Διάλογος και ανάλυση γεγονότων για την ιστορία

Διάλογος και ανάλυση γεγονότων για την ιστορία

«Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία»

Ο συγγραφέας και εισηγητής της συζήτησης με τίτλο «Πώς το παρελθόν γίνεται Ιστορία» που έγινε χθες το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Η λέσχη του βιβλίου» στο Αγρίνιο ήταν ο καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος

Χθες το βράδυ, το βιβλιοπωλείο «Η λέσχη του βιβλίου» της Αλεξάνδρας Μοσχονά παρουσίασε τον συγγραφέα Αντώνη Λιάκο, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία».
Επί της ουσίας έγινε μια συζήτηση για την ιστορία, η οποία επανέφερε στη μνήμη αλλά και πραγματεύτηκε εκ νέου γεγονότα και στοιχεία, τα οποία δεν αποτελούν αποκλειστικά εθνικά γεγονότα. Στόχος της συζήτησης ήταν να τονωθεί το εθνικό συναίσθημα και ο πατριωτισμός και αυτό επιτεύχθηκε μέσω των αναλύσεων, από τις μνήμες και τα τραύματα που υπάρχουν ως αφηγήσεις ή γραπτές μαρτυρίες για την περίοδο του πολέμου ή ακόμη και του εμφυλίου.
Εξετάστηκε επίσης στην συζήτηση αν και εφόσον τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά το παρελθόν είναι ικανά να επηρεάσουν κοινωνικά, πολιτικά ή σε άλλο επίπεδο στην παρούσα φάση.
Παράλληλα, η όλη διαδικασία αποτελούσε και μια ιστορική αποσαφήνιση και καταγραφή γεγονότων και στοιχείων που ειπώθηκαν στη «Λέσχη του Βιβλίου» σε ένα συλλογικότερο πεδίο μαρτυριών. Συνεπώς για να επιτευχθεί αυτό ακούστηκαν και αναλύθηκαν πολλές ιστορίες, οι οποίες αναλύθηκαν και τέθηκε το ερώτημα ποιοι είμαστε ως έθνος, ως λαός και ποια είναι η πορεία μας μέχρι και σήμερα.

Κωνσταντίνος Χονδρός