Δεσμεύσεις για καταβολή χρημάτων στους φαρμακοποιούς

Ποια είναι η στάση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας

Δεσμεύσεις για καταβολή χρημάτων
στους φαρμακοποιούς

Για ποιες ημερομηνίες δεσμεύτηκε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ώστε να καταβάλει χρήματα στους φαρμακοποιούς. Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί αν δεν εισπράξουν τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε προχθές μεταξύ των φαρμακοποιών και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, μέσα από την οποία υπήρξε διαβεβαίωση ότι εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την πληρωμή του 50% του μηνός Ιανουαρίου, ενώ συνολικά οφείλονται στους φαρμακοποιούς εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, όπως έγινε γνωστό στην συνάντηση, τρέχουν οι διαδικασίες για να αποσταλεί το ένταλμα πληρωμής στον πάρεδρο, ενώ η πιθανή ημερομηνία πληρωμής είναι η 4η ή 5η Μαΐου, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο τα χρήματα να καταβληθούν και την Πέμπτη 30 Απριλίου. Σχετικά με την εξόφληση του υπόλοιπου χρηματικού ποσού, απ ότι προέκυψε από την συνάντησης είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα εξοφληθεί ή θα δοθούν κάποια χρήματα για τον λόγο αυτό.
Οι φαρμακοποιοί, παρά ταύτα, διευκρινίζουν πως αν δεν πληρωθούν έως και την Παρασκευή 8/5 τότε θα είναι αδύνατη και η εξόφληση του Φεβρουαρίου εντός του Μαΐου. Συνεπώς, αν συμβεί αυτό, τότε προετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις οποίες υπάρχουν σκέψεις πως θα υλοποιηθούν, αλλά αναμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης.
Οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου τονίζουν πως αποτελεί βασική προϋπόθεση η έγκαιρη εξόφληση των φαρμακείων για την επιβίωση των περισσoτέρων. «Το φαρμακείο έχει καταντήσει ο μοναδικός κρίκος της αλυσίδας του φαρμάκου που μόνιμα στηρίζει την φαρμακευτική περίθαλψη. Είναι ο εύκολος στόχος όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια. Όμως, με μηδενική κερδοφορία, μιας και ενώ το ποσοστό κέρδους μειώθηκε και το rebate παρέμεινε, είπαμε είμαστε ο εύκολος στόχος, τα φαρμακεία δε μπορούν να αντέξουν μια μεγαλύτερη καθυστέρηση της εξόφλησης τους αφού η πίεση των προμηθευτών είναι ασφυκτική» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας κ Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται προσπάθεια μείωσης, έως εξαφάνισης, της φαρμακευτικής δαπάνης, έγιναν τόσες μειώσεις τιμών, κάποιες φορές σε μικρά χρονικά διαστήματα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια κεφαλαίων για όλα τα φαρμακεία. Παράλληλα, ο κ Παπαθανασόπουλος είπε: «Αν και ο ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του δεν κατάφερε ποτέ να είναι συνεπείς στη συμβατική του υποχρέωση για εξόφληση στις εξήντα μέρες, ο φαρμακευτικός κλάδος, με δικά του κεφάλαια, παρέχει φαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους μιας και η πληρωμή των φαρμακείων προς το χονδρεμπόριο δε συμπίπτει με την εξόφληση των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ. Για πέντε και πλέον χρόνια το ελληνικό φαρμακείο «βάζει πλάτη» καθημερινά, για την αδιάκοπη παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης, χωρίς ποτέ και κανένας να αναγνωρίσει αυτή την προσφορά».

Κων/νος Χονδρός