Στην Αμφιλοχία το ντοκιμαντέρ «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…» (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο βράδυ, 30 Μαρτίου, η Βιβλιοθήκη Σπάρτου, διοργάνωσε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Αμφιλοχίας την εκδήλωση για την παρουσίαση και προβολή του ντοκιμαντέρ: «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…». Δημιούργημα του Αμφιλοχιώτη Σκηνοθέτη Νώντα Α. Σαρλή. Είναι ο δεύτερος σταθμός, στο ταξίδι του ανά την Ελλάδα, και θα επακολουθήσουν πολλοί άλλοι.

Ο κύριος Γεράσιμος (Μάκης) Νικολέτος, μέλος της εθελοντικής ομάδας της αξιολόγου βιβλιοθήκης Σπάρτου, με την συνδρομή και άλλων εθελοντών/συνεργατών της βιβλιοθήκης, οργάνωσε την φιλοξενία της όλης εκδήλωσης στον ειδικό χώρο εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Αμφιλοχία.

Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος του θεατρικού τμήματος του δήμου κύριος Κώστας Γεννάτος.

Με πολύ όμορφα λόγια παρουσίασε στους πολίτες που γέμισαν την αίθουσα, το τελευταίο ντοκιμαντέρ του εξαιρετικού σκηνοθέτη ΝώνταΑ. Σαρλή «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…».

Στο ντοκιμαντέρ αυτό καταγράφονται πανέμορφα τοπία της περιοχής της κοινότητας Περδικακίου, Ορεινού Δήμου Αμφιλοχίας, πρώην Επαρχίας Βάλτου, αφηγήσεις κατοίκων για το όχι και τόσο μακρυνό παρελθόν, παλιές φωτογραφίες, ιστορικά γεγονότα, εκκλησίες, αρχαία κάστρα, ήθη και έθιμα.

Μίλησαν για τον σκηνοθέτη και το έργο του ο κύριος Γιώργος Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του «Μορφωτικού-Εξωραϊστικού Ομίλου Περδικακίου»,και η κυρία Βάσια Οικονομοπούλου, καθηγήτρια μαθηματικός μέλος της εθελοντικής ομάδας της βιβλιοθήκης Σπάρτου.

Ο σκηνοθέτης Νώντας περιέγραψε την δημιουργίατου ντοκιμαντέρ

που πήρε σχεδόν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, με πάνω από 20 ταξίδια στο Περδικάκι, ευχαρίστησε όλους τους χωριανούς που βοήθησαν στην καταγραφή του παρελθόντος ενός τόπου που άλλαξε όνομα πριν 90 χρόνια, αλλά παραμένει νοσταλγικά στις καρδιές τους με το παλιό του όνομα, Σακαρέτσι.

Το αφιερώνει στους γονείς-αδερφό και αδερφή του, και το παραχωρεί στον «Μορφωτικό όμιλο» που μέσα από τις πωλήσεις dvd που θα πραγματοποιηθούν θα βοηθηθεί ο αφιλοκερδής αυτός σύλλογος στο έργο του, που είναι η προβολή του χωριού.

Το κοινό συγκινημένο παρακολούθησε την προβολή, χειροκρότησε τον σκηνοθέτη και όλοι του έσφιξαν το χέρι συγχαίροντας τον πριν αναχωρήσουν από την αίθουσα.

Παρακολούθησαν την προβολή ο εφημέριος του Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας πατέρας Οδυσσέας Κυρόσιμος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αμφιλοχίας κύριος Χρήστος Ζάγκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Ευάγγελος Τσούκας, ο πρόεδρος του Περδικακίου Παναγιώτης Καπούλας, ο βοηθός σκηνοθέτη κύριος Λάμπρος Κατσαντώνης, η «οραματίστρια» του ντοκιμαντέρ κυρία Παρθενία Χαρίτου.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε στο Περδικάκι στην μεγάλη και γεμάτη από κόσμο αίθουσα του συλλόγου, στις 3 Μαρτίου, η δεύτερη στην Αμφιλοχία και θα ακολουθήσουν δύο προβολές στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, μετά στο Αγρίνιο, και το «ταξίδι» θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Κείμενο & φωτογραφίες

Απόστολος Κων/νου Καρακώστας