Φάκελος: Τοπικό Ποδόσφαιρο – Αίτια και Ευθύνες του Τέλματος

Η συνέχεια επί «τάπητος»

Την περασμένη Παρασκευή από τις αθλητικές σελίδες της εφημερίδας είχε ανοίξει ο «φάκελος» καταγραφής της ζοφερής πραγματικότητας για τις Ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου στην ευρύτερη περιοχή Αγρινίου. Εκεί εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και υπήρξε η δέσμευση να προχωρήσει η αναφορά στις αιτίες που οδήγησαν σε  ό,τι έχει διαμορφωθεί σήμερα. Το προηγούμενο άρθρο – ρεπορτάζ είχε απήχηση (και ήταν φυσικό), μαζί με την παραίνεση να γίνει μια πιο βαθιά προσέγγιση του θέματος και τις αιτίες του. Ωστόσο θα ήταν άδικο και θα έμοιαζε μεροληπτικό αν το άνοιγμα ενός τέτοιου ζητήματος περιορίζονταν και πάλι μόνο στην περιοχή του Αγρινίου. Άλλωστε οι περισσότερες αιτίες είναι κοινές για όλη την Αιτωλοακαρνανία, μερικές για όλη την Ελλάδα, και μάλλον κάποιες αιτίες της πτωτικής πορείας του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι πιο έντονες  στο Αγρίνιο και η πτώση πιο αισθητή.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφερθεί ότι η ραγδαία άνοδος της ποιότητας και της δυναμικής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου βελτίωσε τις παραστάσεις των ποδοσφαιρόφιλων, τις έκανε πιο πλούσιες και μοιραία τόσο το τοπικό ποδόσφαιρο, όσο και η Σούπερ Λιγκ ακόμα, έχουν να ανταγωνιστούν (άτυπα) στην συνείδηση των φιλάθλων τα παγκόσμια μεγαθήρια, τα οποία μέσω της τηλεόρασης «σαγηνεύουν»  και ανεβάζουν τα στάνταρς. Μα αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει, ούτε δικαιούται κανείς να εύχεται την οπισθοδρόμηση για να επιβιώσει το δικό του προϊόν, εν προκειμένω το τοπικό ποδόσφαιρο.  Ούτε να αντιμετωπιστεί με ηττοπάθεια στη λογική ότι  είναι χαμένη «μάχη», διότι δεν είναι. Οι Άγγλοι κι άλλοι Ευρωπαίοι που γεμίζουν τα γήπεδα μέχρι την τελευταία ερασιτεχνική Κατηγορία και τα Παιδικά πρωταθλήματα, δεν βλέπουν Τσάμπιονς Λιγκ;;; Απλούστατα έχουν βρει τους  τρόπους  να κάνουν ελκυστικό και το ποδόσφαιρο άλλων Κατηγοριών, τρόπους  που πιθανόν δεν μπορούμε να μιμηθούμε λόγω διαφορετικής κουλτούρας σε κάθε λαό. Όμως είναι η απόδειξη πως η παγκόσμια άνοδος του ποδοσφαίρου δεν δικαιολογεί το τέλμα του στα χαμηλότερα στρώματα, αντίθετα επειδή οι μεγάλες διοργανώσεις προσελκύουν κι άλλους   ανθρώπους στο άθλημα μπορούν  να γίνουν «δεξαμενή» και για τα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Όλα όσα αναφέρονται στην συνέχεια ως αιτίες έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Είναι λόγοι που απομάκρυναν τις κοινωνίες απ’ τις ομάδες τους και χωρίς το «αγκάλιασμα» του συμπολίτη – φιλάθλου υγιές ποδόσφαιρο δεν υπάρχει.

Τα γήπεδα μείζον πρόβλημα

Χιλιοειπωμένο, αλλά όσο το πρόβλημα παραμένει πρέπει να λέγεται. Τα γήπεδα της Αιτωλοακαρνανίας είναι τα χειρότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας και μάλιστα σε μια περιοχή με κάμπους. Το πρόβλημα δεν γεννήθηκε τώρα, υπήρχε από δεκαετίες πριν και μάλιστα τότε δεν ήταν  τροχοπέδη για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τοπικού ποδοσφαίρου. Την δεκαετία του ’80 που ανθούσε τα γήπεδα της Αιτωλοακαρνανίας ήταν νταμάρια,  ενώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είχαν όλα χλοοτάπητα. Παράλληλα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πρόβλημα, το οποίο έχει πολλές συνιστώσες. Διότι κακά γήπεδα σημαίνει κακή ποιότητα ποδοσφαίρου και κακές συνθήκες για τον θεατή, τον άνθρωπο που μοιραία συγκρίνει και απογοητεύεται. Μάλιστα στην περιοχή του Αγρινίου το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Αλλά για να μην τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς και… βολευόμαστε: ποιος πολίτης, ή ποια επιτροπή πολιτών της περιοχής μας πίεσε ποτέ τους βουλευτές για κοινωφελή έργα άρα και γήπεδα; Αν αυτό είχε γίνει στο ένα δέκατο  της έντασης με την οποία οι Αιτωλοακαρνάνες απαιτούσαν διορισμούς, ο Νομός θα είχε άλλη όψη σε όλα! Φυσικά αυτό δεν απαλλάσσει και τους «εθνοπατέρες» απ’ την δική τους ευθύνη…

Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου δεν φταίνε;

Αν όσοι εμπλέκονται ενεργά με το ποδόσφαιρο το αντιμετώπιζαν με διαφορετική λογική, σήμερα η πραγματικότητα θα ήταν άλλη. Κι αυτό, δηλαδή η αλλαγή πλεύσης εκ των έσω, αποτελεί  το μόνο που σίγουρα μπορεί να γίνει. Οι διοικητικοί Παράγοντες είναι που έχουν κρατήσει – έστω σ’ αυτό το βαθμό – το ποδόσφαιρο ενεργό, πολλοί όμως έχουν κάνει και εγκλήματα εις βάρος του. Υιοθέτησαν το κακέκτυπο των παραγόντων των μεγάλων ΠΑΕ, με αλαζονεία. Ασύδοτες μεταγραφές παικτών με υποβολέα την επιδειξιομανία, λογική ότι η ομάδα είναι δική τους, κανένα πλάνο για το μέλλον, χωρίς μεράκι. Κι ενώ ο ερασιτέχνης πρέπει να είναι υπηρέτης του αντικειμένου του, πολλοί έγιναν (και γίνονται) τύραννοι. Μοιραία πολύς από τον  υπόλοιπο κόσμο αισθάνθηκε πως δεν έχει καμία θέση σ’ αυτό το «πανηγύρι» και… γύρισε τη πλάτη. Γεγονός που στην γενική απαξίωση το πλήρωσαν και άνθρωποι που δούλεψαν και δουλεύουν με μεράκι και ταπεινότητα για τις ομάδες τους. Η αλήθεια, πάντως,  είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις λειτούργησε και ο φθόνος των συμπολιτών για τις επιτυχίες των ομάδων και των ανθρώπων τους. Φαινόμενο συνηθισμένο στα μέρη μας, που όλοι  το ξέρουμε, όλοι το συζητάμε αλλά λίγοι τολμούν να το θέσουν δημοσίως μήπως και μειωθεί κάποτε…

Οι προπονητές απ’ τη πλευρά τους αρέσκονται στο έξτρα εισόδημα από τις ομάδες, μα πλέον δύσκολα το βρίσκουν. Και δεν θα το βρίσκουν εάν δεν συνέλθει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και για να συνέλθει πρέπει οι ίδιοι να αυξήσουν τις ικανότητές τους κι ως οι πιο ειδικοί  να οδηγήσουν τους Παράγοντες στο σωστό δρόμο. Λένε ότι δεν μπορούν να τους πείσουν. Μα αν δεν μπορούν ας τα παρατήσουν, μήπως τα καταφέρει καλύτερα μια καινούρια γενιά που νομοτελειακά θα προκύψει. Αν δεν μπορέσει  ούτε αυτή, δεν θα έχει  δουλειά και εισόδημα απ’ το ποδόσφαιρο. Τόσο απλά.

Καλή η προβολή απ’ το ποδόσφαιρο, αλλά όταν ξεπερνά τα όρια γίνεται αποκρουστική. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι ποδοσφαιριστές. Δεν είναι λογικό να θέλουν να ζήσουν αυτοί – και πολλές φορές οι οικογένειές τους – από τις ερασιτεχνικές ομάδες. Αν έχουν τις δυνατότητες ας γίνουν επαγγελματίες, ειδάλλως ας αισθάνονται τυχεροί εάν  παράλληλα με το χόμπι τους παίρνουν κι ένα (μικρό ή μεγάλο) χαρτζιλίκι.  Όσο για την «διαστροφή»  των πατεράδων να παριστάνουν τους μάνατζερς των γιών τους και να πιστεύουν πως θα ζήσει η οικογένεια απ’ τον 18χρονο επειδή κλωτσάει κάπως καλά, έχει δοθεί η απάντηση από την ίδια την πραγματικότητα. Υπάρχει και κάτι που λίγοι έχουν αντιληφθεί: δεν μπορεί αυτοί που συμμετέχουν  στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να το σνομπάρουν και  ταυτόχρονα να έχουν την απαίτηση να το σεβαστούν οι εκτός του χώρου…

Πρωταγωνιστές στο ποδόσφαιρο είναι και οι διαιτητές, μόνο που δεν το βλέπουν έτσι και το ζημιώνουν. Η διαιτησία εδώ και χρόνια ζει εις βάρος του ποδοσφαίρου. Σχεδόν παραδόπιστα. Όσο η  πλειοψηφία των διαιτητών βλέπει το ποδόσφαιρο ως το χώρο που απλά εξασφαλίζει ένα δεύτερο μισθό, θα λειτουργεί ως παράσιτο κι όχι ως «συνοδοιπόρος»  του.

Οι θεσμοί προκλητικά απόντες

Αν ξεκινήσουμε από την ΕΠΣ και κοστολογήσουμε την σημερινή της Διοίκηση, πρέπει να θεωρηθεί ευτύχημα που  «γκρέμισε»  την  προηγούμενη, με την οποία δεν υπήρχε κανένα μέλλον. Όραμα όμως ούτε σήμερα υπάρχει. Κι όσο δεν υπάρχει καλύτερες μέρες για το ποδόσφαιρο δεν θα έρθουν.

Στο Νομό και ειδικά στην περιοχή του Αγρινίου υπήρξε μια καταστροφική συγκυρία. Οι άρχοντες του τόπου και οι έχοντες εξουσία, όχι μόνο δεν έδειξαν να εκτιμούν  το ποδόσφαιρο και γενικά τον αθλητισμό, αλλά ενίοτε φανέρωσαν ακόμα και απέχθεια. Μα στην πραγματικότητα δεν υποχρεούνται απλά να αποδίδουν ένα μικρό ποσοστό του δημόσιου χρήματος στο ποδόσφαιρο, που ούτε αυτό κάνουν. Είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας κι όλο τον αθλητισμό, διότι η απουσία άλλων δραστηριοτήτων είναι δικό τους «κατόρθωμα» και δημιούργημα.

Στο ζήτημα της συμβολής του Παναιτωλικού στην πρόοδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, υπάρχουν δύο απίστευτες αστοχίες. Παράγοντες κάποιων  ομάδων  βλέπουν τον Κωστούλα σαν το «θείο από την Αμερική» και προσπαθούν να του αποσπάσουν κάποια οικονομική βοήθεια, σε μορφή ελεημοσύνης. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι έτσι η σχέση Παναιτωλικού και ομάδων του Νομού. Η ΠΑΕ,  αν αισθάνεται πως αποτελεί  κομμάτι του ποδοσφαίρου,  πρέπει να δει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ως καλό (φτωχό έστω) συγγενή, που θα τον ωθήσει με σεβασμό για τον αγώνα που κάνει. Που θα προσπαθήσει να τον αναβαθμίσει στην συνείδηση του κόσμου. Αλλά ο επίσημος Παναιτωλικός μάλλον ανταγωνιστικά βλέπει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας, μα και να μην το έβλεπε πιθανότατα δεν έχει τη γνώση να το βοηθήσει.

Και μην αφήσουμε απ’ έξω τα ΜΜΕ, με δημοσιογράφους που αντί να προβάλλουν ορθολογικά το ποδόσφαιρο προσπαθούν  να κλέψουν απ’ την προβολή του και δεν έχουν καμία διάθεση και σθένος να συγκρουστούν με τις εξουσίες για την ανάπτυξη του αθλητισμού.