«Άνω κάτω» έκανε την ενορία του Αγίου Βλασίου ο π. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος (ΦΩΤΟ)

Άνω κάτω έκανε την ενορία του Αγίου Βλασίου ο π. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, ή μάλλον για να ακριβολογούμε έκανε καλύτερα,»πράματα και θάματα«!

Ο Επιτάφιος της Παναγίας!

Ο δραστήριος ιερέας,από την ώρα που ανέλαβε την ενορία του Κ.Αγίου Βλασίου, και αργότερα και του Άνω Αγίου Βλασίου θεσμοθέτησε μια σειρά προηγιασμένων λειτουργιών που πριν δεν γινόταν.
Καθιέρωσε εκτός των άλλων τον Επιτάφιο της Παναγίας το 15 Αύγουστο  στα Καραμανέικα, την λιτανεία της εικόνας του Αγίου Βλασίου κάθε 16 Αυγούστου απόγευμα,την παραμονή του εορταζόμενου Θαύματος του Αγίου δηλαδή,στον κεντρικό δρόμο του Αγίου Βλασίου,μετά αρτοκλασίας και της φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου  την οποία ακολουθεί πλήθος κόσμου,και τιμά με την παρουσία του συχνά ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος!

η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Βλασίου

Η  πανηγυρική θεία λειτουργία ανήμερα του πολιούχου,γίνεται με κάθε τιμή στις 17 Αυγούστου το πρωί, ενώ  τα τελευταία 5 χρονιά , γιορτάζεται ανελλιπώς κάθε 12 Ιούλη  στον ιερό ναό του κ.Αγίου Βλασίου  η μνήμη του Αγίου Παϊσίου!
Προχθές  μάλιστα στην λειτουργία παραβρέθηκαν πάνω από 100 πιστοί,ενώ  ένας φίλος της ενορίας ο Γεώργιος Κατσούδας με καταγωγή από την Αμφιλοχία  και γνωστός επαγγελματίας στην περιοχή του Αγρινίου παρέθεσε «τράπεζα» σε όλο το εκκλησίασμα στην παραδοσιακή ταβέρνα Χάνι στην Τσάκλα!
Πέραν από κει όμως ο 40χρονος ιερέας, αγόγγυστα και με αίσθημα ευθύνης προς τους συντοπίτες  του επιδόθηκε σε μια σειρά έργων σε όλο το μήκος και πλάτος της ενορίας του.

Πριν  από λίγα χρόνια απέναντι απόν ιερό ναό του κ. Αγίου Βλασίου έκανε το πνευματικό κέντρο της ενορίας με χορηγίες των πιστών.
Έγινε συντήρηση των Αγιογραφιών στον ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στα Καραμανέικα,ενώ πριν  λίγες μέρες πάλι με χρήματα των πιστών και με την ευγενική χορηγία του Δήμου Αγρινίου άρχισε η προέκταση του προαυλίου χώρου του Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο οικισμό.
Στις εργασίες συμμετείχε ενεργά και ο ίδιος δίνοντας το καλό παράδειγμα πρώτος στους υπολοίπους!
Πρώτος δε βγάζει μέσα από τα άμφια του σεβαστά ποσά σε κάθε εργασία που αποφασίζεται μέσα στο εκκλησιαστικο συμβούλιο!
Ακόμη φροντίζει όλα τα ξωκλήσια ενώ συντηρεί με όλα όσα πρέπει να εφοδιάζονται κάθε χρόνο οι  κύριες εκκλησίες της ενορίας, όπως πετρέλαιο θέρμανσης, επισκευές διάφορες κλπ.
Ο δυναμικός ιερέας δεν σταματάει εκεί.
Αναβιώνει  θρησκευτικά πανηγύρια στους προαυλίους χώρους των ναών, σύμφωνα με τις παλιές παραδόσεις και τα Ελληνοορθόδοξα χριστιανικά ήθη και έθιμα.

Στον Άγιο Νικόλαο στον Προύλπο

Φέτος στις 26 Ιούλη στον προαύλιο χώρο του ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο οικισμό, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία θα λάβει χώρα παραδοσιακό πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα παραδοσιακά ψητά,κρασί και μπύρες!

Η παράδοση είναι τρόπος ζωής για  τον π.Κωνσταντίνο Κοντογιώργου και δεν στέκεται μόνο στα εκκλησιαστικά ζητήματα.
Είναι παραδοσιακός σε όλους τους τομείς.Δεν πρόκειται για έναν ¨κοσμικό «Παπά..Ζει στην Χούνη Αγρινίου μαζί με την πρεσβυτέρα του και τα 3 τους παιδιά. Η ίδια η φύση είναι ο οδηγός των ασχολιών του.
Πρόκειται για έναν σύγχρονο παπά-ζευγά αφοί οι γεωργία και η κτηνοτροφία είναι οι βασικές του ενασχολήσεις.
Φτιάχνει εξαιρετικό κρασί,τσίπουρο,και τυροκομικά προϊόντα χωρίς να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τις παραδοσιακές συνταγές,ενώ καλλιεργεί μικρές εκτάσεις γης δίπλα από το σπίτι του εφοδιάζοντας την οικογένειά του με τα απαραίτητα τρόφιμα καθ’όλη την διάρκεια του έτους!
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο και οι πιστοί της ενορίας στέκεται σύσσωμο δίπλα του σε κάθε ενέργεια του,δίνοντας του απόλυτη εμπιστοσύνη ,και ο ίδιος με την φιλοτιμία του ,τον ανοιχτό του χαρακτήρα,την τιμιότητα και την ευλάβεια του προς τα χρηστά ήθη,τους αποζημιώνει στο έπακρο!
Απόδειξη το πως διαφημίζει την θρησκευτική πανήγυρη η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του ιερέα και του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ο συγχωριανός μας, Χρήστος Ζώης στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης.. :

ΠρόσκλιΣ Σιουλνούς:
«Τα τιλιφταία λίγα χρόνια καθιηρόθκει του ημιρήσιου παγγύρ σν Αγία Παρασκιβή Αγίου Βλασίου του Δήμου Παρακαμπυλίουν. Κι φέτους, τσ 26 Ιουλίου μιτα τ λειτουργία θα γίν χαμός στου Μπέτακα μι ζουντανή ουρχήστρα, ψτό κι τσιαφουμέν μπύρα. Είστι άπαντες καλισμέν να γιουρτάσουμι ν Αγία κι να γλιντίσουμι παραδουσιακά. Γιαφνούς πδεν καταλαβαίνει χουργιάτκα να κταξνει μιτάφραΣ Γκούγκλ παρακάτ κιάμα θέλιτι ιπίσημ μιτάφραΣ (Σ χουντρό όπους στ λέξ wish) στα Ιγκλέζκα ή στα Ισπανικά, ιγώ είμι δω. Ιλπίζου να ειδουθούμι στου χουργιό!!!»
Από την επέκταση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής
Το μεγάλο στοίχημα για τον Πάπα- Κώστα τώρα πια είναι η αλλαγή της σκεπής του κεντρικού Ναού,του Αγίου Βλασίου.Η σκεπή είναι παλιά και αρχίζει να μπάζει νερό και υγρασία. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η αντικαταστασή της.Για τον σκοπό αυτό ο ιερέας καλεί όλους όσους μπορούν να συμμετάσχουν οικονομικά!Πρώτος ο ίδιος κατέθεσε ένα σεβαστό ποσό στο εκκλησιαστικό συμβούλιο ,δίνοντας και πάλι το καλό παράδειγμα,ενώ αναμένεται και βοήθεια από τους τοπικούς συλλόγους!
Τα συγχαρητήρια είναι λίγα για τον δραστήριο Ιερέα!
Η Πανηγυρική  Θεία Λειτουργία του Αγίου Βλασίου!

dytikievritania.blogspot.com

Έρχονται τα πρώτα 40άρια