Για καλό και για… κακό

Από εδώ έγινε πριν λίγες μέρες η πρώτη δημοσιογραφική αναφορά στο ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ ο 5ος του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, λόγω Κυπέλλου. Δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα ως προς τις προϋποθέσεις (αν και χρειάζονται απαραίτητες διευκρινήσεις), άλλαξαν όμως ως προς τις ισορροπίες μετά τις εκπλήξεις του Κυπέλλου και τις ομάδες που βρίσκονται στους 16.

Τα ζευγάρια των προημιτελικών είναι  Χανιά – Απόλλων Σμύρνης, ΟΦΗ – Ξάνθη, Ηρακλής – Πανιώνιος, Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Εκτός του Ολυμπιακού καμία άλλη ομάδα δεν πρόκειται να βρίσκεται στην πρώτη 5αδα της Σούπερ Λιγκ, πλην της Ξάνθης που έχει κάποιες ελπίδες. Εξετάζοντας τις ομάδες πέρα από τους ερθρόλευκους, οι ΟΦΗ και Πανιώνιος δεν έχουν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, για την ΑΕΚ όλα είναι μετέωρα ως προς το πότε έχει δικαίωμα συμμετοχής (το 2015, ή το 2016), αλλά για τις υπόλοιπες ομάδες  είναι ανεύθυνο να προεξοφλείται πως και να κατακτήσουν το Κύπελλο δεν μπορούν να παίξουν στην Ευρώπη.

Επομένως Ξάνθη, Ηρακλής, Χανιά,  Απόλλων (και ίσως η ΑΕΚ) αν κατακτήσουν το Κύπελλο συμμετέχουν στο Γιουρόπα Λιγκ, στερώντας τη θέση από τον 5ο της Σούπερ Λιγκ. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα και πιο πιθανό σενάριο είναι για την περίπτωση να κατακτήσει ο Ολυμπιακός το Κύπελλο. Τι γίνεται με τον φιναλίστ;

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA  είχε αποφασίσει πως ο φιναλίστ συμμετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ, εφόσον ο Κυπελλούχος παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ και αργότερα αποφάσισε πως ο φιναλίστ θα χάσει αυτό το προνόμιο. Το ζητούμενο είναι από πότε θα συμβεί αυτό. Η απόφαση της UEFA αναφέρει από τη σαιζόν 2015 – 16 και από τις ενδιαφερόμενες ομάδες (Ξάνθη, Ηρακλής) όπως και από πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου θεωρείται ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που ο φιναλίστ του Κυπέλλου θα έχει τη δυνατότητα να παίξει στην Ευρώπη (εάν ο Κυπελλούχος παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ). Δεν αποκλείεται όμως – και χρειάζεται διευκρίνιση για απόλυτη βεβαιότητα- να κόβεται από φέτος αυτός ο «δρόμος» για τον φιναλίστ. Ωστόσο  είναι επίσης ανεύθυνο να δοθεί η διαβεβαίωση πως ο φιναλίστ δεν έχει καμία ελπίδα για  έξοδο στην Ευρώπη.

Όλα αυτά έχουν σημασία καθώς ο Παναιτωλικός επιδιώκει την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ μέσω της 5ης θέσης περισσότερο και λιγότερο της 4ης    που την εξασφαλίζει σίγουρα. Μάλιστα εάν ο φιναλίστ μπορεί και για φέτος  να πάρει την θέση από τον 5ο της  Σούπερ Λιγκ, το γεγονός ότι δεν έμειναν ομάδες της πρώτης πεντάδας στο Κύπελλο είναι αρνητικό. Άρα ο Παναιτωλικός για… καλό και για κακό ας στοχεύει και στην 4η θέση.

 

Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»