Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου – «Το Βρωμοχώρι»

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου συμμετέχοντας στο 3ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «Το Βρωμοχώρι». Η παράσταση αποτελεί  το τελικό προϊόν πολιτιστικού προγράμματος που πραγματοποίησαν καθ’ όλη τη χρονιά  τα δύο τμήματα της Γ’ τάξης, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους Γιάννας Φραγκοπούλου και Σωτήρη Ζορμπαλά με τον τίτλο «Το Βρωμοχώρι-Στήνοντας μια παράσταση».

Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου

Θεωρούμε πως η Θεατρική  Αγωγή είναι  σημαντική στο σχολείο γιατί δημιουργεί αναλογίες ζωής και ενεργοποιεί την κριτική σκέψη των παιδιών.Είναι όμως αναντικατάστατη γιατί  στο θέατρο τα παιδιά χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους, ιδιαίτερα εργαλεία  για να κατανοήσουν  την προσωπική και συλλογική τους ταυτότητα, λειτουργία βασική του σχολείου. Συμβάλλει, δηλαδή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διαμόρφωση  στάσεων ζωής και αξιών.

Το «Βρωμοχώρι» είναι ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο της  Σοφίας Ζαραμπούκα ,το οποίο διασκευάστηκε θεατρικά από τη Γιάννα Φραγκοπούλου για τις ανάγκες θεατρικής παράστασης στο παρελθόν. Τα μηνύματά του επίκαιρα και σημαντικά :η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης  και  η καλλιέργεια της συμμετοχικότητας με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Προτρέπει δηλ. τους μαθητές  να  απαιτήσουν υψηλή αισθητική  και  καθαρότητα στη ζωή τους ,έχοντας κατακτήσει  το ομού, την ενότητα στην κοινότητά τους.

Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά έγιναν από τη Γιάννα Φραγκοπούλου. Η διδασκαλία του έργου έγινε από τη Γιάννα Φραγκοπούλου και  το Δημήτρη Σιούντα. Σημαντική ήταν η σκηνική συνεργασία του Σωτήρη Ζορμπαλά.

Θεωρούμε το θεσμό του Πολιτιστικού Φεστιβάλ εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τα σχολειά μας όσο και για την πόλη. Ευχόμαστε να ριζώσει και να απλώσει  τα κλαδιά του για να στεγάσει τις όμορφες ,τρυφερές δουλειές των δασκάλων  που … ως ακροβάτες αποζητούν  τα πρώτα και τα μεγάλα!