Δεκέμβριο του 2015 η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού;

Αναμένεται η καταβολή χρημάτων από το δημόσιο ύψους 25,4 εκατ. ευρώ

 

Η νέα σύμβαση προβλέπει την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού σε 14 μήνες, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2015. Αμφιβολία εκφράζουν φορείς της Ηπείρου. Λίγος ο χρόνος για την εκτέλεση τόσο μεγάλων έργων αν και τα χρήματα θα υπάρχουν

 

Εγκρίθηκε από το ΥΠΟΜΕΔΙ η δεύτερη δόση της αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη «Νέα Οδό», την παραχωρησιούχο κοινοπραξία, ύψους 25.497.713 ευρώ, χρήματα που αφορούν απαιτήσεις που θα καταβληθούν στον παραχωρησιούχο. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί αγγίζει τα 121.381.327 ευρώ.

Κατά την απόφαση 25065/02.05.14 του Υπουργείου Υποδομών εγκρίθηκε η συμπληρωματική πίστωση ύψους 35.958.327 ευρώ για την 1η δόση, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα της νέας σύμβασης, με αποτέλεσμα ο παραχωρησιούχος να λάβει 61.456.040 ευρώ, από τις δύο πρώτες δόσεις, χρήματα που αγγίζουν το μισό από αυτά που έχει προβλεφτεί εξ αρχής να λάβει ο παραχωρησιούχος.

Το έργο «Αποπεράτωση Οδικών Υποδομών Ιόνιας Οδού από το Αντίρριο μέχρι και τα Γιάννενα» έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας». Η Ιόνια Οδός που είναι σε εξέλιξη και τα έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 14 μήνες, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2015, με εξαίρεση το τμήμα της Κλόκοβας (Παλιοβούνα), που προβλέπεται η κατασκευή σήραγγας.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το ypodomes.com, από την Ήπειρο, ο Περιφερειάρχης αλλά και δήμαρχοι της περιοχής εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται, όπως έπρεπε, στα χρονοδιαγράμματα. Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει στην παρούσα φάση η εταιρεία είναι ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι διαθέσιμα, αφού πιστώθηκαν στο συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά ο χρόνος εκτέλεσης των έργων είναι πολύ μικρός για την υλοποίηση ενός έργου τόσο μεγάλου βεληνεκούς.

 

Κων/νος Χονδρός