«Κύμα» αυξήσεων με το καλημέρα!

«Κύμα» αυξήσεων με το καλημέρα!

Στο κόκκινο καφές, καύσιμα, τσιγάρα, σταθερή τηλεφωνία και internet

Σε απόγνωση οι πολίτες – Κόβουν καθημερινές συνήθειες δεκαετιών

 

«Κύμα» αυξήσεων ήρθε με το καλημέρα του 2017 σε μια σειρά από έμμεσους φόρους, που θα στοιχίσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τις τσέπες των καταναλωτών. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση αγγίζει τα 8 λεπτά ανά λίτρο και στο υγραέριο κίνησης τα 10.

Κάθε φλιτζάνι καφέ είναι πλέον τουλάχιστον 10 λεπτά ακριβότερο, ενώ η επιβάρυνση ανά κιλό καφέ για την αγορά από το ράφι (σούπερ μάρκετ, καφεκοπτείο κ.λπ.) αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό περί το 25%. Από 1η Ιανουαρίου, ακρίβυναν και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον μισό ευρώ το πακέτο και ως ένα ευρώ στο σακουλάκι καπνού. Επίσης με την έλευση του νέου έτους, επιβλήθηκε και ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων ενώ «φούσκωσαν» κατά 6% και οι λογαριασμοί σε σταθερή τηλεφωνία και internet.

Οι Αγρινιώτες στο «κύμα» αυτό φάνηκαν προετοιμασμένοι, αν και περισσότερο έδειχναν «ενδιαφέρον» και «ενόχληση» για την αύξηση στον καφέ και τα τσιγάρα, τα οποία είναι αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Οι υπόλοιπες αυξήσεις, πλην των δύο αυτών κατηγοριών, ναι μεν επηρεάζουν το πορτοφόλι τους, αλλά δεν «φαίνονται» στον ίδιο βαθμό με την αύξηση στον καφέ και στα τσιγάρα, δεδομένου πως δεν καταβάλλονται με την ίδια συχνότητα σε σύγκριση με την αύξηση στον καφέ και στα καπνικά είδη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Χρήστος Τσιρώνης επισήμανε: «από 01/01/17 μπήκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσής στον καφέ. Είναι φόρος που δυστυχώς δεν μπορούμε να απορροφήσουμε, όπως έχουμε κάνει με άλλους. Συνεπώς, θα έχουμε αύξηση στον καφέ από 10 έως 20 λεπτά. Επιβαρύνει τον καταναλωτή, αλλά ζούμε σε μια φοροκαταιγίδα που κανείς δεν γνωρίζει που θα βγάλει. Μέχρι σήμερα έχουμε απορροφήσει τον ΦΠΑ, τον ειδικό φόρο στο ποτό και στο Αγρίνιο το ποτό έχει να αυξηθεί πολλά χρόνια, ίσως κατά μία 10ετία. Πλέον δεν υπάρχει επιχείρηση που να μπορεί να απορροφήσει κάποιους φόρους. Ο κόσμος ήταν προετοιμασμένος ότι θα έχει στον καφέ του αύξηση, δεν το δέχθηκαν με πανηγύρια, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι και δυστυχώς δεν μπορούμε και εμείς να κάνουμε κάτι. Ένα κομμάτι του κόσμου σίγουρα θα μειώσει την κατανάλωση. Σίγουρα όμως για όλους μας είναι κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο θα το δούμε και θα το σχολιάσουμε σε λίγο καιρό».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Χρήστος Τσιρώνης

Ο Ευάγγελος Καρράς σημείωσε: «θεωρώ πως θα επηρεάσει την κατανάλωση, όχι όμως στον ένα καφέ που πίνει κάποιος την ημέρα, αλλά σε όσους πίνουν δεύτερο ή και περισσότερους. Κάποιος δηλαδή που πίνει 2 ή 3 καφέδες την ημέρα θα τους μειώσει. Η φορολογία είναι βαριά σε κάθε είδος και πιθανό είναι ο κόσμος να στραφεί στο μπρίκι του και στο σπίτι του ή την δουλειά του και να φτιάχνει τον καφέ του εκεί».

Ο Ευάγγελος Καρράς

Ο Σπύρος Κωστόπουλος ανέφερε πως «δεν νομίζω τα 20 λεπτά να επηρεάσουν κάτι. Θεωρώ ότι όποιος θέλει να πάρει τον αέρα του και να πιεί τον καφέ του θα συνεχίσει να το κάνει. Το θέμα όμως είναι πως γενικότερα ο καφές είναι ακριβός στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Δε νομίζω πάντως να επηρεαστεί η συχνότητα κατανάλωσης του καφέ».

Ο Σπύρος Κωστόπουλος

Ο Χαρίλαος Πλακιάς τόνισε: «πιθανότατα θα επηρεάσουν την κατάσταση στην αρχή οι αυξήσεις αυτές. Ίσως τώρα στην αρχή θα κακοφανεί σε πολύ κόσμο και ενδεχομένως μειώσει την κατανάλωση του καφέ και των τσιγάρων, αλλά μετά θα επανέλθουν στα ίδια επίπεδα. Θα αυξηθούν όμως οι καφέδες 20 λεπτά ή θα τους αυξήσουν περισσότερο; Νομίζω επίσης πως κάποιες επιχειρήσεις, έστω και ελάχιστες, θα κρατήσουν τις τιμές τους όπως τις είχαν, ώστε να διατηρήσουν τους σταθερούς πελάτες τους».

Ο Χαρίλαος Πλακιάς

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»         

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

231 λιγότερες πινακίδες κατατέθηκαν το 2016 στη ΔΟΥ Αγρινίου