ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑμφιλοχιαΑμφιλοχία: Διαφωνία Τσούκα από την παράταξη Βασίλα για την Αντιδημαρχία σε σύμβουλο της παράταξης

Αμφιλοχία: Διαφωνία Τσούκα από την παράταξη Βασίλα για την Αντιδημαρχία σε σύμβουλο της παράταξης

Αμφιλοχία: Διαφωνία Τσούκα από την παράταξη Βασίλα για την Αντιδημαρχία σε σύμβουλο της παράταξης

Απάντηση Βαγγέλη Τσούκα για την ανάληψη Αντιδημαρχίας από το συνδυασμό της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου έγιναν σε ένα νέο νομοθετημένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλαίσιο, τον «Κλεισθένη Ι». Μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση, αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου και πολυεπίπεδου διαλόγου, ο οποίος σαφώς είχε σκοπό να άρει τις στρεβλώσεις του «Καλλικράτη», να βελτιώσει διαδικασίες με τελικό στόχο τις δομικές αλλαγές επί του αναπτυξιακού μοντέλου, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δίκαιη ανακατανομή, τη δίκαιη ανάπτυξη. Αυτές οι βαθιές και ριζικές τομές θα οδηγούσαν αναμφίβολα την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε μία εντελώς νέα εποχή συμμετοχής, λαϊκού ελέγχου και ισχυροποίησης των ΟΤΑ, με διατάξεις που ενισχύουν την αντιπροσωπευτικότητα, τη δημοκρατική έκφραση και τη συμμετοχή των πολιτών. .
Ωστόσο, στις 9 Αυγούστου υπήρξε ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατήργησε σε μια νύχτα όλο το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ. Το τοπίο άλλαξε εντελώς νομοθετικά προς μια αντιδραστική κατεύθυνση. Γι ΄ αυτό καθήκον των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν στο χώρο της αυτοδιοίκησης είναι η καταγγελία των αλλαγών αυτών και η προσπάθεια δημιουργίας μετώπου για την απόκρουσή τους.
Μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρξαν ζυμώσεις μεταξύ μελών της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε προγραμματική βάση και με ορισμό αντιδημάρχου από την παράταξη μας με την παράταξη του Δημάρχου Γ.Κατσούλα. Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε έντονη πολιτική συζήτηση στα πλαίσια της δημοτικής ομάδας και διαφώνησα με την υιοθέτηση αυτής της τακτικής. Δήλωσα ωστόσο ευθαρσώς ότι η παράταξη θα πρέπει να μείνει ενιαία, να ασκήσουμε γόνιμη κι όχι στείρα αντιπολίτευση όντας θετικοί σε κάθε θέμα που θα έρχεται προς συζήτηση στο ΔΣ, το οποίο θα είναι προς το συμφέρον των δημοτών.

Νέο τοπίο στο Δήμο Αμφιλοχίας-Σημεία αποκατάστασης της αλήθειας και προς διευκρίνιση
1. Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ήταν μια ανεξάρτητη προοδευτική και δημοκρατική αυτοδιοικητική παράταξη .
2. Πυρήνας της νέας αρχιτεκτονικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προβλέπονταν από τον Κλεισθένη 1 ήταν η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βασική θέση του συνδυασμού μας κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν η υπεράσπιση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών. Στο σημείο αυτό μπαίνουν τα εξής ερωτήματα. Είναι ίδιο το νομικό πλαίσιο σήμερα για την λειτουργία των ΟΤΑ με αυτό που υπήρχε με την ψήφιση του Κλεισθένη 1; Υπήρξε ουσιαστική κατάργηση της απλής αναλογικής με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε; Η συμμετοχή σε μια τέτοιου είδους ιδιότυπης συνεργασίας μήπως σημαίνει και νομιμοποίηση του αντιδημοκρατικού νόμου-εκτρώματος της Ν.Δ;
3. Στην τελευταία συνεδρίαση της δημοτικής μας ομάδας μου επιδόθηκε κείμενο το οποίο δεν υπέγραψα που τονίζεται μεταξύ άλλων «Ξεκινάμε μια πιλοτική συνεργασία σε καθαρά αυτοδιοικητική βάση και είναι συνεργασία δύο παρατάξεων… με τη συμμετοχή μέλους μας σε θέση ευθύνης ( αντιδήμαρχος)». Τι σημαίνει ο όρος πιλοτική συνεργασία; Σε ποια εγκύκλιο ή σε ποιον νόμο προβλέπεται ο όρος «πιλοτική συνεργασία»; Σε ποιον θα απολογείται ο αντιδήμαρχος που ορίστηκε για τις πολιτικές επιλογές που κάνει; Γιατί δεν συνεδριάζει η δημοτική παράταξη για να υπάρξει η τελική απόφαση;
4. Η έννοια της συνεργασίας προϋποθέτει πρώτα και κύρια προγραμματική συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών σημεία της οποίας δεν υπάρχουν στο κείμενο που μου επιδόθηκε. Υπάρχει απλά η πρόταση για ανάληψη μιας θέσης αντιδημάρχου κάτι το οποίο ανακοινώθηκε σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πώς συνεχίζουμε από εδώ και πέρα.
Η στρατηγική της παράταξης μας ήταν εξαρχής και το τονίζαμε για συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε μια αυτοδιοικητική κατεύθυνση.Επειδή όπως διαπιστώνεται εμφανώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στα πλαίσια της δημοτικής παράταξης για την τακτική που θα ακολουθήσουμε είναι επιβεβλημένο να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μελών και των φίλων της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, που θα πάρει και την τελική απόφαση.

Βαγγέλης Τσούκας

Δημοτικός σύμβουλος

e-maistros.gr

Η σύνθεση της νέας Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Αμφιλοχίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr