Δυτική Ελλάδα – Αιτωλοακαρνανία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο Σάββατο – ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ

Αυξημένη προσοχή ζητά από τους πολίτες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σε περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  σύμφωνα με πρόβλεψη της  Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή 10 Αυγούστου και αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου 2018.

Σημειώνεται πως ήδη έχουν συνεδριάσει, έκτακτα, τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας), όπου και έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και μέτρα πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:

  1. Λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών (φάση 2).
  2. Εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση, δρυμούς, ευπαθείς περιοχές κλπ.
  3. Ενημέρωση του κοινού για λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασική πυρκαγιά.
  4. Λήψη μέτρων για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων.
  5. Λήψη μέτρων κατά την εκτέλεση βολών σε στρατιωτικές μονάδες.
  6. ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για αποφυγή ενεργειών πρόληψης πυρκαγιάς από αμέλεια.
  7. Μέγιστη ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
  8. ενημέρωση υπεύθυνων κατασκηνώσεων για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.
  9. Συνεργασία με τους Δήμους για τη λήψη προσθέτων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας.
  10. Ενίσχυση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες από όμορους Δήμους όταν χρειαστεί σε έκτακτες ανάγκες για ενίσχυση του Π.Σ.

Επίσης ζητήθηκε ενίσχυση των εναέριων μέσων και πραγματοποίηση περιπολιών σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Έκτακτη Σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας λόγω του κινδύνου για πυρκαγιά (ΦΩΤΟ)