Διπλή Εισαγγελική παρέμβαση!

Διπλή παρέμβαση είχαμε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προ ημερών, από την Εισαγγελία Αγρινίου, με αφορμή καταγγελίες που είχε δημοσιεύσει η «Σ» αναφορικά με τους συνεχόμενους έναντι λογαριασμούς που εστάλησαν σε πολίτες από την ΔΕΗ (το θέμα είχε δημοσιευτεί στις 24 και 26 Ιανουαρίου) και σε χειμερινές εκπτώσεις «μαϊμού» σε καταστήματα της Αιτωλοακαρνανίας, με δηλώσεις του Προέδρου του ΙΝΚΑ Γιώργου Λεχουρίτη στις 12 Ιανουαρίου.

Η Εισαγγελία ερευνά τις δύο υποθέσεις και για το λόγο αυτό διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διερευνώντας αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Ήδη η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε πρώτη φάση κλήθηκαν να καταθέσουν οι καταγγέλλοντες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέος κύκλος καταθέσεων προσώπων που σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τις δύο καταγγελίες.

Για το θέμα των «μαϊμού» χειμερινών εκπτώσεων στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Λεχουρίτης είχε δηλώσει στη «Σ» τα εξής:

«Πέρασαν λίγες μόλις ημέρες από την έναρξη των εκπτώσεων και η αγορά δεν έχει μπει στο σωστό δρόμο. Υπάρχουν καταγγελίες προς το ΙΝΚΑ και την Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας που οι καταναλωτές εξαπατούνται από μερικούς εμπόρους προς την κατεύθυνση της αύξησης της τιμής σε κάποια προϊόντα. Με την τιμή των εκπτώσεων, δηλαδή το ίδιο προϊόν το πληρώνουν με περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα το πλήρωναν πριν από τις εκπτώσεις. Οι καταγγελίες είναι πολλές για όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν και επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας».

Από την άλλη, ο ΔΕΔΔΗΕ ως απάντηση στις καταγγελίες των καταναλωτών στη «Σ» για τους συνεχόμενους λογαριασμούς έναντι είχε αναφέρει τα ακόλουθα:

«Στο φύλλο σας της 24/01/2018 και στην πρώτη σελίδα δημοσιεύσατε με τον τίτλο «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ «Σ» ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΔΥΟ ΕΝΑΝΤΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ» καταγγελία της κ. Μ. Νταή για δύο συνεχόμενους έναντι λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο φύλλο σας της 26/01/2018 και στην έκτη σελίδα δημοσιεύσατε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Βροχή καταγγελιών στη «Σ» για τους έναντι λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τι απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ», επανερχόμενοι στο θέμα της κ. Μ. Νταή και αναφέροντας ότι και άλλοι καταναλωτές έλαβαν δεύτερο έναντι λογαριασμό, ενώ αναφέρετε και την περίπτωση του κ. Ν. Πάνου που καταγγέλλει ότι έλαβε τρεις συνεχόμενους έναντι λογαριασμούς.

Απαντώντας στα δημοσιεύματά σας και τις καταγγελίες και για την πληρέστερη πληροφόρηση των αναγνωστών σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Η καταμέτρηση της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές της κατηγορίας που αναφέρουν τα δημοσιεύματα γίνεται ανά τέσσερις (4) μήνες σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που αναφέρονται στους λογαριασμούς τους. Βάσει της ενέργειας που καταμετρήθηκε εκδίδονται από τους προμηθευτές οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί τετραμήνου για τους πελάτες τους.

Ενδιαμέσως και για να εκδίδεται ανά δίμηνο λογαριασμός, από το μηχανογραφικό σύστημα καταμέτρησης υπολογίζεται από το ιστορικό «ΕΝΑΝΤΙ» κατανάλωση. Ο υπολογισμός αυτός και η ενημέρωση των προμηθευτών γίνεται αυτόματα.

Σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με καταγγελίες που είχαν δημοσιευθεί στη «Σ» για «μαϊμού» εκπτώσεις στην Αιτωλοακαρνανία και για τους συνεχόμενους λογαριασμούς έναντι της ΔΕΗ στο Αγρίνιο

Εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα καταμέτρησης για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον Δεκέμβριο του 2017, δεν έγινε η προγραμματισμένη ανά τετράμηνο καταμέτρηση σε ένα μικρό αριθμό καταναλωτών, μεταξύ των οποίων και αυτών που αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Αναγκαστικά εκδόθηκαν δύο έναντι λογαριασμοί πάντα βάσει του ιστορικού. Η εκκαθάριση θα γίνει στην επόμενη τακτική καταμέτρηση.

Η κ. Μ. Νταή απευθύνθηκε και εγγράφως στην υπηρεσία μας, γνωρίζοντάς μας και την ένδειξη του μετρητή της, η οποία δείχνει ομαλή πορεία των καταναλώσεων όπως υπολογίστηκαν. Πάντως με την ένδειξη που μας γνωστοποίησε έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες για ενημέρωση του προμηθευτή της και έκδοση νέου λογαριασμού. Για τα παραπάνω ενημερώθηκε και εγγράφως η κ. Μ. Νταή.

Όσον αφορά τον κ. Ν. Πάνου που κατά τα λεγόμενά του απευθύνθηκε στον Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ και αναφέρει και την απάντησή του, σας γνωρίζω ότι ουδέποτε συναντήθηκε μαζί μου και φυσικά δεν του ανέφερα οτιδήποτε.

Πάντως ο κ. Ν. Πάνου είναι μεταξύ του μικρού αριθμού καταναλωτών για τους οποίους δεν έγινε καταμέτρηση τον Δεκέμβριο του 2017 και ισχύουν τα προαναφερθέντα.

Πλέον αυτών ο κ. Ν. Πάνου αναφέρει ότι του εστάλησαν τρεις έναντι λογαριασμοί και όχι δύο συνεχόμενοι. Από τα στοιχεία του μηχανογραφικού μας συστήματος προκύπτει ότι στον προμηθευτή του γνωστοποιήθηκαν δύο συνεχόμενα δίμηνα έναντι καταναλώσεις του μετρητή του και όχι τρεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αναφέρει συγκεκριμένα και τους τρεις συνεχόμενους μήνες για τους οποίους έλαβε τους λογαριασμούς αυτούς, προφανώς έχει αιτηθεί από τον προμηθευτή του να τους εκδίδεται κάθε μήνα λογαριασμός. Σε αυτή την περίπτωση και επειδή ο χρόνος καταμέτρησης κάθε παροχής δεν τροποποιείται, λαμβάνει τρεις έναντι λογαριασμούς και έναν εκκαθαριστικό και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό από τον προμηθευτή του».

Νίκος Αγγελόπουλος

Κώστας Χονδρός

Όριο στην αφαίρεση βαθμών θέλει να βάλει η Superleague