Δημ. Κωνσταντόπουλος: «Αφότου τους χρεώσατε με την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τώρα τους ρυθμίζετε» (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

Ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου για το Ν/Σ για τις 120 δόσεις – «Αφότου τους χρεώσατε με την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τώρα τους ρυθμίζετε». Η ομιλία έχει ως εξής: 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έρχεται προς συζήτηση το Νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις που περιλαμβάνει ρύθμιση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ α΄βαθμού.

Πολιτικά θα έλεγα, πρόκειται για μια ρύθμιση αναγκαία, η οποία όμως έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Όλα αυτά τα χρόνια, το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει με την πολιτική στάση και πράξη του ότι στηρίζει κάθε απόφαση που έρχεται να ανακουφίσει τους πολίτες. 

Εμείς αγαπητοί συνάδελφοι, ταχθήκαμε εξαρχής απέναντι στο υπόδειγμα της αντιπολίτευσης του ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ που υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική του διαδρομή. 

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως είπα και πριν, αργήσατε. Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και με πολλά προβλήματα.

Επιστρέφουμε ξανά σε μια συζήτηση για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διογκωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών και επιχειρήσεων προς την Εφορία και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Κύριοι Υπουργοί, μία η διαπίστωση:

Ο νόμος 4321/2015 δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δηλαδή οι 100 δόσεις του ν.4321/2015 της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δε λειτούργησαν. 

Να θυμίσω, τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2015, εντάχθηκαν περίπου 922.000 οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα περισσότεροι από 300.000 οφειλέτες δεν κατάφεραν να κάνουν χρήση της ρύθμισης. 

Αποτέλεσμα:

Μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη ρύθμιση λίγοι περισσότεροι από τους μισούς, δηλαδή γύρω στους 474.000. 

Επομένως, οι 100 δόσεις του ν. 4321/2015 δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των οφειλετών. 

Το ίδιο και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του ν. 4469/2017 που αποδείχθηκε μια πολύπλοκη ρύθμιση, παρά τις πρόσφατες τροποποιήσεις και βελτιώσεις. 

Κι αυτό γιατί αφορά εν λειτουργία επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με θετικά αποτελέσματα για μία τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις.

Μια άδικη λύση, καθώς απαιτεί βιωσιμότητα για την ένταξη και ενώ κουρεύει τόκους και προσαυξήσεις, δεν μειώνει το κεφάλαιο (εισφορές), αφήνοντας εκτός ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες. 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέχρι το τέλος του 2018 είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία 56.230 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και είχαν υποβληθεί μόνο 4.538 αιτήσεις. Επιτυχώς, ωστόσο, είχαν ολοκληρώσει και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο μόνο οι 745 εξ’ αυτών. Δηλαδή, 1 στους 6 οφειλέτες, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονταν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. 

Επομένως, κύριοι Υπουργοί, όπως λέει και ο σοφός λαός, αυτό που λέμε για το παρόν νομοσχέδιο είναι «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Είναι θετικό ότι ήρθε έστω και τώρα.

Πρέπει όμως να τονιστεί, ότι από το 2015 έως το 2019, την τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών αυξήθηκαν κατά 55,5 δις ευρώ. 

Από 73 δις στα 104 στο Δημόσιο και από 11,5 δις στα 34 στα ασφαλιστικά ταμεία.

Άρα αναγκαία η ρύθμιση.

Να σας θυμίσω, εμείς από τον Νοέμβρη του 2018, καταθέσαμε ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για τις 120 δόσεις με απλή και πάγια ρύθμιση ένταξης όλων των οφειλετών σε Δ.Ο.Υ. και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τώρα εσείς κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, φέρνετε το νομοσχέδιο για 120 δόσεις με προβλήματα:

Πρώτον, ως προς τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και για τις οποίες ισχύσαν οι 100 δόσεις των Νόμων 4305/2014 και 4321/2015.

Και δεύτερον, ως προς τη μη διεύρυνση του ορίου ρύθμισης προς τον ΕΦΚΑ των οφειλετών προς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ σε ανάλογο ύψος, ώστε να μην αφήνει εγκλωβισμένους οφειλέτες με τεκμηριωμένο δικαίωμα σύνταξης και αρκετά άλλα, όπως τα επισήμανε ο εισηγητής μας κ. Κουτσούκος. 

Συμπέρασμα λοιπόν :

Αφότου τους χρεώσατε με την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τώρα τους ρυθμίζετε.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής για το Νομοσχέδιο των 120 δόσεων σας προτείναμε και σας επισημάναμε.

Υπάρχει περιθώριο να αποδεχτείτε τις προτάσεις μας.

Και να αποδείξετε στην πράξη, φέρνοντας τις κατάλληλες νομοτεχνικές βελτιώσεις, ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν υπηρετεί απλά έναν προεκλογικό σχεδιασμό.

Κλείνοντας, σχετικά με τα κότερα των τελευταίων ημερών, ένα έχω να πω στον Πρωθυπουργό.

Τα ακριβά γούστα πληρώνονται. Ο βερεσές τελείωσε και ο λογαριασμός εξαργυρώνεται στην κάλπη.

Ευχαριστώ.

Τι γλιτώνουμε από το νέο ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια