Λογικά μένει ο «Νικο»

 

Το ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό Βόλου και ό,τι το συνοδεύει περνούν σε δεύτερη μοίρα, εν μέσω μιας περιόδου που αρχίζει να γεννιέται η προσδοκία της ανώτερης διάκρισης του Παναιτωλικού. Δεν είναι άλλη από το πλασάρισμα στην πρώτη πεντάδα που θα σημάνει και την έξοδο στην Ευρωπαϊκή διοργάνωση του Γιουρόπα Λιγκ. Σ’ αυτή τη «μάχη» που βρίσκεται μπροστά,  η μεταγραφική ενίσχυση και η αποφυγή της αποδυνάμωσης είναι εκείνο που απασχολεί τον  φίλαθλο κόσμο της ομάδας, περισσότερο απ’ όλα. Και φυσικά η παραμονή του Νίκολας Μαρτίνες, ενός παίκτη που ανεβάζει επίπεδο όλο τον Παναιτωλικό και μπορεί να τον πάει ψηλότερα.

Βάσει λογικής μπορούμε να «ανιχνεύσουμε» τις παραμέτρους μιας απόφασης της ΠΑΕ, περί του θέματος. Αν και η τελευταία «λέξη» είναι υπόθεση των διοικούντων, που πιθανότατα γνωρίζουν περισσότερα. Εκείνο που δύσκολα θα συμβεί είναι να προκύψει πρόταση – μαμούθ για τον Αργεντινό, της τάξεως του ενός εκατομμυρίου που έχει γραφεί αλλά απέχει από την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ομάδα στον πλανήτη που θα διαθέσει πραγματικά τόσα χρήματα για έναν ποδοσφαιριστή μεσαίας ομάδας του Ελληνικού πρωταθλήματος, η οποία δεν έδωσε «εξετάσεις» σε επίπεδο Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Καθότι στην εκτίμηση όλων το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ δεν συγκαταλέγεται στα αξιόλογα. Έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας οικονομικής πρότασης που να κάνει τον Κωστούλα να μην μπορεί να πει «όχι». Εκτός κι αν θέλει να διαπιστώσει πως λειτουργεί πιλοτικά η πολιτική «αγοράζω φτηνά, πουλάω ακριβά»,  στο ποδόσφαιρο.

 

«Παναιτωλική» σκέψη… 

Εξάλλου μερικές πρακτικές έχουν όρια. Δηλαδή ο Παναιτωλικός δεν αποτελεί ομάδα που έχει συχνά την ευκαιρία να κυνηγά έναν τόσο μεγάλο στόχο, ούτε είναι σίγουρο θα την έχει στο μέλλον. Με καθαρά «Παναιτωλική» σκέψη, δεν αφήνεις να φύγει ένας παίκτης που η παρουσία του μπορεί να οδηγήσει το Σύλλογο στο υπέρτατο σκαλί της ιστορίας του. Οι αγοραπωλησίες παικτών είναι συχνό φαινόμενο παγκοσμίως και κυρίως από τις μικρότερες ομάδες που θέλουν να εξασφαλίσουν έσοδα, δεν συμβαίνει όμως όταν μια ομάδα κυνηγά ένα ιστορικό για τα μέτρα της στόχο.

Αυτή η λογική πιθανόν θα επικρατήσει και στην ΠΑΕ Παναιτωλικός, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες της φυγής του «Νικο». Διότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, που λήγει η μεταγραφική περίοδος,  ο Παναιτωλικός θα βρίσκεται στην πεντάδα, ή λίγο πίσω αν «αυτοκτονήσει» κατά συρροήν με ΠΑΣ και ΟΦΗ. Επομένως η παραχώρηση του Μαρτίνες και τυχόν αποτυχία εισόδου στην πρώτη πεντάδα με το τέλος του πρωταθλήματος, θα δημιουργήσει κακές εντυπώσεις στον ήδη «μουδιασμένο» φίλαθλο κόσμο. Θα καταλογιστεί στον Κωστούλα ότι «κλώτσησε» την ευκαιρία να πάει ο Παναιτωλικός πολύ ψηλά. Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού θα μπορούσε να το κάνει μόνο αν έχει «διαγνώσει» πως και με τον Μαρτίνες δεν πρόκειται να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, ή αν έχει «διαγνώσει» ότι και χωρίς τον Αργεντινό η ομάδα θα βγει στην Ευρώπη. Ναι… αλλά το πρώτο δεν το γνωρίζουν οι φίλαθλοι, οπότε δεν αλλάζει κάτι στις εκτιμήσεις τους. Κι  αν τελικά ο Παναιτωλικός βγει Ευρώπη παρά την πώληση του Μαρτίνες, δεν θα του λείψει του χρόνου – στα δύσκολα – ένας τόσο ποιοτικός παίκτης;

 

Το καλοκαίρι 

Το ενδεχόμενο να υπάρχει έτοιμος αντικαταστάτης εφάμιλλος ή και καλύτερος από τον «Νικο» δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά και δεν μπορεί κανείς να βασιστεί απόλυτα σ’ αυτό. Διότι ακόμα κι αν υπάρχει τέτοιος παίκτης στα υπόψιν, τίποτα δεν εγγυάται πως θα έχει προσφορά εφάμιλλη με του Μαρτίνες. Ο «δρόμος» δείχνει να είναι ένας: ο Αργεντινός μένει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι και συμβάλει στην προσπάθεια για το μεγάλο στόχο, που μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες στον Σύλλογο. Κι αν η ομάδα δεν κάνει την υπέρβαση,  ο Μαρτίνες το καλοκαίρι μπορεί να αναζητήσει κάτι καλύτερο και ο Παναιτωλικός να ωφεληθεί οικονομικά. Αν πάλι οι κυανοκίτρινοι πετύχουν το στόχο της Ευρώπης, ο ποδοσφαιριστής θα σκεφτεί εκ νέου πολύ καλά το ενδεχόμενο αποχώρησης.