ΑΚΑΚΙΑ: Το ταξίδι της ζωής μου

Μεγάλη έκθεση στη «Διέξοδο» στη μνήμη της πεζογράφου Ακακίας Κορδόση

Αυτό το μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος που η Ακακία δεν βρίσκεται κοντά μας.

Ένας χρόνος με συντροφιά μόνο το έργο της.

Ποιό όμως είναι αυτό το έργο και ποιά η πορεία της ζωής της?

Η Ακακία ήταν μόνο η καθηγήτρια, η συγγραφέας και η πολυβραβευμένη πεζογράφος ?

Πόσοι γνωρίζουν για τη σχέση της με τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη ζωγραφική και το κέντημα ?

Πόσοι γνωρίζουν για τις εξειδικευμένες σπουδές της στην μοντέρνα γαλλική φιλολογία στο εξωτερικό ή για τις σπουδές της στη διακόσμηση και τη ζωγραφική ?

Πόσοι γνωρίζουν για τη εφηβική της δραστηριότητα ?

Όλη αυτή την πορεία της ζωή της, η φιλόλογος Ζέττα Λάττα σε συνεργασία με τη «Διέξοδο» και «εραστές» του έργου της Ακακίας, ξεδιπλώνει με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο εκθεσιακό τρόπο στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου».

Tο ξεκίνημα της έκθεσης θα γίνει, χωρίς ιδιαίτερες προσκλήσεις, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 5 Μαρτίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι την ημέρα του θανάτου της 26 Μαρτίου, με καθημερινή λειτουργία (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7,30 το απόγευμα έως τις 9,30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗ – ΚΟΤΣΙΚΑΣ ΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΤΗΣΕΛΛΑΔΟΣ» 

Τον Αθανάσιο Ραζη-Κότσικα, τον ένδοξο αρχηγό της Φρουράς των Μεσολογγιτών και εκ των πρωτεργατών της άμυνας της πόλης, η επίσημη Πολιτεία τον αδίκησε, καθώς κατέταξε το όνομά του στα ψιλά γράμματα της Ιστορίας.

Με αυτό το δεδομένο προ τριετίας ο Σύλλογος οι φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» είχε την ιδέα να πραγματοποιηθεί   μία εκδήλωση στη μνήμη του μία εκδήλωση και μας πρότεινε να το υλοποιήσουμε από κοινού.

Όπως ήταν φυσικό με χαρά το Ιστορικό μας Μουσείο αποδέχθηκε την πρόταση και έκτοτε την πραγματοποιούμε την εκδήλωση έχοντας στο τελετουργικό μέρος, και τη συμμετοχή του Ομίλου Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο Λιάρος» .

Φέτος η μνήμη του Αρχηγού της Φρουράς θα τιμηθεί, εκτός των άλλων, και με την διενέργεια ενός γραπτού διαγωνισμού που λήγει στις 31 Μαρτίου από τους μαθητές Λυκείων του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με θέμα:

«Ο Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας αποτελεί ηρωική φυσιογνωμία της Επαναστάσεως του 1821, καθώς υπήρξε οπλαρχηγός της Φρουράς των ενόπλων Μεσολογγιτών .

Μελετήστε και αναλύστε τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορική προσωπικότητά του.

Δημιούργησε ο ίδιος τις συνθήκες της ηρωικής ανέλιξής του ή οι επικρατούσες συνθήκες συνέβαλαν σε αυτή; Εξετάστε τα παραπάνω ενδεχόμενα τεκμηριώνοντας τις απόψεις σας με σχετική επιχειρηματολογία».

ΒΡΑΒΕΙΑ

Βάσει βαθμολογίας θα ανακηρυχθούν τρεις νικητές.

Ο πρώτος θα λάβει έπαινο, χρηματικό βραβείο 400 ευρώ και η εργασία του θα εκφωνηθεί την «Ημέρα του Αρχηγού», στις 20 Απριλίου 2016, στην επίσημη τελετή στον Κήπο των Ηρώων, μπροστά στην προτομή του Αθανασίου Ραζή–Κότσικα.

Ο δεύτερος θα λάβει έπαινο και χρηματικό βραβείο 300 ευρώ, και

Ο τρίτος θα λάβει έπαινο και χρηματικό βραβείο 200 ευρώ.

Τέλος, όλες ανεξαιρέτως οι εκθέσεις των μαθητών, που θα διαγωνιστούν, θα τυπωθούν σε βιβλίο που θα εκδοθεί με επιμέλεια και δαπάνες του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Διέξοδος» και του Συλλόγου οι φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός».

Τα χρηματικά βραβεία θα χορηγηθούν από το «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ» και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Για οποιαδήποτε διευκρινιστική πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία της «Διεξόδου» (26310 51260), στα γραφεία του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» (26310 51481, 6977141857, 6987057058) και στην υπεύθυνη φιλόλογο της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης, Μαρίνα Κατσάνου(6984 528061)