Αποφυλακίζεται η Βίκυ Σταμάτη

Την έβδομη αίτηση έκανε τελικά δεκτή το δικαστήριο για την αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη η οποία δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των εξοπλιστικών με πρωταγωνιστή το σύζυγο της πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση που είπε «ναι» στην αποφυλάκιση της με περιοριστικούς όρους.

Ωστόσο, η πρόταση της εισαγγελέως για εγγυοδοσία 70000 ευρώ προκάλεσε αντιδράσεις τόσο απο τους συνηγόρους της όσο και απο την ίδια που αποχώρησε κλαίγοντας. Όπως είπε ο συνήγορος της Φραγκίσκος Ραγκούσης: «βάλτε της όποιον όρο θέλετε εκτός απο αυτόν. Αυτή τη στιγμή πένονται. Δεν έχουν να συντηρήσουν ούτε ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μαζέψουν ούτε τρία χιλιάρικα. Συντηρούνται στη φυλακή απο 10-20 ευρώ που θα δώσουν φίλοι και συγγενείς. Είναι σαν να τη σταυρώνετε. Περιμένει πως και πως να πάει στο παιδί της. Βάλτε της ακόμα και κατ’ οίκον περιορισμό».

Το δικαστήριο  έχει αποσυρθεί προκείμενου να καταλήξει στους όρους που θα της επιβληθούν. Η εισαγγελέας πρότεινε εκτός της εγγυοδοσίας, απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα, εμφάνιση τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα και αφαίρεση διαβατηρίου.

Η Βίκυ Σταμάτη  η οποία εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης  στο παρελθόν είχε ζητήσει πολλές φορές την αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης αλλά τα αιτήματά της δεν είχαν γίνει δεκτά.

Στις 50.000 η εγγύηση 

Τελικά στις 50.000 ευρώ ορίστηκε η εγγύηση για την αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη, η οποία σύμφωνα με τους δικηγόρους της θα παραμείνει στο Δρομοκαΐτειο μέχρι να μαζευτούν τα χρήματα. Το δικαστήριο κάνοντας δεκτή την έβδομη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισή της, της επέβαλλε της περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης 3 φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, της αφαίρεση διαβατηρίου, της Υποχρεωτικής διαμονής στη διεύθυνση που δήλωσε στο δικαστήριο καθώς και εγγυοδοσία 50.000 ευρώ.

«Με άκρα επιείκεια αποφάσισε το δικαστήριο και για τους όρους και για την εγγυοδοσία» είπε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, υπονοώντας προφανώς  το «κακό» προηγούμενο της κ. Σταμάτη όταν είχε αποδράσει από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλευόταν.

Ωστόσο, οι δικηγόροι της Β. Σταμάτη επέμειναν ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα της εγγύησης. Προς τούτο ζήτησαν προθεσμία δυο μηνών, ενώ επισήμαναν πως μέχρι τότε θα παραμείνει στο ψυχιατρείο όπου κρατείται.

Οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι της είπαν:

Γ. Παγορόπουλος: «Είμαι ευτυχής που συνέβαλα τα ελάχιστα προκειμένου η Βίκυ Σταμάτη να αποφυλακιστεί. Κακώς λένε ότι η δικαιοσύνη είναι ανάλγητη. Το Δικαστήριο και σωστά ανέγνωσε νόμο και λεβεντιά είχε».

Λ. Κοτσαλής: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση Βασιλικής Σταμάτη. Εκφράζουμε τη βαθιά πίστη στη Ελληνική δικαιοσύνη και ελπίζουμε πως και το δικαστήριο θα οδηγηθεί σε μια δίκαιη λύση».

Φρ. Ραγκούσης: «Πρόκειται για το πρώτο θετικό βήμα για να βρεθεί κοντά στο παιδί της έγινε αλλά έχουμε προβληματισμό για την εγγυοδοσία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να μαζέψουμε τα χρήματα. Θα τηρήσουμε με ευλάβεια όρους. Μέχρι να μαζέψουμε τα χρήματα θα παραμένει στο Δρομοκαΐτειο. Η Βίκυ μερικές φορές στερείται και τα στοιχειώδη»

του Παναγιώτη Στάθη   capital.gr