Απ. Κατσιφάρας: «Η Αιτωλοακαρνανία θα με εμπιστευτεί ξανά» – ΗΧΗΤΙΚΟ

Το όραμά του για τη νέα τετραετία σε ότι αφορά το νομό, ξεδίπλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Προσώπων… Έργα» του Σωκράτη Τσόμπου στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8»

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

Η ολοκλήρωση των μεγάλων παρεμβάσεων στις υποδομές του νομού, η βελτίωση του Επαρχιακού Οδικού δικτύου στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η κατάθεση στρατηγικής πρότασης για την ανάπτυξη της Λίμνης Τριχωνίδας και η έλευση του φυσικού αερίου στο Αγρίνιο, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Περιφερειάρχη, ο οποίος απάντησε και σε μία σειρά κρίσιμων ερωτήσεων όπως, το ύψος της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα και το υψηλό ποσοστό του επιπέδου φτώχειας.

Ο κ. Κατσιφάρας, στην ίδια συνέντευξη, δεν απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για την πολιτική στήριξη της υποψηφιότητάς του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ. – Στην πολιτική ατμόσφαιρα υφέρπει η άποψη, που κάποιες φορές παίρνει τη μορφή έντονης πολιτικής κριτικής ότι δεσπόζουσα θέση στις επιλογές σας (έργα, πρωτοβουλίες, δράσεις κ.λπ.) έχει η Αχαΐα. Μύθος η πραγματικότητα;

Απ. – Κύριε Τσόμπο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες και αναχρονιστικές. Και ασφαλώς δεν αγγίζουν στο ελάχιστο την λειτουργία της Περιφέρειας.

Βρίσκονται πολύ μακριά απ’ την πολιτική μας φιλοσοφία και ιεράρχηση και παραπέμπουν σε μια εποχή που κυριαρχούσε ο παλαιοκομματισμός.

Φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν να γαντζώνονται στο παρελθόν και να συντηρούν διαχωριστικές γραμμές και τεχνητές πολώσεις. Δεν θα τους ακολουθήσω. Ούτε θα μπω σ’ αυτή την κουβέντα.

Για μένα, για την αιρετή Περιφέρεια, τα προβλήματα, οι προκλήσεις για το αύριο, οι ανάγκες του πολίτη δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό, δεν κατηγοριοποιούνται ανάλογα από αν προέρχονται απ’ την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα ή την Ηλεία. Αλίμονο αν σκεφτόμασταν έτσι.

Ερ. – Η Αιτωλοακαρνανία γιατί να εμπιστευτεί ξανά τον Απόστολο Κατσιφάρα;

Απ. – Γιατί δείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα. Να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε έργα που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής.

Σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία υλοποιούνται 36 έργα (οδικά, αντιπλημμυρικά, δομών Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας, περιβαλλοντικά, αναπλάσεων κ.α.) συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατομμύριων ευρώ.

Αλλά, πέραν αυτών, προχωρούμε ήδη σε μια μεγάλη δέσμη παρεμβάσεων που ξεκινά απ’ την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου-Αιτωλικού, τις αστικές αναπλάσεις στο Αγρίνιο, την βελτίωση του οδικού δικτύου, την ενίσχυση των δομών Υγείας και των σχολείων μας, την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση περιοχών που ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, την συνεχή πίεση και διεκδίκηση για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και τον κόμβο Μενιδίου, την Αμβρακία Οδό κ.α.

Όμως, πιο σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι η Περιφέρεια διατάσσει τις δυνάμεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα οικονομικό περιβάλλον που θα απαντήσει στο μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας. Πρόσφατα είχαμε καλά νέα και για το φυσικό αέριο, με 19 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια για τα δίκτυα διανομής. Είναι και αυτός ένας κρίσιμος κρίκος, ώστε να υπάρξουν νέες δουλειές, να δούμε την ανεργία να συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γοργότερο ρυθμό.

Ερ. – Στήριξη της υποψηφιότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. – Έχουμε διακηρύξει σ’ όλους τους τόνους ότι η παράταξη μας είναι ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, αμιγώς αυτοδιοικητική. Μια παράταξη με ανοικτό, προοδευτικό, δημοκρατικό και πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Δεν έχουμε δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις και αυτό έχει φανεί με κρυστάλλινο τρόπο έως τώρα. Ασφαλώς, ο καθένας εξ ημών, έχει την πολιτική του καταγωγή και ιδεολογία.

Αλλά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το πρωτεύον είναι το συμφέρον του πολίτη, η κοινωνική ευημερία και η οικονομική πρόοδος, οι δουλειές στους ανέργους, η καλή προετοιμασία για το αύριο, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η Δυτική Ελλάδα που θα συνεχίσει ν’ αναπτύσσει τον βηματισμό της στο μέλλον.

Για εμάς, το γεγονός ότι το έργο μας, η έως τώρα παρακαταθήκη μας, αναγνωρίζεται από ευρύτερες δυνάμεις αποτελεί μια χειροπιαστή επιβράβευση.

Γι’ αυτό καλωσορίζουμε κάθε κίνηση, κάθε ομάδα πολιτών, κάθε μεμονωμένο πολίτη που βλέπει ότι, σε δύσκολες συνθήκες, η Περιφέρεια κατάφερε να πετύχει στόχους που έως λίγα χρόνια έμοιαζαν ανέφικτοι. Στην ίδια πολιτική φιλοσοφία και λογική θα συνεχίζουμε. Πάντα προοδευτικά, δημοκρατικά, ανεξάρτητα και αυτοδιοικητικά.