ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΘερμοΟ Δήμος Θέρμου τίμησε τους Πεσόντες Αεροπόρους του (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Ο Δήμος Θέρμου τίμησε τους Πεσόντες Αεροπόρους του (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Ο Δήμος Θέρμου τίμησε τους Πεσόντες Αεροπόρους του (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, ο Δήμος Θέρμου τίμησε τη μνήμη των Πεσόντων Αεροπόρων του, στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων (χθες και σήμερα) ενώ έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, με την παράλληλη ονοματοδοσία οδών του Θέρμου με ονόματα Πεσόντων Αεροπόρων.

Χθες, στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Θέρμου, βραβεύτηκαν οι συντελεστές της κατασκευής του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων, ενώ έγινε και η τελετή της αδελφοποίησης του Δήμου Θέρμου με τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου Λήμνου. Ακολούθησε ομιλία από τον Πτέραρχο ε.α. κ. Γρηγόριο Χαντζή. Στην πλατεία του Θέρμου στις 9 το βράδυ έγιναν απονομές πλακετών στις οικογένειες των Πεσόντων και βράβευση του Δήμου Αγίου Ευστρατίου Λήμνου και στη συνέχεια ακολούθησε μουσική παράσταση από την μπάντα και την ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σήμερα, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε μνημόσυνο για τους Πεσόντες Αεροπόρους στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων έλαβε χώρα στο Λόφο του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δέντρο Θέρμου, με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και πλήθους κόσμου.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Αιτωλοακαρνάνας Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Οι πεσόντες ήρωες που τιμήθηκαν είναι: Βασίλειος Κουρκούτας Σμηνίας (1921-1943) – Ευάγγελος Σταθόπουλος Αρχισμηνίας (1919-142) – Νικόλαος Σιαλμάς Υποσμηναγός Ιπτάμενος (1965-1992) – Κων/νος Κοντογιώργος Ανθυποσμηναγός (1963-1988) – Ευστάθιος Τσίγκας Σμηνίας (1920-1942)

Οι δηλώσεις των επισήμων: 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως: «Η αλήθεια είναι πως είμαστε μια χώρα που επιθυμούμε και επιδιώκουμε την ειρήνη και όχι στα λόγια, αλλά παίρνουμε και πρωτοβουλίες, όπως η σύνοδος του Ρόδου ή η συνάντηση των πολιτισμών που έγινε στην Αθήνα είναι πρωτοβουλίες ειρήνης. Η προσπάθεια που κάνουμε με την Κύπρο με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι πρωτοβουλίες ειρήνης. Όμως είναι γνωστό ότι το γεγονός αυτό είναι δύναμη. Κάνουμε επίσης τα πάντα ώστε να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με εκπαιδευμένους και είναι παράδειγμα για άλλα κράτη ώστε όποιου περάσει από το μυαλό ότι κάτι μπορεί να κάνει στην Ελλάδα να ξέρει ότι δεν μπορεί να τα σκέφτεται αυτά. Η κύρια δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας που είναι άριστα εκπαιδευμένοι που έχουν υψηλό φρόνημα και είναι παιδιά του λαού μας. Αυτό λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής δύναμης σε σχέση με την συνολική δυνατότητά των ενόπλων δυνάμεων μας».

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας Πτέραρχος Χρήστος Χρηστοδούλου πέραν από την τιμή στους Θέρμιους πεσόντες αεροπόρους επεσήμανε: «Το χαρακτηριστικό στοιχείο της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι κατά την διάρκεια της ειρήνης δίνει το αίμα της, αλλά είναι πολύ περισσότερο αίτημα να το δώσει κατά την διάρκεια πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί θα έκαναν την ίδια επιλογή ακόμη και αν τους ρωτούσαμε. Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας και τα συμφέροντά μας σε όλη την επικράτειά μας. Η τελευταία προσγείωση θα είναι δική μας».

Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας επεσήμανε πως: «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Εκπληρώνουμε ένα χρέος του δήμου απέναντι στους πεσόντες αεροπόρους, υλοποιήθηκε στο έπακρο με την μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσε να αποδοθεί, με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και του Αρχηγού ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου και όλων των επιτελών, των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Ο Δήμος Θέρμου, η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες του αισθάνονται μια υπερηφάνεια που πράγματι αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος ανέφερε πως: «η παρουσία μας εδώ είναι η έμπρακτη απόδοση τιμής σε εκείνους που έπεσαν και έδωσαν την ζωή τους για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας. Η πολιτεία έχει χρέος να μην ξεχνά και να θυμάται τα θύματα που πέφτουν στο καθήκον, τις οικογένειές τους και να μην τους θυμάται μόνο μετά θάνατον».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Μια ξεχωριστή μέρα η σημερινή. Τιμούμε τους πεσόντες αξιωματικούς που έπεσαν για τον όρκο να φυλάσσουν Θερμοπύλες. Τον όρκο αυτό τον τήρησαν πέφτοντας για την πατρίδα και την ελευθερία μας. Ευχαριστώ στους γονείς των πεσόντων αυτών που μεγάλωσαν ήρωες που σήμερα είναι ανάμεσά μας. Αν χρειαστεί και εμείς οι ίδιοι να δώσουμε την ζωή μας για την πατρίδα»

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε: «Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια που έκανε ο Δήμαρχος Θέρμου ώστε να τιμήσει αυτούς που έδωσαν την ζωή τους, ότι δηλαδή πολυτιμότερο είχαν προκειμένου εν καιρώ ειρήνης να προασπίζονται τα δίκαια εθνικά μας ζητήματα της χώρας που ουδέποτε είχε επεκτατικές τάσεις, η οποία ήταν φιλειρηνική και έχει ανάγκη από αυτούς τους ανθρώπους να φυλάσσουν Θερμοπύλες».

Το sinidisi.gr ήταν εκεί.

pesontes thermo sinidisi

Ορεινή Ναυπακτία: Στο χωριό του ο Βίτσας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ