ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑνησυχία στους φαρμακοποιούς του Αγρινίου

Ανησυχία στους φαρμακοποιούς του Αγρινίου

Ανησυχία στους φαρμακοποιούς του Αγρινίου

Θολό το τοπίο στις τιμές των φαρμάκων

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έκδοση του νέου δελτίου τιμών

Δυσαρέσκεια επικρατεί στην κοινωνία λόγω της αναμονής και του θολού τοπίου για το τι ακριβώς θα επικρατήσει με τις τιμές των φαρμάκων, σε ποια από αυτά και από πότε θα εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές. Αυτή τη στιγμή η πληροφόρηση που υπάρχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου, είναι για αυξήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, με την έκδοση νέου δελτίου τιμών.

Χωρίς βέβαια να είναι δεδομένο, καθώς στην παρούσα φάση γίνονται οι αλλαγές που θα ισχύσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, προβλέπεται η σταδιακή αύξηση της τιμής των φαρμάκων αναφοράς κατά ποσοστό 10% σε κάθε ανατιμολόγηση, εφόσον αυτά είχαν υποχωρήσει κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό αποσοβείται ο κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά των φτηνών φαρμάκων.

Αναφορικά με τα γενόσημα προβλέπεται ότι η τιμή του ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του κόστος ημερήσιας θεραπείας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ομογενοποίηση της τιμής των γενόσημων από την πρώτη ανατιμολόγηση, σε αντίθεση με την επικρατούσα κατάσταση όπου πολλά γενόσημα, ακριβώς ίδια όσον αφορά στη δραστική, στη μορφή του φαρμάκου και στην περιεκτικότητα της συσκευασίας, έχουν διαφορετική τιμή μεταξύ τους.

Το θολό αυτό τοπίο και οι πληροφορίες στους φαρμακοποιούς με το «σταγονόμετρο» προβληματίζουν, καθώς όλα για την ώρα είναι ρευστά.

Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος τόνισε: «αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αύξηση της λιανικής τιμής. Αυτό είναι σίγουρο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πόση θα είναι η αύξηση. Ήδη αυξήθηκε η τιμή των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Κάθε μήνα ανεβαίνει η τιμή σε τέσσερα με πέντε φάρμακα. Το ίδιο σκεύασμα στην ίδια ποσότητα και δυναμικότητα μπορεί να φτάσει και στη διπλάσια τιμή. Υπάρχει δυσαρέσκεια. Μία αντιβίωση συνταγογραφούμενη ευρέος φάσματος που χορηγείται σε ενήλικες και παιδιά μέσα στον επόμενο μήνα θα λάβει αύξηση 10%. Είναι μεγάλη η αύξηση».

Η Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου

Η Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου σημείωσε: «υπάρχει δυσαρέσκεια στον κόσμο. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε, αλλά το πιθανότερο είναι να αυξηθούν οι τιμές σε κάποια φάρμακα. Η δυσαρέσκεια υπάρχει γιατί πέφτουν οι μισθοί και οι συντάξεις και οι τιμές δεν προσαρμόζονται στις μειώσεις αυτές. Ένα φάρμακο έχει συγκεκριμένη τιμή, το κάθε ταμείο χορηγεί συγκεκριμένο ποσό, με αποτέλεσμα τη διαφορά να την καλύπτει ο ασθενής. Ο κόσμος όντως πληρώνει πολλά, συνεπώς με το νέο δελτίο τιμών και τις ανατιμήσεις που πιθανότατα θα προκύψουν, θα δυσκολέψει η κατάσταση».

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος επισήμανε: «είπαν ότι θα γίνουν ανατιμήσεις, περιμένουμε να δούμε το νέο δελτίο τιμών. Υπάρχουν πιέσεις από την Ε.Ε. ώστε να συγκρίνουμε τις τιμές για να βγαίνει η τιμή των ελληνικών φαρμάκων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καθαρή εικόνα για τι θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα υπάρχουν αυξήσεις στα γενόσημα που έχουν εξαφανιστεί; Θα υπάρχει αύξηση στα πρωτότυπα; Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν φάρμακα στην αγορά και καλό είναι ο υπουργός να εξετάσει πρώτα αυτά τα πράγματα και μετά τις αυξήσεις».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση”

Στις Δ.Ε. Αρακύνθου και Μακρυνείας ο Γ. Παπαναστασίου – «Δουλειά μας είναι να δίνουμε πραγματικές λύσεις στα προβλήματα» (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr