι μετέφεραν την έδρα των δραστηριοτήτων τους στη Βουλγαρία – χαρακτηριστικές περιπτώσεις απώλειας για το ελληνικό κράτος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, καθώς εκτός από την απώλεια των φόρων επιδίδονται και στο… κόλπο της ασφάλισης των εργαζομένων τους στο σύστημα της γειτονικής χώρας και στη συνέχεια, τους εμφανίζουν ως αποσπασμένους στην ίδια τους τη χώρα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αχαϊκού Τύπου, σε ότι αφορά την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις έχει επίσημα αποτυπωθεί η συγκεκριμένη μέθοδος, ενώ την ίδια ώρα οι αρμόδιοι μηχανισμοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς οι επιχειρηματίες που δρουν με αυτό τον τρόπο, είναι καλυμμένοι από το νόμο.

Το θέμα έχει φτάσει σε υψηλά κλιμάκια, τα οποία μέχρι στιγμής είναι απλά θεατές αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους «γέρνοντας την ζυγαριά» σε βάρος κυρίως των εργαζομένων, οι οποίοι σε δεύτερο στάδιο μπορεί να αντικρίσουν τον μισθό τους με δεδομένα Βουλγαρίας ή να πληρώνονται έναντι. Φυσικά το νέο αυτό φαινόμενο της μεταφοράς της έδρας μιας επιχείρησης στην γείτονα χώρα για πολλούς Αγρινιώτες συνδέεται άμεσα με την επικρατούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση, αλλά και με την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, αφού όλα πηγάζουν από την άσκηση πολιτικής.

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, έχοντας θίξει το ζήτημα αρκετές φορές με παρεμβάσεις του κατά το παρελθόν, δηλώνει στη «Σ»: «αυτό συμβαίνει διότι οι επιχειρήσεις ψάχνουν φθηνά εργατικά χέρια, ελαστικές μορφές απασχόλησης, χαμηλότερα μεροκάματα και περισσότερο κέρδος. Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι εργαζόμενοι δουλεύουν για μεροκάματα πείνας. Πρέπει όλοι μαζί, Έλληνες και Βούλγαροι εργαζόμενοι, να αντιπαλέψουμε την πολιτική αυτή και να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, διότι, οι σημερινές συνθήκες είναι συνθήκες γαλέρας. Χρέος όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, είναι να παλέψουν για άλλη πολιτική και για μόνιμη σταθερή δουλειά με ασφάλεια».

Ο Φώτης Τσατσούλης επεσήμανε: «είναι πολύ αρνητικό το φαινόμενο αυτό. Όταν κλείνουν επιχειρήσεις χάνονται θέσεις εργασίας. Προφανώς θα έπρεπε να υπάρχει μικρότερη φορολόγηση από το κράτος ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν κίνητρα και να παραμένουν στον τόπο τους. Σχετικά με την ασφάλιση των εργαζομένων των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, είναι απόρροια του προηγούμενου. Είναι απαράδεκτο. Το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο».

Ο Δημήτρης Γκουντής τόνισε: «είναι απαράδεκτο να φεύγουν από την Ελλάδα και να χάνονται θέσεις εργασίας. Πάνω απ’ όλα είναι οι θέσεις εργασίας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φεύγουν και τα παιδιά μας που έχουν σπουδάσει και έχουν διδακτορικά. Η Ελλάδα είναι ανίκανη να εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα της νεολαίας της. Χάνεται το συνάλλαγμα με το γεγονός να ζεις και να δουλεύεις εδώ και να είσαι ασφαλισμένος στη Βουλγαρία. Κάποτε οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν, πέραν των γελοίων πολιτικών που έχουμε κατά συντριπτική πλειοψηφία και διορίζουν μόνο για ψήφους, ότι ο πλούτος μας είναι τα νέα παιδιά».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δήμος Αγρινίου: Εκτός Καλαμπαλίκης – Μελιάδης, νέα πρόσωπα Σαλμά, Αδάμης, Φαρμάκης – Μετακίνηση Γκούντα…