Clawbacκ: Το αγκάθι στη σύμβαση των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Της Κυριακής Κώτσα, Μικροβιολόγου, Προέδρου ΣΙΔΕΙΔΕΛ (Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος)

Τα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ  ξεκινούν από το 2013 με τη θέσπιση του κλειστού προϋπολογισμού ως μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδος στο χώρο της Υγείας. Για την επίτευξή του  ορίστηκε η εφαρμογή clawback  ως προσωρινό μέτρο  ποινής επιστροφής χρημάτων  που αντιστοιχούν στην ετήσια   υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός για την Υγεία στη χώρα μας έχει ορισθεί στα 370 εκατομμύρια περίπου όταν ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) έχει ορίσει για την Ελλάδα το ποσό των 570 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για έναν σαφώς ελλειμματικό προϋπολογισμό  ο οποίος καθίσταται περαιτέρω ελλειμματικός με την εισαγωγή στο σύστημα συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ νέων  πανάκριβων  διαγνωστικών  εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη αύξησής του. Αντίστοιχα με τον  νέο ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) η συμμετοχή των ευπαθών ομάδων στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ από 15% μετατρέπεται σε 0%, εφαρμογή  κοινωνικά δίκαιη  που όμως πραγματοποιείται χωρίς ακόλουθη αύξηση του προϋπολογισμού .

Οι τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων καθηλωμένες από το 1991 έχουν υποστεί υποκοστολογήσεις που φτάνουν μέχρι και 70%.Τα παραπεμπτικά που εκδίδονται είναι εικονικά και υφίστανται μειώσεις που μεσοσταθμικά ξεπερνούν το 45%.

Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει  συσσωρεύουν ζημίες οι οποίες προστίθενται στα  μεγάλα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή  των  μέτρων rebate (επιπλέον εκπτωτικός μηχανισμός) και του ληστρικού clawbacκ που έχει πάρει παράταση μέχρι το 2022.

Ως επιστήμονες θέλουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών, αυτό όμως καθίσταται ανέφικτο με την ληστρική επιβολή του clawback.

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν επαρκούν για τις εξετάσεις τους ,ότι όταν ο προϋπολογισμός κλείνει συνεχίζουν να εκδίδονται παραπεμπτικά που δεν αποζημιώνονται και που καλούνται να πληρώσουν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα  από την τσέπη τους ,με άλλα λόγια το κράτος κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των εργαστηρίων και μετακυλύει το χρέος του απέναντι στους ασθενείς, στους παρόχους, οι οποίοι μετατρέπονται σε χρηματοδότες υγείας!

Αυτή η οικονομική ασφυξία οδήγησε στις κινητοποιήσεις του εργαστηριακού κλάδου που προσωρινά αναστέλλονται λόγω προεκλογικής περιόδου και κατόπιν δεσμεύσεως του Υπουργείου Υγείας για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 0,8% του ΑΕΠ, δέσμευση που θεωρείται παρακαταθήκη και για την επόμενη κυβέρνηση από την οποία ο εργαστηριακός κλάδος θα διεκδικήσει την κατάργηση του clawback, την περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία και εν τέλει το αυτονόητο, όποιο παραπεμπτικό εκτελείται να αποζημιώνεται!

H Κυριακή Κώτσα, Μικροβιολόγος, Πρόεδρος ΣΙΔΕΙΔΕΛ (Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος)

Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων: Προβλήματα και ασάφειες στα θέματα των Πανελλαδικών 2019