Δήμος Αγρινίου: Σε πρώτο πλάνο η ανακύκλωση

Διοργάνωση ημερίδας με θέμα την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος, την θεσμική υποχρέωση και την κοινωνική στάση

Με διττό σκοπό, την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση και την περαιτέρω εξέλιξής της σε εργαλείο ανάπτυξης, ο Δήμος Αγρινίου, μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, διοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος την θεσμική υποχρέωση και την κοινωνική στάση. Μέσα από την διαδικασία αυτή ο δημότης μόνο όφελος μπορεί να έχει, τόσο στο θέμα της μείωσης των τελών της καθαριότητας, καθώς κάθε τόνος απορριμμάτων κοστίζει στο Δήμο Αγρινίου για την διαχείριση του στον χώρο υγειονομικής ταφής 13 ευρώ, όσο και στο κομμάτι του περιβάλλοντος.

Έχοντας καταφέρει ο Δήμος Αγρινίου να βρίσκεται στο μέσο όρο ανά την Ελλάδα στο θέμα την ανακύκλωσης, κάνει ένα βήμα επιπλέον μέσα από την ημερίδα αυτή, ώστε να βελτιώσει και τον «δείκτη» πολιτισμού.

«Το 45% του όγκου των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα υλικά που έχουν την δυνατότητα να επαναχρησιμοποιηθούν, συνεπώς αυξάνοντας τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών επιτυγχάνεται η μείωση των σκουπιδιών και κατ’ επέκταση μειώνεται το κόστος για τον Δήμο, καθώς στα ΧΥΤΑ πληρώνεται ο όγκος, άρα θα μειωθεί και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε στη «Σ» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Γκούντας.

gkountas

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, ο Δήμος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γκούντα, στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών, καθώς η σακούλα είναι ανακυκλώσιμο υλικό. «Ο Δήμος Αγρινίου, όσο αφορά στην ανακύκλωση, κατατάσσεται στον πανελλαδικό μέσο όρο, καθώς το 6% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα υλικά» πρόσθεσε ο κ. Γκούντας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος καθημερινά συλλέγει περίπου 100 τόνους απορριμμάτων εκ των οποίων οι 6 είναι ανακυκλώσιμοι.

Στην επικράτεια του Δήμου Αγρινίου έχουν αναπτυχθεί 1.300 κάδοι ανακύκλωσης, ενώ στην παρούσα φάση πραγματοποιείται επανασχεδιασμός των σημείων και επανατοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης ώστε το υλικό να είναι πιο καθαρό.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10.00 και 14.00 την ερχόμενη Παρασκευή στον αύλειο χώρο των καπναποθηκών Παπαστράτου θα τοποθετηθεί «πάρκο ανακύκλωσης» από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που με βιωματικό τρόπο θα ενημερωθούν μαθητές σχολείων του Δήμου, ενώ τις απογευματινές ώρες (17.30) στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο θα παρουσιαστούν μέσα από επιστημονικά δεδομένα τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Βασικός ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δ. Πολιτόπουλος που θα αναλύσει τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαχείριση της ανακύκλωσης. Ακόμη θα μιλήσει ο Υπεύθυνος του τμήματος Marketing και Επικοινωνίας με ΟΤΑ της ΕΕΑΑ Δ. Παπασωτηρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λ. Μπλέτσας και ο Διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αγρινίου Χ. Νταλιάνης.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Η αυτοψία των γεωλόγων του ΓΕΩΤΕΕ στις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)