Απάντηση στην επιστολή του προέδρου του τμήματος ΔΠΠΝΤ για μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα

Γράφει απόφοιτος του τμήματος

Διαβάζοντας την επιστολή του προέδρου του τμήματος ΔΠΠΝΤ προς το Φιλολογικό και Λογοτεχνικό Όμιλο Αγρινίου θεώρησα σημαντικό για την ενημέρωση όλων να γράψω και να δημοσιεύσω το παρακάτω κείμενο το οποίο σχολιάζει τα κυρίως χωρία της επιστολής. Στη συνέχεια καλώ τους αρμόδιους και μη φορείς να λειτουργήσουν ανάλογα.

H επιστολή αναφέρει:

Σύμφωνα μετην υπ’ αριθμ. 2/5.6.2019 έκτακτη συνεδρίαση του τμήματος αποφασίστηκε ότι

«α) η προηγούμενη Συνέλευση του Τμήματος είχε επανειλημμένα εκφραστεί υπέρ της μετακίνησης του Τμήματος στην Πάτρα και της διατήρησης της ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας του καταργηθέντος Τμήματος στο νεοϊδρυθέν»

Το χωρίο αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι καθηγητές είναι αντίθετοι ως προς την κατάργηση του τμήματος και υπέρ της διατήρησης της ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας του.

Ερώτημα

Γιατί ο πρόεδρος του τμήματος, ο οποίος είναι αρχαιολόγος, δεν εισηγείται και δεν φαίνεται να έχει εισηγηθεί καθόλου έως τώρα την διατήρηση της φυσιογνωμίας της σχολής όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση;

Επιπλέον, ως προς το θέμα της μεταφοράς, καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των καθηγητών (13) διαμένουν στην Πάτρα ή έρχονται από Αθήνα.

Εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η απόφαση μεταφοράς στηρίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια καθώς στέγη του τμήματος και εργαστήριο με εξοπλισμό ενός εκατομμυρίου υπάρχουν στο Αγρίνιο και όχι στην Πάτρα.

«β) η απομόνωση του Τμήματος στο Αγρίνιο δεν επιτρέπει τη συνεργασία με τα υπόλοιπα Τμήματα της ΣΑΚΕ σε επίπεδο κατάρτισης και λειτουργίας του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα του Τμήματος στο Αγρίνιο να καθίσταται αμφίβολη»

Ακούμε συνέχεια για τη μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα όμως κανείς δεν αναφέρει σε ποιον χώρο και εάν υπάρχει κτήριο να στεγαστεί. Τα ΤΕΙ από την ΣΑΚΕ απέχουν πάνω από 13 χιλιόμετρα και όπως γνωρίζουμε στο Ρίο δεν υπάρχει κάποιο κτήριο που να μπορεί να φιλοξενήσει ένα τμήμα Ιστορικού Αρχαιολογικού, όπως δεν υπήρχε και για την Νομική. Το πιο πιθανό είναι το σχέδιο μεταφοράς να περιλαμβάνει αίθουσες που ίσως να μένουν ελεύθερες κάποιες ώρες σε παραπάνω από ένα τμήματα.

Και οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ που  θα κάνουν τα εργαστήριά τους; Η μήπως να τους θυσιάσουμε όπως συμβαίνει ήδη στο βωμό του νέου τμήματος;

Ήδη όσοι ορκίστηκαν τον Ιούλιο έλαβαν πτυχίο που αναγράφει ότι η σχολή τους έχει καταργηθεί.

Συνεπώς, παρατηρείται από τη μια ένα γενικότερο πρόβλημα βιωσιμότητας της νέας σχολής και από την άλλη μια τεράστια προσπάθεια εκ μέρους του προέδρου και της πρυτανείας για τη λειτουργία μιας σχολής που κατέχει την πρωτιά στην ανεργία όσον αφορά τους αποφοίτους της.

Μήπως η διατήρηση του τμήματος ΔΠΠΝΤ αναιρεί τα προβλήματα απομόνωσης που θα δημιουργούσε ένα τμήμα Ιστορικού Αρχαιολογικού;

Προς τους τοπικούς φορείς:

Η δημιουργία του τμήματος Ιστορικού Αρχαιολογικού φαίνεται καθαρά ότι αποτελεί έναν  «Δούρειο Ίππο» για την μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα. Η λειτουργία του τμήματος ΔΠΠΝΤ δεν έδινε δικαιώματα για μια τέτοια προσπάθεια, συνεπώς, καλείστε να συνδράμετε και σεις στην προσπάθεια ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ του τμήματος ΔΠΠΝΤ όπως έκαναν με ανακοινώσεις το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας.

Link:

http://sinidisi.gr/epistoli-tee-aitoloakarnanias-stin-ypoyrgo-paideias-na-min-katargithei-to-dppnt/

http://sinidisi.gr/h-istoriki-archaiologiki-etaireia-dytikis-stereas-ellados-tin-katargisi-dppnt/

Προς την κυβέρνηση της ΝΔ:

Προ λίγων ημερών ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή ONE TALK ανέφερε ότι όλη η αγορά ζητά προγραμματιστές ενώ τώρα παράγουμε ανέργους και πρόσθεσε κατά λέξη «Χρειαζόμαστε προγραμματιστές. Χρειαζόμαστε managers».

Συνεπώς, καλείται η νέα κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να τηρήσουν τα λεγόμενά τους και να λειτουργήσουν ως προς την κατεύθυνση που ανέφερε ο βουλευτής της διατηρώντας μια σύγχρονη σχολή που περιλαμβάνει τους παραπάνω τομείς.

Έφτασε το ρεύμα και στα Σιγκουνέικα Αγρινίου