Αχαΐα: Σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ ο τραυματίας από την έκρηξη στο Πυρηνελαιουργείο

Κρίσιμα χαρακτηρίζονται από τους θεράποντες ιατρούς τα δυο επόμενα 24ωρα για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του 56χρονου Γιώργου Γκοσιμίδα, που τραυματίστηκε σοβαρά το πρωί της Τρίτης, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε δεξαμενή λόγω διαρροής αερίου και εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε Πυρηνελαιουργείο στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, o άνδρας που φέρει σοβαρά εγκαύματα, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, την ώρα που οι υπεύθυνοι της επιχείρησης δεν έχουν κάνει την φυσική τους παρουσία εμφανή, στο πλευρό της οικογένειας που περνά δύσκολες ώρες.

Ο γιος του τραυματίας, Δημήτρης Γκοσιμίδας, μιλώντας στο tempo24.gr, δήλωσε πως «Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κανείς, μόνο το πρωί αφού έγινε το ατύχημα, μας πήραν δυο τηλέφωνα».

O άτυχος άνδρας εργαζόταν στην συγκεκριμένη μονάδα για δεύτερη σεζόν.

Υπενθυμίζουμε πως μετά το ατύχημα όπως έγραψε το tempo24.gr, οι έλεγχοι που έγιναν απο κλιμάκια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατέδειξαν πως δεν τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας, ενώ με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, την αναστολή της λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου.

Μάλιστα όπως τονίζεται μεταξύ αλλων σε ανακοίνωση της Περιφέρειας «Τυχόν επαναλειτουργία της εταιρίας θα γίνει μόνο εάν και εφόσον καλυφθούν τα παραπάνω και η καλή λειτουργία, κάτι το οποίο θα πρέπει να διαπιστωθεί από νέα αυτοψία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ενώ πρέπει να προσκομισθεί από μέρους της εταιρίας επικαιροποιημένα μηχανολογικά σχέδια της εγκατάστασης»

«Είχαμε διαμηνύσει στους υπευθύνους πως δε θα ανεχθούμε να θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Σήμερα ένας συνάνθρωπός μας κινδύνευσε. Άμεσα αποφασίσαμε να βάλουμε λουκέτο μέχρι να διαπιστωθεί τι συνέβη αλλά και να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και να μην ξαναέχουμε παρόμοια θλιβερά περιστατικά» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

«Δυστυχώς τα χέρια μας είναι ‘δεμένα’. Έχουμε παρέμβει δεκάδες φορές για τη λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όμως ο νομοθέτης έχει αφήσει ανοικτό ένα ‘παράθυρο’ και πάντα βρίσκουν τους τρόπους. Για αυτό και ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο» επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος.

Και κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος: «Το σημερινό περιστατικό θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει αν είχε τροποποιηθεί η Κ.Υ.Α. 1958/2012 (ΦΕΚ 21 Β’/13-01-2012), όπως έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό από τον αρμόδιο Υπουργό ώστε οι αδειοδοτήσεις να μην δίνονται μόνο με τη συμπλήρωση μιας αίτησης. Με επιστολή μας εγκαίρως έχουμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβει η διαδικασία αδειοδότησης, αλλά ταυτοχρόνως ζητούσαμε και ζητούμε αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους. Μόνο με ένα κατάλληλο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, εναρμονισμένο στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική θα μπορέσουν να προσανατολιστούν οι επιχειρηματίες στην κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος ώστε να επενδύσουν στον αναγκαίο εξοπλισμό, διευκολύνοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες στην διαδικασία ελέγχου και διασφαλίζοντας την ποιότητα περιβάλλοντος και διαβίωσης».