Αντώνης Αυγερινός: «Καθημερινή πρόκληση η αλληλεγγύη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Μία σημαντική συνέντευξη για το έργο και τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα χρόνια της κρίσης παρέθεσε ο Πρόεδρός του Αντώνης Αυγερινός, μιλώντας στον Σωκράτη Τσόμπο και την εκπομπή «ΠΡΟΣΩΠΩΝ… ΕΡΓΑ» στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Αυγερινός, δεν δίστασε να επικρίνει μια μικρή ομάδα νοσταλγών της προηγούμενης διοίκησης, η οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς να θέσει εμπόδια στο πολύπλευρο έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

Ακολουθεί όλο το κείμενο της συνέντευξης του κ. Αντώνη Αυγερινού

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εδώ και 140 χρόνια είναι και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός εθελοντικός οργανισμός στην Ελλάδα. Καθημερινά ενσαρκώνει, υλοποιεί  ενεργά, μεγαλόπνοες και απαράμιλλες αλτρουιστικές αρχές και παραδόσεις του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Αυτές που λάμπρυναν και καταύγασαν τη μακραίωνη ιστορική πορεία του έθνους. Έτσι λοιπόν και σήμερα, ενώπιον των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων, ανισοτήτων, οικονομικών προβλημάτων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει υιοθετήσει ποικίλες ανθρωπιστικές δραστηριότητες, οι οποίες μεταφράζονται σε ενίσχυση, που για μας είναι το πρώτιστο, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής. Επίσης την ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος, που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας, αλλά και στην ουσιαστική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ελληνικές και όχι μόνο, οι οποίες απειλούνται με περιθωριοποίηση και με κοινωνικό αποκλεισμό.

Η ΘΗΤΕΙΑ

Από τον Μάρτιο του 2015 που το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο, διορισμένο κατόπιν δικαστικής εντολής με εξέλεξε ομόφωνα πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. κάθε 6 μήνες που τελειώνει η θητεία ξαναγίνεται νέα δίκη όπου είμαστε πάντα αντιμέτωποι με την ομάδα των νοσταλγών του παλαιού παρελθόντος και πάντα μέχρι τώρα, σε όλες αυτές τις δικαστικές προκλήσεις η δικαιοσύνη μας εμπιστεύεται να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για την πλήρη ανάταση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Είναι μια πρόκληση καθημερινή, τόσο η προσφυγική μεταναστευτική κρίση όσο και οι ελληνικές ευάλωτες ομάδες. Όσον αφορά την προσφυγική μεταναστευτική κρίση, με την βοήθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, με την βοήθεια ευρωπαϊκών εθνικών συλλόγων άλλων κρατών,  μπορέσαμε από την πρώτη στιγμή να φανούμε αρωγοί στην προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση που ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα σε αυτή την ένταση. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανταπεξήλθε πλήρως με τους τρείς τομείς δράσης, τη νοσηλευτική, την κοινωνική πρόνοια, τους Σαμαρείτες διασώστες – ναυαγοσώστες, με το μόνιμο προσωπικό του, αλλά βεβαίως με τους χιλιάδες εθελοντές που αποτελούν την κινητήριο δύναμη των δράσεων μας. Κάναμε τεράστιες δράσεις για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι και για τις οποίες έχουμε αναγνωριστεί από την διεθνή ομοσπονδία, έχουμε εισπράξει τις ευχαριστίες της ελληνικής πολιτείας και συνεχίζουμε αυτή την παρουσία μας, οπουδήποτε πραγματικά υφίσταται η ανάγκη.

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Για μας ήταν μέγιστη πρόκληση η ενδυνάμωση του εθελοντικού ρεύματος προς τον Εληνικό Ερυθρό Σταυρό. Είχε δυστυχώς τροφή σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη κακοδιοίκηση. Ο κόσμος δεν εμπιστευόταν στον ίδιο βαθμό όπως τις ιερές δεκαετίες ‘ 50-‘ 60-‘70. Κάναμε μια τεράστια εθελοντική σταυροφορία αύξησης αυτού του κινήματος. Είμαστε περήφανοι που κατορθώνουμε να προσελκύουμε τους νέους ανθρώπους οι οποίοι είναι και η ελπίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αυτούς τους νέους εθελοντές θέλουμε να τους καταστήσουμε παράδειγμα στην κοινωνία. Βασιζόμενοι στις διαχρονικές αξίες του κινήματος προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις δομές που θα μας βοηθήσουν κυρίως να διαπλάσουμε ανθρώπους ικανούς να εμπνεύσουν την κοινωνία. Βεβαίως, θα μου δώσετε την ευκαιρία να τονίσω ότι αγωνιζόμαστε ενάντια του παλαιού, του παράνομου, «σάπιου καθεστώτος», αυτό το οποίο βασίστηκε σε ένα σκληρό ιστό προνομίων, ρουσφετολογίας, αδικίας, ατιμωρησίας.

Μία περίοδος 28-30 ετών είναι πολύ δύσκολα να μπορέσουμε να την απαξιώσουμε. Να την απενεργοποιήσουμε σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εμείς αγωνιζόμαστε με αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις των αγκυλώσεων, των κεκτημένων αδρανειών του παρελθόντος, με πάθη και εγωκεντρισμούς. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των υγιών δυνάμεων του ελληνικού ερυθρού σταυρού είναι μαζί μας. Τελευταία βρισκόμαστε σε μια ανάρμοστη συμπεριφορά μιας πολύ μικρής ομάδας του παρελθόντος, μετρημένων στα δάχτυλα των δύο χεριών. Αντί η επιδίωξή τους να είναι όπως και η δική μας, η εξέλιξη, η προώθηση του υγιούς έργου του ελλ. Ερυθρού σταυρού, με αρμονία, με σύμπνοια, δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι επηρεασμένο από ανομολόγητες σκοπιμότητες, φιλοδοξίες και κυρίως από ατομικά συμφέροντα.

ΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΟΣΤΑΛΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Με συνεχείς αντεγκλήσεις, με απαξιωτικά σχόλια προς την σημερινή διοίκηση, με ψευδή δημαγωγικού περιεχομένου ανακοινώσεων που έχουν στόχο να συγκαλύψουν ατασθαλίες του παρελθόντος, και επικαλούμαι ως κύριο μάρτυρα την εκκωφαντική σιωπή τους στον τόσων ετών κακοδιαχείριση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επί τόσα χρόνια δεν μιλούσαν, δεν έβγαζαν καμία ανακοίνωση και ουδεμία αναφορά για τα τεράστια οικονομικά ελλείμματα του παρελθόντος. Δεν απευθύνθηκαν ποτέ σε δικαστήριο να αναζητήσουν την χαμένη περιουσία του ερυθρού σταυρού. Και η απάντηση τόσο η δική μου όσο και κάθε υγιούς ερυθροσταυρίτη είναι η τήρηση των θεμελιωδών αρχών του ερυθρού σταυρού που αμφιβάλω αν ξέρουν κάποιες από αυτές.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο Ερυθρός Σταυρός ως κίνημα δεν θα πρέπει να έχει καμία εξάρτηση, καμία συγκάλυψη, καμία συναλλαγή με οτιδήποτε από αυτά, γιατί μία από τις βασικές αρχές μας είναι η ουδετερότητα. Κάνουμε να βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό της εκάστοτε πολιτείας, ανεξαρτήτως χρώματος, κόμματος κ.τ.λ. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας.

Εκδηλώσεις τιμής για τα 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο Μεσολόγγι