ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΞηρομεροΑστακός: Αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας για το “ΟΧΙ” (ΦΩΤΟ)

Αστακός: Αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας για το “ΟΧΙ” (ΦΩΤΟ)

Αστακός: Αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας για το “ΟΧΙ” (ΦΩΤΟ)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών επανέφερε το ξεχασμένο αλλά και λησμονημένο έθιμο (ΕΘΙΜΟ ΚΑΘΑΡΑ ΑΣΤΑΚΙΩΤΙΚΟ) το κάψιμο του ΟΧΙ. 

Ένα έθιμο που η ιστορία του βρίσκεται στα πολύ παλιά χρόνια όταν μαθητές και απλοί κάτοικοι του Αστακού με αυτοσχέδιους δαυλούς (πυρσούς) κατευθύνονταν σε μια περιοχή λίγο έξω από την είσοδο της πόλης όπου είχαν ετοιμάσει ένα μεγάλο ΌΧΙ κατασκευασμένο από εύφλεκτα υλικά και το οποίο άναβαν. Η διάρκεια της καύσης του ήταν αρκετά μεγάλη δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους τους Αστακιώτες να το παρατηρούν από πολύ μακριά και από τα περισσότερα σημεία του Αστακού.
Στην πορεία των χρόνων ξεχάστηκε αλλά ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών με την περσινή αλλά και την εφετινή πρωτοβουλία του, το επανέφερε κάτι το οποίο έγινε ευπρόσδεκτο με ενθουσιασμό από το σύνολο των κατοίκων. Έτσι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το επανέφεραν στην μνήμη τους, οι δε νεότεροι διδάχτηκαν για τα δρώμενα του παρελθόντος.
Αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξαν ο Σύλλογος Χοβολιωτών που παράλληλα με την συμμετοχή των μελών του στην λαμπαδηδρομία κατασκεύασαν και τις δυο χρονιές το ΟΧΙ, αλλά και το Λύκειο Αστακού με την συμβολή τους αφενός μεν με τους μαθητές που συμμετείχαν στην λαμπαδηδρομία, αφετέρου δε με την μπάντα που συνόδευε με τους χαρακτηριστικούς ήχους όλη την πορεία από την πλατεία του Αστακού έως το σημείο που ήταν τοποθετημένο το ΟΧΙ.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει τις βαθιές του ευχαριστίες στον Σύλλογο Χοβολιωτών, στον Λυκειάρχη του Λυκείου Αστακού, στους μαθητές που συμμετείχαν στην πομπή, στην καταπληκτική μπάντα παράλληλα δε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους απλούς κατοίκους που εθελοντικά συμμετείχαν.
Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ
astakos-news.gr
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr