Αποζημιώσεις Παραγωγών – Σύγχρονες Τεχνολογίες

Είναι πράγματι γεγονός ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες από φυσικά φαινόμενα έχουν αφήσει ανυπεράσπιστους τους παραγωγούς και στο νομό μας. Οι ζημιές γίνονται ακόμη πιο απειλητικές, μιας και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να απειλούν ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παρόλο τις επίπονες προσπάθειες των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις των παραγωγών αργούν επειδή τα πορίσματα των ζημιών συνήθως καθυστερούν και φυσικά στην όλη δυσκολία προστίθεται και η έλλειψη προσωπικού στα κατά τόπους Υποκαταστήματα.

Οι νέες τεχνολογίες πλέον σήμερα μπορούν επιχειρησιακά να αποτυπώσουν με σημαντική ακρίβεια τις ζημιές στις καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να ληφθούν δορυφορικές εικόνες πριν και μετά την ζημιά από μια φυσική καταστροφή π.χ. πλημμύρα. Με κατάλληλη επεξεργασία, οι υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες μπορούν να ανιχνεύσουν την αλλαγή της κατάστασης της καλλιέργειας πριν και μετά την καταστροφή. Έτσι, με την βοήθεια ειδικών δεικτών μπορούν να εκτιμήσουν το ποσοστό της ζημιάς.

Τα σύγχρονα αυτά εργαλεία αποτελούν σημαντικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση των πληγέντων παραγωγών. Γι’ αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ενσωματώσουν στις μεθόδους λήψης αποφάσεων και τις δυνατότητες που οι νέες τεχνολογίες φέρουν.

Εφημερίδα «Συνείδηση»

Η ζυγαριά γέρνει ακόμη υπέρ των επιδοματικών πολιτικών μέσω της υπερφορολόγησης