Με σεβασμό στον Παναιτωλικό για Ευρώπη

Πολλά και σημαντικά είπε ο Λιονέλ Πόντες στην παρουσιάσή του και τη  συνέντευξη, αλλά εκείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν η επιμονή να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του Συλλόγου και ότι έθεσε σχεδόν με σαφή τρόπο ως στόχο την έξοδο στην Ευρώπη. Στο τέλος είπε πως και το Κύπελλο είναι μια ευκαιρία να ζήσει μια ομάδα έναν τελικό, που ο ίδιος έχει βιώσει, χωρίς να είναι από τις κορυφαίες.

Ο Λιονέλ Πόντες αφού καλησπέρισε στα Ελληνικά, είπε: «Να ευχαριστήσω το πρόεδρο και την Διοίκηση για την στήριξη κι επειδή ήθελαν να έρθω. Συμφώνησα επειδή υπάρχει συγκερασμός των απόψεων των δικών μου και του Συλλόγου για τα επόμενα χρόνια. Έχοντας μάθει την ιστορία του Συλλόγου αντικατοπτρίζει και τις δικές μου αρχές και αξίες. Είχε μεταπτώσεις στις Κατηγορίες, αλλά τώρα για 3η συνεχόμενη σαιζόν στην Σούπερ Λιγκ  έχει εδραιωθεί για τα καλά.

Είναι σημαντικό για μας να βελτιώσουμε την κατάσταση του Συλλόγου και να τον πάμε ακόμη ψηλότερα για τα Ελληνικά δεδομένα.  Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την ομάδα σε θέσεις κοντά ή και μέσα στα play offs και θα πρέπει αυτό να το πιστέψουν όλοι στην ομάδα. Θα δουλέψουμε και θα αφιερώσουμε τους εαυτούς μας 100% στον Σύλλογο. Θα μεταδώσω τις εμπειρίες μου από την Σπόρτινγκ και την Εθνική Πορτογαλίας, έχω ζήσει πολλά σε Μουντιάλ, Τσάμπιονς Λιγκ κλπ και θέλω να βοηθήσω τα μέγιστα, να μεταδώσω τις εμπειρίες μου. Να βοηθήσουμε στη δομή της ομάδας και υπόσχομαι 100% επαγγελματισμό. Πειθαρχία και οργάνωση.

Υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες για την επιτυχία: Πειθαρχία σε όλους τους τομείς, νοοτροπία που επηρεάζει τον ανταγωνισμό για να βγάζουν οι παίκτες τον καλύτερό τους εαυτό και οργάνωση. Χωρίς ξεκάθαρες ιδέες, δύσκολα θα πετύχουμε αυτά που θέλουμε.

Είμαστε ακόμα στην αρχή, ξέρω θα είναι μία δύσκολη σεζόν, θα έχουμε μικρά προβλήματα στην επικοινωνία, αλλά υπάρχουν βασικές αρχές που είναι ίδιες στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως και δεν έχει να κάνει με την επικοινωνία. Θα συνεργαστούμε με όλα τα τμήματα του Συλλόγου. Δεν έχω έρθει να αλλάξω τα πάντα, πολλά στην ομάδα πάνε καλά.  Ελπίζω πως θα πάνε καλύτερα. Σκληρή δουλειά από δω και πέρα.

Μεταγραφές και στόχοι

«Έχω γνώση από όλους τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν σήμερα στον Παναιτωλικό και ξέρω τις δυνατότητές τους. Στον Σύλλογο είδα, όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Αγρίνιο, εγκαταστάσεις που πολλές ομάδες της χώρας μου (Πορτογαλίας) δεν έχουν. Ψάχνουμε παίκτες που να καλύπτουν τα ποιοτικά στοιχεία που θέλουμε. Δείτε ποιοι έφυγαν για να καταλάβετε τι ψάχνουμε (ανέφερε Ετζενγκέλε, Λαζαρ, Γοδόι, Μαρτίνες, Άλβες). Κινούμαστε στην αγορά για ποδοσφαιριστές που έχουν τις δυνατότητες να μας οδηγήσουν στην Ευρώπη. Οι μεταγραφές είναι ανοιχτές έως τις 31 Αυγούστου, ωστόσο είναι χρονοβόρες και χρειάζονται  το κατάλληλο timing. Αν με ρωτάγατε, ουτοπικά, θα ήθελα να έχω 24 παίκτες στη διάθεσή μου και να είναι όλοι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εμείς ξεκινάμε τώρα με αυτούς που έχουμε και όταν έρθουν οι υπόλοιποι θα δουλέψουμε και με αυτούς».

Για το ποδόσφαιρο που θέλει

«Είμαι υπέρμαχος του καλού και του οργανωμένου ποδοσφαίρου. Πάντα όμως βαδίζεις με τα χαρακτηριστικά των παικτών. Αλλά πρέπει να μπαίνουν να κερδίζουν κάθε αγώνα ανεξαρτήτως  αντιπάλου.  Να παλεύουν για τον Σύλλογο, τους φιλάθλους του και να  τα δίνουν όλα μέχρι το τελευταίο λεπτό.»

Υπάρχον ρόστερ και αν θέλει μεγάλα ονόματα

«Ο Σύλλογος δεν πρέπει να χάνει την ταυτότητά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα φέρουμε και ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό. Για μένα είναι δύο τα βασικά κριτήρια στην μεταγραφή ενός παίκτη. Η ποιότητά του ως ποδοσφαιριστής και κατά πόσο είναι πιθανό αυτός ο ποδοσφαιριστής να μεταπωληθεί αργότερα σε μεγαλύτερη αξία.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερες εμπειρίες που θα ήθελα να γνωρίζουν το Σύλλογο και ποδοσφαιριστές νεαροί, οι οποίοι αύριο ίσως γίνουν οι ηγέτες της ομάδας ή ίσως μεταπωληθούν και να υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες της ομάδας.

Για το μεγάλο όνομα αν θέλει να βοηθήσει πρέπει να έλθει. Το ταλέντο πρέπει να μπαινει στην υπηρεσία του Συλλόγου. Θέλω παίκτες νικητές,  που να μπορούν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο και να κερδίζουν. Γιατί δεν υπάρχει “πρότζεκτ” χωρίς νίκες. Γιατί μπορεί να φιλοσοφούμε, να αναλύουμε θεωρείες, αλλά θέλουμε και ποδοσφαιριστές νικητές και όχι για την συμμετοχή τους απλά στην ενδεκάδα, επειδή εδώ είναι κάλος προορισμός».

 Για τις Ακαδημίες

Στόχος μας πρώτα να γνωρίσουμε όλους τους παίκτες της πρώτης ομάδας, γιατί άλλο να τους βλέπεις στο βίντεο και άλλο κάθε μέρα στην προπόνηση, αλλά και αργότερα να δούμε σε τι επίπεδο κινούνται οι νεαροί ποδοσφαιριστές των ακαδημιών και να κρίνουμε ποιοι από αυτούς μπορούν να βοηθήσουν μελλοντικά την πρώτη ομάδα ακόμη περισσότερο».

Γιώργος Παπαϊωάννου