Ανάσα στους ιδιοκτήτες εστίασης αναψυχής

Κάθε χρόνο θα εξετάζεται η πιθανή αναπροσαρμογή των τελών, ανάλογα με την εμπορικότητα

Ανάσα στους ιδιοκτήτες εστίασης αναψυχής

Μείωση από 20% έως 40% στα δημοτικά τέλη. Τι θέλει ο δήμος Αγρινίου, τι θα κάνει με δικά του έξοδα.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης, όπως έγραψε το Sinidisi.gr, οι επαγγελματίες Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Μελιάδη. Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη επαφή η οποία στόχευε στον διάλογο μεταξύ του δήμου και των επιχειρηματιών για θέματα όπως οι κοινόχρηστοι χώροι, το νέο χωροταξικό και ζητήματα που σχετίζονται με αυτά. Εκ μέρους του δήμου Αγρινίου ο κ. Μελιάδης ανακοίνωσε την μείωση των δημοτικών τελών από 20% έως 30% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 40%.

Συγκεκριμένα, μειώνονται τα δημοτικά τέλη σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους πλην της Ηλ. Ηλιού. Στην πλατεία Δημοκρατίας από 80 ευρώ που ήταν η τιμή του τετραγωνικού, μειώθηκε στα 55 ευρώ, ενώ στο εξής, κάθε χρόνο οι δύο πλευρές θα πραγματοποιούν διαβούλευση, ώστε να αναπροσαρμόζονται οι τιμές των δημοτικών τελών με βάση την εμπορικότητα, καθώς είναι αδύνατον ένα κατάστημα εστίασης – αναψυχής να πληρώνει τα ίδια χρήματα την στιγμή που η εμπορικότητα της περιοχής που βρίσκεται είναι στο αποκορύφωμα και όταν συμβαίνει το αντίθετο.

Ως προς το χωροταξικό, ο δήμος ζητάει την αυστηρή εφαρμογή του νέου νόμου σε συνάρτηση με το πόσο χώρο δικαιούνται τα εκάστοτε καταστήματα. Μετά το Πάσχα μάλιστα θα ξεκινήσουν και οι πρώτοι έλεγχοι. Την πρώτη φορά της παράβασης θα ισχύει η σύσταση, την δεύτερη φορά η αυστηρή προειδοποίηση, στην τρίτη φορά θα επιβληθεί πρόστιμο, ενώ την τέταρτη φορά που ο επιχειρηματίας θα διαπιστωθεί ότι θα είναι παραβάτης, θα αφαιρείται η άδεια του καταστήματός του. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παράλληλα, θα υπάρχει ειδική μεταχείριση για κάποια καταστήματα, αφού σύμφωνα με τις επιταγές του νέου χωροταξικού θα «χάσουν» πολλά τραπεζοκαθίσματα. Η ειδική μεταχείριση θα επιτυγχάνεται μέσω της επιτροπής κοινοχρήστων χώρων που θα συγκροτηθεί. Συζητήθηκε επίσης για την αισθητική της πόλης ότι ο δήμος επιθυμεί, με δικά του έξοδα, να τοποθετήσει πέργκολες στις πλατείες, ενώ στους πεζοδρόμους της πόλης οι επιχειρηματίες θα μπορούν να κατασκευάσουν, με δικά τους έξοδα, πατάρια ή να τοποθετήσουν ομπρέλες με κοινό χρωματισμό.

Ως προς το θέμα της αισθητικής, σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι υπό συζήτηση αν ο δήμος θα απαλλάξει από τα τέλη για κάποιο χρονικό διάστημα τους καταστηματάρχες, για ένα ή δύο χρόνια, ώστε να ισορροπήσουν με τις δαπάνες των εκ νέου ομοιόμορφων κοινών κατασκευών, χωρίς ωστόσο ως προς αυτό το ζήτημα να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής ζητάνε επίσης από τον δήμο να είναι αυστηρός στους ελέγχους του, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματιών.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής είναι υπέρ της αισθητικής βελτίωσης της πόλης και ευελπιστούν να υπάρχει αντίκτυπο, αλλά την ίδια στιγμή ζητάνε την βοήθεια και από τους πολίτες – πελάτες, ώστε να σεβαστούν τον χώρο που ανήκει στο εκάστοτε κατάστημα. «Η προσπάθεια είναι ομαδική, πρέπει να βοηθήσουμε εμείς, ο δήμος, αλλά και οι πελάτες», δήλωσε ο πρόεδρος του κλάδου κ. Χρήστος Τσιρώνη.

Κων/νος Χονδρός