Διάσταση απόψεων για τα νοσοκομεία του Νομού

Το αλαλούμ γύρω από το μέλλον των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας -Αγρινίου και Μεσολογγίου- καλά κρατεί καθώς φαίνεται να επικρατεί διάσταση απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων. Μπορεί στις 22 Φεβρουαρίου, ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Δημήτρης Κωστακιώτης να δήλωνε στη «Σ» ότι το Υπουργείο δεν προσανατολίζεται να ικανοποιήσει το αίτημα της πλευράς του Μεσολογγίου για πλήρη αυτονόμησή του από το νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά ούτε και στην ενοποίηση των δύο νοσηλευτικών μονάδων αναφέροντας τότε χαρακτηριστικά «Όπως φαίνεται το Υπουργείο δεν προσανατολίζεται σε αυτονόμηση των δύο νοσοκομείων, αλλά ούτε και στην ενοποίησή τους. Θα συνεχίσουν δηλαδή ως έχουν, αν και εμείς θεωρούμε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει συγχώνευση κάποιων τμημάτων δευτερευούσης προτεραιότητας, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία τους και να μην υπάρχουν προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε μία κλινική να λειτουργεί πιο άρτια και πιο οργανωμένα και όχι με ελλείψεις, όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλά τμήματα των δύο νοσοκομείων», ωστόσο το Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε προ ημερών έλαβε απόφαση –και μάλιστα ομόφωνη- για αποσύνδεση των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

6η ΥΠΕ: Δεν προκύπτει τέτοιο θέμα

Όπως έκανε γνωστό χθες ο επιλεχθείς Αναπληρωτής Διοικητής της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου – Μέλος του Δ.Σ. Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας Πάνος Παπαδόπουλος «κατά την πρόσφατη (6-3-2017) συνεδρίαση του ενιαίου Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλ/νίας, συζητήθηκε η υπό διαβούλευση πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τη σύσταση νέων Οργανισμών και για εκπαιδευτικά θέματα και ελήφθη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, μετά από δική μας πρόταση, για αυτονόμηση – ανεξαρτητοποίηση των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων Αγρινίου – Μεσολογγίου και κατ’ επέκταση η αποσύνδεσή τους.

Κατόπιν της ανωτέρω εξέλιξης, θεωρούμε ότι αφ’ ενός η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να την λάβει σοβαρώς υπ’ όψιν και αφ’ ετέρου οι Φορείς της Αιτωλ/νίας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του κοινά διακηρυγμένου στόχου».

Η «Σ» επικοινώνησε εκ νέου για το θέμα με τον Δημήτρη Κωστακιώτη, ο οποίος επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα μήνα. Ότι δηλαδή ναι μεν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση από το Υπουργείο Υγείας για την σύσταση των νέων οργανισμών, από την άλλη δε, δεν προκύπτει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ότι η ηγεσία του Υπουργείου σκέφτεται είτε την ολική αυτονόμηση των δύο νοσοκομείων, είτε την ενοποίησή τους. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι, το πρώτο σενάριο εξετάζεται μόνο για πιθανή συνένωση κλινικών των δύο ιδρυμάτων.

Η κατάσταση λοιπόν δείχνει να περιπλέκεται περαιτέρω και για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, κλείνοντας το θέμα είτε έτσι, είτε αλλιώς, βάζοντας με τον τρόπο αυτό φρένο σε κάθε σενάριο και παραφιλολογία.

Νίκος Αγγελόπουλος

Γυναικεία υπόθεση η… διακίνηση ναρκωτικών στο Καναλλάκι