Προτείνουν μέτρα

 

 

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ, προ του κινδύνου περαιτέρω διακοπής του πρωταθλήματος, επικράτησε εντελώς διαφορετικό κλίμα σε σχέση με το επεισοδιακό της προηγούμενης εβδομάδας. Μαρινάκης και Αλαφούζος έκαναν δηλώσεις σε ήπιους τόνους με «σημαία» την συνεργασία κατά της βίας στα γήπεδα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Μποροβήλος, ανέλυσε τις αποφάσεις που πάρθηκαν και μεταξύ αυτών είναι να διευθετηθεί σύντομα το θέμα των καμερών και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, να εναρμονιστεί το πειθαρχικό δίκαιο με αυτό της UEFA, να δοθεί αυστηρή εντολή στους διαιτητές να γίνεται άμεση διακοπή του αγώνα όταν συμβεί  εισβολή οπαδών και ρίψη αντικειμένων , να υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών  μέχρι το τέλος της σεζόν, να ζητηθούν περισσότερες εξουσίες για τους σεκιούριτι και τον έλεγχο κατά την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα, να πραγματοποιείται και τιμωρία προσώπων εκτός της τιμωρίας των ομάδων.

Ο πρόεδρος τςη Σούπερ Λιγκ είπε αναλυτικά: «Υπήρξαν τα γνωστά προβλήματα που οδήγησαν στην διακοπή, αλλά σήμερα έγινε μια συζήτηση σε πολύ καλό πνεύμα στο ΔΣ και πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις. Αυτά που θα ακούσετε αντιπροσωπεύουν όλες τις ομάδες.

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάμερες υπάρχει βούληση να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό. Θα δρομολογηθεί σε άμεσο χρονικό ορίζοντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού όπου θα είμαστε καθημερινά σε επαφή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πειθαρχικό δίκαιο και θέματα βίας, θα πρέπει να το εναρμονίσουμε με αυτό της UEFA ώστε να έχουμε τα προσδωκόμενα αποτελέσματα.

Φέτος θα ζητήσουμε να δοθεί αυστηρή εντολή στους διαιτητές όταν υπάρχουν επικίνδυνα αντικείμενα ή εισβολή οπαδών να γίνεται άμεση διακοπή του αγώνα και στην συνέχεια οι κυρώσεις θα είναι πάρα πολύ σημαντικές όπως γνωρίζετε.

Επιπλέον αποφασίστηκε η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Καμία ομάδα δεν θα έχει δικαίωμα να ζητήσει εισιτήρια. Όσον αφορά τις λέσχες θα γίνει αναγνώριση και από τις ΠΑΕ και θα παίρνουν αυστηρά ονομαστικά εισιτήρια.

Θα ζητήσουμε περισσότερες εξουσίες από το νόμο, όσον αφορά τον έλεγχο κατά την είσοδο στα γήπεδα καθώς μπαίνουν αντικείμενα που δημιουργούν προβλήματα.

Θα ζητήσουμε επαναφορά του ιδιώνυμου και τιμωρία φυσικών προσώπων. Με την ατιμωρησία δημιουργείται πρόβλημα. Όταν αντιληφθούν ότι υπάρχουν συνέπειες θα σταματήσουν να κάνουν όσο κάνουν στα γήπεδα.

Εμείς θα συζητήσουμε με τον υπουργό με τη βελτίωση του νόμου. Δεν έχουμε πρόθεση να ελαστικοποιήσουμε τις ποινές. Να μην είναι όμως υπεύθυνος ο πρόεδρος όταν τα επεισόδια γίνονται μακριά από το γήπεδο.

Ομόφωνα αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τον Υπουργό να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, δείχνοντας πως ένα τέτοιο ποδόσφαιρο κανείς δεν το θέλει. Η άμεση αντιμετώπιση της βίας είναι δέσμευση. Μη περιμένουμε όμως με ένα πάτημα κουμπιού να αλλάξουν όλα. Θέλει δουλειά.

Όμως το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η κατεύθυνση και ότι όλοι κατάλαβαν πως κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το ποδόσφαιρο, αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε από την συνεδρίαση. Να δούμε πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να υπάρξει βελτίωση και στην Ευρώπη όπου όπως βλέπετε χάνουμε θέσεις».

 

 

Γιώργος  Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»