«Ποδαρικό» με αυξήσεις το 2017

«Ποδαρικό» με αυξήσεις το 2017

Στο κόκκινο καύσιμα, τσιγάρα, καφές, τηλέφωνο από την 1η Ιανουαρίου 

Για «χτύπημα» στην καθημερινότητα κάνουν λόγο οι Αγρινιώτες   

 

Από την 1η Ιανουαρίου μπαίνουν σε εφαρμογή μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, ακόμη και από πέρσι το Μάιο, στο πλαίσιο των συμφωνιών με την τρόικα. «Ανάσα» δόθηκε μόνο στους κατοίκους των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό, καθώς ανεστάλη για ένα χρόνο η αύξηση του ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις που θα κάνουν «ποδαρικό» με την έλευση του νέου έτους αναμένεται να «πονέσουν» περισσότερο την κοινωνία, διότι, εκτός του γεγονότος ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, οι επιπρόσθετοι φόροι θα μπουν σε κατηγορίες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητά των πολιτών.

Οι Αγρινιώτες επισημαίνουν ότι το 2017 θα δυσκολέψει η καθημερινότητά τους, ενώ κατά την διάρκεια του νέου έτους θα υπάρξουν περισσότερα λουκέτα, καθώς οι «τριγμοί» στην ελληνική κοινωνία, σε συνάρτηση με την οικονομία, θα είναι μεγαλύτεροι και πιο έντονοι. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρκετοί ήταν αυτοί που χαρακτήρισαν τις συγκεκριμένες αυξήσεις ως «χτύπημα» της καθημερινότητας, αφού η τηλεφωνία, τα καύσιμα και ο καφές είναι απαραίτητα «συστατικά», καθώς οι περισσότεροι μετακινούνται από και προς την δουλειά τους με το αυτοκίνητο, το τηλέφωνο είναι βασικό για να μιλήσουν με την οικογένεια τους ή αποτελεί εργαλείο της δουλειά τους και ο καφές είναι η ψυχαγωγία και η «απόδραση» από την ρουτίνα για όλη την κοινωνία και ο τρόπος για να περάσουν κάποιες ευχάριστες ώρες οι συνταξιούχοι έξω από το σπίτι τους, δεδομένου ότι οι συνεχείς ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα και οι περικοπές στις συντάξεις, τους έχουν απομονώσει στο σπίτι.         

Συγκεκριμένα το κύμα φόρων από την 01/01/2017 προβλέπει:

Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Αυξήσεις στα τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Αυξήσεις στον καφέ: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά: Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, εκτός από αυτά που εξαιρέθηκαν με το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα νησιά: Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και Δήλος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν αν προσμετρηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε το συνολικό βάρος για τους φορολογούμενους από 71,4 δισ. ευρώ φέτος αυξάνεται στα 75,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Ο Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος επισήμανε: «οι νέες αυξήσεις θα φέρουν περισσότερη πείνα και φτώχεια σε όλους. Όλα είναι δύσκολα και θα δυσκολέψουν περισσότερο. Προσωρινά, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί δεν θα αλλάξουν, αλλά θεωρώ πως αν αποχωρήσει η κυβέρνηση αυτή θα υπάρξει κάτι διαφορετικό. Αλλά, κάθε μέρα βαδίζουμε προς το χειρότερο και κάθε χρόνο η κατάσταση θα είναι διαφορετική και δυσκολότερη. Πρέπει να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο, γιατί οι οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις που διαμορφώνονται γενικότερα είναι επικίνδυνες».

Ο Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος

Ο Γιάννης Ταμπάκης σημείωσε: «οι αυξήσεις αυτές είναι σε βάρος του λαού. Οι πολιτικοί της Ελλάδας έκαναν μεγάλα λάθη, αλλά τραγικότερο όλων ήταν η παύση της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα ζούμε σαν χώρα με δανεικά, τα οποία πρέπει να επιστρέψουμε. Συνεπώς, οι αυξήσεις πλήττουν όλους τους φορολογούμενους και κυρίως όσους είναι οικονομικά πιο ευάλωτοι. Το ζήτημα είναι να δημιουργηθεί άλλο σύστημα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό και να υπάρξει ισότητα μεταξύ των πολιτών. Είναι αδιανόητο να έχουμε «καταφέρει» σαν χώρα να κλείνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βασικός παράγοντας είναι η πολιτεία να καλύπτει τον πολίτη. Και φοβάμαι πως απέχουμε σήμερα από την έννοια ακόμη και της δημοκρατίας. Το ψάρι από το κεφάλι βρομάει».

Ο Γιάννης Ταμπάκης

Ο Αλέκος Κοταντάκης τόνισε: «Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα. Επιβαρύνονται και οι έχοντες και οι μη έχοντες και πιστεύω πως ο κόσμος δεν θα αντέξει. Η φοροκαταιγίδα των προηγούμενων ετών ήταν μεγάλη και ακόμη και μια σταγόνα αποτελεί πλέον σοβαρό πρόβλημα. Ο καφές και η επικοινωνία είναι τα δύο βασικά στοιχεία ψυχαγωγίας που απέμειναν στους Έλληνες. Πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος όταν οι συντάξεις είναι 300 και 400 ευρώ και βάλουν 10 ευρώ παραπάνω ως φόρο λ.χ στα τηλέφωνα».

Ο Αλέκος Κοταντάκης

Ο Γιώργος Πλακιάς ανέφερε: «τα πράγματα είναι δύσκολα για όλο τον κόσμο. Πως θα ανταποκριθούν την στιγμή που οι συντάξεις κόβονται; Έχουμε περάσει στο παρελθόν δύσκολες εποχές, αλλά σαν αυτά που ζούμε σήμερα δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά και ούτε έχω ακούσει από τους μεγαλύτερούς μου. Κόβουν τις συντάξεις και όλα αυξάνονται. Φτάσαμε στο όριο μας σαν ελληνική κοινωνία και συνεχίζουν να μας ζητάνε».

Ο Γιώργος Πλακιάς

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ιόνια Οδός: Οι απουσίες από την παράδοση του Κουβαράς-Αμφιλοχία και η «Ανατολική Παράκαμψη Αμφιλοχίας»