Από καραμπόλα;

Συγκροτείται σήμερα το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Από καραμπόλα; Δύσκολες οι συνεργασίες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών   Σε μεγάλες… περιπέτειες έβαλε…

Συγκροτείται σήμερα το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας

Από καραμπόλα;

Δύσκολες οι συνεργασίες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών

 

Σε μεγάλες… περιπέτειες έβαλε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας η «αδυναμία» της παράταξης του Γιώργου Παπαναστασίου να κατακτήσει μια παραπάνω έδρα στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Παρά την πρωτιά του συνδυασμού, οι 8 έδρες σε σύνολο 21 δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία κατά τη διαδικασία σύγκλισης σε σώμα, ενώ και η συνεννόηση των υπόλοιπων παρατάξεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έχοντας λοιπόν να επιλύσουν όλα αυτά και με δεδομένη την ασυμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο μεγάλες παρατάξεις, όπως φάνηκε και από τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 στην Πάτρα τα 21 εκλεγμένα μέλη θα προσπαθήσουν να ορίσουν το νέο προεδρείο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.

Πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας λοιπόν, οι τρεις θέσεις-κλειδιά στη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, του συνδικαλιστικού οργάνου των αυτοδιοικητικών της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο θα έχει πενταετή θητεία. Οι εκλογές της 10ης Οκτωβρίου χάρισαν την πρωτιά και 8 έδρες στην παράταξη του Δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, όχι όμως και την αυτοδυναμία. Δεύτερη η παράταξη του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Δημάρχου Ερυμάνθου, Θανάση Καρπή με 7 έδρες, η παράταξη με επικεφαλή των Κώστα Πελετίδη, Δήμαρχο Πατρεών, ο οποίος ανήκει στο ΚΚΕ, έλαβε 4 έδρες, ενώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλή τον Κώστα Σπαρτινό, δημοτικό σύμβουλο Πατρέων, απέσπασε 2 έδρες.

Κανένας όμως δεν μπορεί να προχωρήσει από μόνος του σε εκλογή προεδρείου, αφού τα κουκιά… δεν βγαίνουν, ενώ η όλη διαδικασία έχει αποκτήσει και έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς παρά την υποτιθέμενη ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης από την κεντρική πολιτική σκηνή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Μπορεί λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Καρπής να ισχυρίστηκε από πλευράς του ότι η αναβολή της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς του κ. Παπαναστασίου, κάτι για το οποίο διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα, ωστόσο μπορεί αυτό να μην ήταν η μόνη αιτία της αναβολής της συζήτησης.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ακόμα και αν πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση, θα είχαμε αποτέλεσμα, αφού είναι σίγουρο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ορθώνει εμπόδια στην διαπαραταξιακή συνεννόηση, μια εποχή όμως που κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, και τα διάφορα σενάρια συμφωνιών δίνουν και παίρνουν.

Ας εξετάσουμε λοιπόν πια είναι τα πιθανά ενδεχόμενα, ξεκινόντας από τα «εύκολα» και την «Λαϊκή Συσπείρωση», την παράταξη που έχει ως επικεφαλή των κ. Πελετίδη, τον νεοεκλεγή δήμαρχο Πατρέων. Είναι ίσως απόλυτα βέβαιο ότι τα τέσσερα εκλεγμένα στο Διοικητικό Συμβούλιο μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα μείνουν μακριά από το «παιχνίδι» και δεν θα συναινέσουν στην εκλογή προεδρείου αποτελούμενου από άτομα τα οποία δεν προέρχονται από τον δικό τους πολιτικό χώρο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στηλιτεύσουν τις πολιτικές επιλογές των δύο συγκυβερνούντων κομμάτων. Σίγουρο όμως είναι ότι ούτε προς τη μεριά των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να ρίξει δίκτυα συνεργασίας, αφού τέτοιου είδους συνεργασίες είναι πέραν κομματικής γραμμής, από τη στιγμή που τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν ευκαιρία να «ξεκαθαριστούν» οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων.

Έτσι, συνεχίζοντας από το τέλος, μας μένει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει καταφέρει να εκλέξει δύο μέλη, τον Δημήτρη Τραπεζιώτη και την Ουρανία Μπίρμπα, Δημοτικούς Συμβούλους Αγρινίου και Πατρέων αντίστοιχα. Αν πριν από μερικά χρόνια θα θεωρούνταν ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένα δίλλημα και μια σύμπραξη με τον κ. Καρπή, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, θα θεωρούνταν περίπου φυσικό επακόλουθο, τα πράγματα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά και τα ποσοστά των δύο πολιτικών χώρων, μάλλον έχουν αντιστραφεί.

Ενώ ενδεχομένως η πλευρά του κ. Καρπή θα μπορούσε να επιχειρήσει μια προσέγγιση, στην παράταξη της «Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας» κάθε άλλο παρά θα θέλουν να ακούσουν για κάτι τέτοιο οι δύο εκλεγμένοι Σύμβουλοι. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές σε λίγους μήνες είναι λίγο-πολύ δεδομένες και μια τέτοια «ανίερη» συνεργασία θα έχει ανάλογο πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον, σύμφωνα με κάποιες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φλερτάρει ακόμη και με την αυτοδυναμία. Είναι επομένως ζητούμενο και για την «Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία», όπως και για την «Λαϊκή Συσπείρωση» η διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ασφαλείας. Εύκολα μπορεί να υποθέσει έτσι κανείς ότι είναι επίσης εντελώς κομμένες οι γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στην παράταξη του κ. Παπαναστασίου, «Νέα Εποχή» και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μόνος, επομένως, συνδυασμός ο οποίος έχει παραμείνει ανοικτός, δεν είναι άλλος από τη συνεργασία Παπαναστασίου-Καρπή, μια συνεργασία όμως η οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Ειδικά μετά τις πρόσφατες «σκληρές» ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο αυτοδιοικητικοί άντρες, φάνηκε ότι όχι απλά δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεργασίας, αλλά ότι θα δοθεί μάχη μέχρις εσχάτων για την τελική επικράτηση.

Οπότε τι απομένει; Μα τι άλλο από την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα προερχόμενων αποκλειστικά από την παράταξη του κ. Παπαναστασίου, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εκμεταλλευτεί προς όφελός του την αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας των υπολοίπων αλλά και την ιδιόμορφη απομόνωση της παράταξής του. Θέτοντας έτσι, όπως είναι το πλέον λογικό, ο ίδιος υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου και προτείνοντας για αντιπρόεδρο και γραμματέα μέλη της παράταξής του, μπορεί να πετύχει την εκλογή όλων, υπολογίζοντας στην διάσπαση των ψήφων των άλλων τριών παρατάξεων.

Κρατήσαμε για το τέλος δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη, έχει να κάνει με το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός «αστάθμητου» παράγοντα, μια διαρροής δηλαδή από τη μια ή την άλλη παράταξη. Αν και κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα δυναμίτιζε την κατάσταση και τις σχετικές ενδοπαραταξιακές ισορροπίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. Η δεύτερη παρατήρηση, έχει να κάνει με την αποτύπωση των πολιτικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση, τόσο στην εκλογή δημάρχων, περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων, όσο και μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι αυτοδιοικητικοί προερχόμενοι από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καλά κρατούν, ενώ οι προερχόμενοι από τα κόμματα της Αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζουν δυναμική πολύ μικρότερη από αυτή που τους χάρισαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές του Μαΐου ή στις δημοσκοπήσεις. Αυτό σίγουρα πρέπει να τους δημιουργεί σε όλους κάποιον προβληματισμό.

Όπως προείπαμε, η συνεδρίαση είναι ορισμένη για σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 στα γραφεία της ΠΕΔ στην Πάτρα, και αν δεν υπάρχουν άλλες εκπλήξεις ή αντιδράσεις και όλες οι προσκλήσεις έχουν σταλεί όπως προβλέπεται, τότε αναμένουμε προς το απογευματάκι… να δούμε τον λευκό καπνό που περιμένουμε τόσες μέρες.

 

Κώστας Καρακώστας