Το δίκιο και το… άδικο

 

Η απόφαση της Πολιτείας να διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους η 27ηαγωνιστική της Σούπερ Λιγκ προκάλεσε μια ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναιτωλικός με την επικεφαλίδα  «Τελικά ποιος τιμωρείται;». Σαφώς η ομάδα του Αγρινίου έχει δίκιο καθώς από την ΠΑΕ και από τον Παναιτωλικό ως υπόσταση συνολικά έχουν γίνει πολλά στην κατεύθυνση του πολιτισμού στα γήπεδα. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, αυτή που θέλει πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις για αυτό που όλοι οι άνθρωποι των ομάδων κάνουν σημαία, το καλό του ποδοσφαίρου γενικότερα, αλλά κανέναν τελικά δεν φαίνεται να ενδιαφέρει πραγματικά, παρά μόνο το μικροσυμφέρον της ομάδας τους.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει αναλυτικά: «Η ΠΑΕ Παναιτωλικός με έργα και πράξεις έχει καταθέσει τη θέση της απέναντι στα φαινόμενα της βίας, της αδιαφάνειας, της αναξιοπιστίας, της ανυποληψίας, που ταλανίζουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Χωρίς αμφιταλαντεύσεις, με σαφήνεια και υπευθυνότητα, με μέτρα που απέδωσαν και έτυχαν της αναγνώρισης όλων των «υγιώς σκεπτόμενων» πολιτών.

Δεν έχει θέση όποιος θεωρεί το γήπεδο πεδίο αντιπαράθεσης και «μαχών».

Οι φίλαθλοί μας συμμετέχουν ενεργά και συμπαρίστανται στην προσπάθειά μας, μετατρέποντας σε γιορτή κάθε αγώνα ή εκδήλωση της ομάδας μας.

Δυστυχώς η απόφαση για διεξαγωγή των αγώνων «κεκλεισμένων των θυρών» έρχεται να τιμωρήσει και αυτούς τους φιλάθλους. Τιμωρεί με απαγόρευση εισόδου, δεκάδες οικογένειες που έρχονται να ευχαριστηθούν το ποδόσφαιρο σε ένα πολιτισμένο και ασφαλές περιβάλλον! Τα εκατοντάδες παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες, που συμμετέχουν σ’ αυτή τη γιορτή κάθε αγωνιστική! Απολαμβάνοντας το θέαμα, αποθεώνοντας την ομάδα μας, χειροκροτώντας τον αντίπαλο!

Η ΠΑΕ Παναιτωλικός δεν δίστασε να πάρει αυστηρές αποφάσεις για να απομονώσει οποιαδήποτε προσπάθεια να διαταραχθεί το πολιτισμένο, φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον. Και θα συνεχίσει να το πράττει όποιο κι αν είναι το κόστος.

Πιστεύουμε, όμως, ότι δεν βοηθάει στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων η επιβολή ποινών αδιακρίτως.

Η ατιμωρησία, τα “κουκουλώματα”, οι εξυπηρετήσεις, η αδιαφάνεια, η έλλειψη απονομής δικαιοσύνης, η διαφθορά, οι τραμπουκισμοί, η ανικανότητα και η ατολμία, οδήγησαν το ποδόσφαιρό μας στη σημερινή κατάσταση. Και βεβαίως, το πλαίσιο οικονομικής ανισότητας των ΠΑΕ, που γιγαντώνει τους «μεγάλους», αποδυναμώνει τους «μικρούς» και οδηγεί σε εξαρτήσεις. Με την ανοχή των φορέων, που σήμερα ανακοινώνουν μέτρα.

Εμείς είμαστε το πρόβλημα όχι οι φίλαθλοι.

Το ποδόσφαιρο απευθύνεται στον φίλαθλο και χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει λόγος να διοργανώνονται ή να διεξάγονται αγώνες και πρωταθλήματα.

Προφανώς δεν έχουμε διάθεση στρουθοκαμηλισμού απέναντι στο υπαρκτό πρόβλημα της βίας που μαστίζει γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, ούτε πιστεύουμε ότι όσα συμβαίνουν δεν μας αφορούν. Σαφώς και πρέπει –επιτέλους- να υπάρξει η βούληση να γίνουν τολμηρά βήματα για την οριστική πάταξή του, χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις. Με μέτρα πρόληψης και παραδειγματικών ποινών που θα αποβάλλουν από τα γήπεδα όσους δηλητηριάζουν τις ομάδες και το ποδόσφαιρο.

Με αυστηρές ποινές στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Στους υποκινητές της βίας, όσους την υποθάλπουν, την εκμεταλλεύονται και την ενισχύουν. Σε καμία περίπτωση τιμωρώντας αναίτια (όπως η πρόσφατη απόφαση) τους υγιείς φιλάθλους, των οποίων -έτσι κι αλλιώς- ο αριθμός μειώνεται συνεχώς, μη αντέχοντας τα όσα συμβαίνουν.

Η ΠΑΕ Παναιτωλικός δεν αρκείται στην κατάθεση προτάσεων και ιδεών. Τις έκανε πράξεις. Ζητάει από την Πολιτεία, να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο και να ασκήσει τον απαραίτητο έλεγχο για την πάταξη όλων των φαινομένων που οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση του ποδοσφαίρου. Από τα θεσμικά όργανα, να λειτουργήσουν με αξιοκρατία και διαφάνεια, χτυπώντας στη ρίζα τους τις αιτίες που γεννούν τη βία. Από τη δικαιοσύνη να αποτελέσει τον εγγυητή ενός καθαρού και δίκαιου ποδοσφαιρικού (και όχι μόνο) περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για πειραματισμούς, αδιαφορία και μετάθεση ευθυνών. Είναι ήδη πολύ αργά…»

 

Η άλλη όψη

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για τον μεγάλο αγώνα των ανθρώπων του Παναιτωλικού σε θέματα βίας, όπως και άλλων ομάδων. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε αντιμέτωποι με την απόφαση αν έπρεπε να ληφθούν μέτρα, ή όχι. Κάθε «υγειώς» σκεπτόμενος άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως  ήταν επιτακτική ανάγκη να ληφθούν. Σωστά ή όχι, αυτά τα μέτρα τα οποία ζητάει ο υφυπουργός βρήκαν καθολικά σύμφωνες τις ομάδες κι αν δεν εφαρμοστού δεν μπορούμε να ξέρουμε την αποτελεσματικότητά τους. Κι επειδή στην Ελλάδα νόμοι υπάρχουν αλλά το μόνιμο πρόβλημα είναι πως δεν  εφαρμόζονται, προφανώς είναι ωφέλιμο πρώτα να υπάρξουν έργα από τις ομάδες και μετά να προχωρήσει κανονικά το πρωτάθλημα.

Επομένως η Πολιτεία ήταν υποχρεωμένη ή να παρατείνει την διακοπή (που θα έφερνε δίκαιες αντιδράσεις απ’ τις ομάδες και ειδικά τον Παναιτωλικό δεν θα τον βόλευε καθόλου – ως γνωστόν – η ύπαρξη εμβόλιμων αγωνιστικών), ή να βρει τρόπο να συνεχιστεί με ασφάλεια η Σούπερ Λιγκ. Προτίμησε το δεύτερο και η ΠΑΕ έρχεται να αντιδράσει που την «πληρώνουν»  όλες οι ομάδες, μα δεν φαίνεται να γίνονταν αλλιώς. Ποιος θα αποφάσιζε ποιοι πρέπει να την «πληρώσουν» με αγώνες χωρίς  θεατές και ποιοι όχι; Επειδή δεν θέλουμε να βρισκόμαστε σε χώρα του «αποφασίζομεν  και διατάσσομεν» η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ληφθεί μόνο από συλλογικό όργανο (πιθανόν την Σούπερ Λιγκ), που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει. Και δεν μπορεί να γίνει γιατί κανείς (μα κανείς) δεν έχει τα… κότσια να κάνει διαχωρισμούς, ακόμα κι όταν αυτό είναι οφθαλμοφανές.

Θα μπορούσε, επίσης,  η Πολιτεία να θέσει ως κριτήριο την ύπαρξη των (συμφωνημένων απ’ όλους)  εξοπλισμών στα γήπεδα (κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο κτλ) κι εκεί που υπάρχουν  αυτά να γίνονται με φιλάθλους οι αγώνες. Αλλά τότε μόνο οι ομάδες – πρωταγωνιστές στα φαινόμενα  βίας δεν θα την «πλήρωναν»,  διότι αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις. Που δεν τις πληρούν ο Παναιτωλικός και οι περισσότερες απ’ τις υπόλοιπες ομάδες, γι’ αυτό και η ανακοίνωση της ΠΑΕ δεν κάνει τέτοια νύξη. Άρα για το καλό του ποδοσφαίρου – σ’ αυτή τη φάση- δυστυχώς δεν μπορούσε να γίνει τίποτα καλύτερο και δικαιότερο, όσο κι αν η απόφαση για άδεια γήπεδα δεν αρέσει σε κανέναν, ούτε και στους φίλους του Παναιτωλικού.

 

Μπήκε κι ο λαζάρ

Ασκήσεις τεχνικής με μπάλα, ασκήσεις ταχύτητας – σπριντ, επιθετική τακτική και δίτερμα εικοσάλεπτης διάρκειας, περιλάμβανε η χθεσινή  προπόνηση του Παναιτωλικού, εν όψει του αγώνα ης Κυριακής με την Κέρκυρα. Ο Λαζάρ ακολούθησε όλο το πρόγραμμα και μέρος του ο Μορένο. Ο Βιγιαφάνιες έκανε θεραπεία, ατομικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και αερόβιο τρέξιμο.

Η προπόνηση της Παρασκευής θα γίνει στις 4.00 το απόγευμα στο EMILEON.

 

 

 

 

Γιώργος Παπαϊωάννου για την  εφημερίδα «Συνείδηση»