Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγρινίου – Ξεκίνησε με εντάσεις για σκουπίδια και «Πανεπιστήμιο»

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγρινίου

Ξεκίνησε με εντάσεις για σκουπίδια και «Πανεπιστήμιο»

Παρόντες οι φοιτητές

 

Στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο τέθηκαν προ ημερησίας διατάξεως δύο σοβαρά θέματα, που απασχόλησαν την επικαιρότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα: Αυτό της σίτισης των φοιτητών και των σκουπιδιών, που θα έρθουν στο ΧΥΤΑ του Στράτου από τον Πύργο. Ο δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου ήταν αυτός που τα έθεσε, λέγοντας παράλληλα, ότι πριν ακόμη αναλάβει και ορκιστεί, δέχονταν επιθέσεις από μερίδα του τύπου σχετικά με τα σκουπίδια του Πύργου στο Αγρίνιο, κάτι που είναι εντελώς παραπλανητικό, όπως υποστήριξε. «Η ανοχή έχει τα όριά της. Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα» δήλωσε, αρχίζοντας να πλέκει το εγκώμιο παλαιότερων δημοτικών αρχών, που προνόησαν να υπάρχουν τέσσερις ΧΥΤΑ στην Αιτωλ/νία, και να είμαστε σε καλύτερη μοίρα απ ότι άλλες περιοχές.

«Για λόγους δημόσιας υγείας, αλληλεγγύης και ανθρωπιστικούς συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε όλοι από λίγο, για να μαζευτούν οι πέντε με έξι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που είναι στον Πύργο. Στη λογική αυτή πήραμε 1.500 τόνους σκουπιδιών, κάτι που σημαίνει ότι θα πάρουμε για δεκαπέντε μέρες σκουπίδια. Κάποιοι λένε, ότι μειώνεται ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, μειώνεται για δεκαπέντε μέρες. Η Δυτική Αχαΐα πήρε 2.000 χιλιάδες τόνους» είπε συγκεκριμένα ο κ Παπαναστασίου. Σχολίασε επίσης τα αρνητικά δημοσιεύματά, που προανέφερε, επικαλούμενος ότι έγινε προσπάθεια, να εκτεθούν αποφάσεις και πρόσωπα που δούλεψαν στην λογική, «όλοι από λίγο», για να διασωθεί η κατάσταση του Πύργου. Επισήμανε μάλιστα, ότι η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν αντίστοιχη με τις ποσότητες που είχαν μεταφερθεί στο παρελθόν από την Ναύπακτο και το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο επόμενο σημαντικό θέμα που τέθηκε προ ημερησίας διατάξεως ήταν αυτό της σίτισης των φοιτητών.

Ξεκινώντας το θέμα ο κ Παπαναστασίου, διερωτήθηκε πώς δια μαγείας διογκώνονται τα προβλήματα του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Αφού υπενθύμισε πως το ένα τμήμα του Πανεπιστημίου έχει πάρει εδώ και ένα χρόνο απόφαση θετική για την μεταφορά του στην Πάτρα, αναφέρθηκε στην συνάντησή του με την Πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών και γνωστοποίησε όλο το ιστορικό με την στάση και την επανέναρξη της σίτισης των φοιτητών, αφού πρώτα αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον, που έδειξαν οι φοιτητές και γονείς από ολόκληρη την Ελλάδα, τόσο για την σίτιση, όσο και για την στέγαση.

«Το ζήτημα του πανεπιστημίου μας αφορά όλους και ο δήμος έχει την επιθυμία να βοηθήσει, ώστε οι φοιτητές να ζουν σε άριστο κλίμα και τα τμήματα του Αγρινίου να εξελιχθούν, να επανδρωθούν κατάλληλα και οι φοιτητές με την συνδρομή της τοπικής κοινωνίας και του δήμου να επιλύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας» είπε ο κ Παπαναστασίου.

Εκ παραλλήλου, μαζί με τις παρεμβάσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ Κώστα Ρόκου, προτιμήθηκε, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, να ληφθεί απόφαση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο τα θέματα των τμημάτων του Αγρινίου να μην είναι προ ημερησίας διατάξεως, ώστε να μην υποβιβαστεί το θέμα. Η παράταξη του κ Παπαναστασίου επίσης, εξ αρχής ήταν σύμφωνη στο θέμα που έθεσε η παράταξη του κ Μερμίγκη για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, με μοναδικό θέμα τα προβλήματα των πανεπιστημιακών σχολών του Αγρινίου. Συνεπώς, αν και υπήρξαν απόψεις ότι και στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να υπάρξει κάποια θεση, αποφασίστηκε να γίνουν γρήγορες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ειδικής συνεδρίασης. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο φοιτητής Λάμπρος Γίτσας που πήρε το λόγο επισήμανε ότι το θέμα είναι επιτακτικής ανάγκης, αφού οι φοιτητές θέλουν να παραμείνουν στο Αγρίνιο, αλλά εκ των πραγμάτων και τα άλλα δύο τμήματα είναι αναγκασμένα από τις εξελίξεις να μιλήσουν και να αποφασίσουν κάποια στιγμή, αν θέλουν και αν μπορούν να συνεχίσουν να παραμένουν στο Αγρίνιο, αφού τα ακαδημαϊκά τους προβλήματα με την ενδεχόμενη μεταφορά τους στην Πάτρα πιθανότατα θα λειανθούν και θα εξομαλυνθούν.

Επί των θεμάτων τοποθετήθηκαν και οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ Μοσχολιός επικαλέστηκε την αμεσότητα του ζητήματος και το γεγονός, ότι η παράταξή του επιβεβαιώνεται στο σκεπτικό της, πως η πρυτανεία έμμεσα συνηγορεί με την δημιουργία προϋποθέσεων για να φύγουν τα τμήματα από το Αγρίνιο. Παράλληλα, ο κ Μοσχολιός αναφέρθηκε στα χρήματα που πήραν ως «προίκα» από το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας που είχε έδρα το Αγρίνιο, που ποτέ δεν έγινε σαφές που και με ποιον τρόπο τοποθετήθηκαν, ενώ μίλησε και για το επόμενο επιχείρημα της πρυτάνεως για τις δύο έδρες που είναι δύσκολο να υπάρξουν, κατά την πρύτανη, την στιγμή που και άλλα πανεπιστήμια έχουν επίσης δύο έδρες. Επίσης έθεσε το ερώτημα, ποια είναι η θέση των βουλευτών και κυρίως των κυβερνητικών για το θέμα, γατί στο παρελθόν ήταν στο πλευρό του Αγρινίου. Τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα της διεκδίκησης του πανεπιστημίου όπως ήταν στο παρελθόν, με έδρα δηλαδή το Αγρίνιο και αντέδρασε στο γιατί δεν υπήρξε απόφαση στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ Καμμένος, εκ μέρους της παράταξης «Ανατροπή Τώρα- Πολίτες σε δράση» και του επικεφαλής της κ Τραπεζιώτη, ο οποίος απουσίαζε λόγω του γνωστού ατυχήματός του, αναρωτήθηκε γιατί ένα σοβαρό ζήτημα σαν αυτό που πανεπιστημίου είναι εκτός ημερησίας διατάξεως και υποστήριξε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας πρέπει να συγκληθεί εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο, ώστε το θέμα να μην ξεπεραστεί από άλλα ζητήματα.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Παπανικολάου, αναφερόμενος στο θέμα των σκουπιδιών και στο θέμα του πανεπιστημίου, είπε ότι τα σημερινά αποτελέσματα δεν οφείλονται μόνο στους χειρισμούς δημοτικών αρχών ή άλλων εμπλεκόμενων παραγόντων, αλλά είχαν εξ αρχής και συνεχίζουν να έχουν πολιτικές προεκτάσεις. Ο κ Παπανικολάου, υποστήριξε ότι τίποτε εξ αυτών δεν είναι τυχαίο, αφού οι πολιτικές μέχρι σήμερα είχαν δρομολογήσει όλες τις εξελίξεις αυτές, είτε συμβαίνουν στο Αγρίνιο, είτε όχι.

Ο κ Μερμίγκης εκπροσωπώντας την παράταξη «Ανυπότακτο Αγρίνιο», υπερασπιζόμενος τους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι από αυτούς ενημερώνεται το κοινό για πολλά θέματα. Συνέχισε λέγοντας ότι το σχέδιο «Αθηνά»  είναι ο «Καλλικράτης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έθιξε και το θέμα του πανεπιστημίου. Την πρόταση του  την υπερασπίστηκαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Κων/νος Χονδρός