Προτάσεις για το παλιό νοσοκομείο

Γ.Βαρεμένος «Δεν υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο Παιδείας να φύγουν οι πανεπιστημιακές σχολές από το Αγρίνιο»

Προτάσεις για το παλιό νοσοκομείο

Τι προτάθηκε για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου από την αυτοδιοικητική παράταξη του κ Τραπεζιώτη και τι ειπώθηκε για τις πανεπιστημιακές σχολές του Αγρινίου. Πρόθεση για την δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου από την 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο προαύλιο του Παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου η συγκέντρωση που διοργάνωσε η αυτοδιοικητική παράταξη της οποίας επικεφαλής είναι ο κ Δημήτρης Τραπεζιώτης. Η πρόσκληση απευθύνονταν πρωτίστως στους κατοίκους της περιοχής «Κλεπαίτικα», που βρίσκεται το Παλιό Νοσοκομείο, αλλά επί της ουσίας θα έπρεπε να αφορά όλους τους αγρινιώτες, αφού σκοπός της ήταν η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Παλιού Νοσοκομείου. Πριν την ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, πολίτες και στελέχη της παράταξης «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα – Πολίτες σε δράση» μπήκαν στους χώρους του παλιού νοσοκομείου αντικρίζοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί εκεί, την οποία είχε αναδείξει η εφημερίδα «Σ» στις 11 Φεβρουαρίου 2015 με τίτλο «Το «φάντασμα» του Αγρινίου».

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε προηγηθεί η επεξεργασία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του παλιού νοσοκομείου και του νομικού πλαισίου από την αυτοδιοικητική παράταξη του κ Τραπεζιώτη και αφού έγινε ευρύτερη έρευνα, μέσα από την οποία προέκυψε ότι δαπανούνται σε ετήσια βάση 700.000 ευρώ για την μίσθωση κτηρίων και χώρων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, προτάθηκε η μεταφορά στο παλιό νοσοκομείο Αγρινίου η Δ.Ο.Υ Αγρινίου, το Ι.Κ.Α, ο ΟΑΕΔ (παρά το γεγονός ότι στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο) διότι οι άνεργοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση, ενώ δεν εξυπηρετούν και τα δρομολόγια του Αστικού Κτέλ. Προτείνεται επίσης η μεταφορά στους χώρους του παλιού νοσοκομείου του προγράμματος «Ψυχαργώ», της Πρόνοιας, των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου, της Πολεοδομίας, ενώ θα επιδιωχθεί η δημιουργία εκεί φοιτητικής λέσχης και εστίας. Επίσης συζητήθηκε ο καθαρισμός του κτηρίου, εσωτερικά και εξωτερικά  καθώς επίσης και η φύλαξή του. Κατά τον κ Τραπεζιώτη και τον κ Καμένο οι αποφάσεις αυτές με την μορφή ψηφίσματος θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην λαϊκή αυτή συγκέντρωση, έγινε αναφορά και για τις πανεπιστημιακές σχολές του Αγρινίου. Η θέση όλων των ομιλητών ήταν ότι δεν πρέπει να αποχωρήσουν οι σχολές από το Αγρίνιο και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει κανένας πολίτης, αλλά πρωτίστως το πολιτικό προσωπικό της ευρύτερης περιοχής. Ο κ Βαρεμένος μάλιστα, κατά την τοποθέτησή του, είπε ότι εφόσον ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα της μεταφοράς των σχολών του Αγρινίου στην Πάτρα, ήρθε σε επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για να ενημερωθεί για τις προθέσεις του και να διαμαρτυρηθεί για την όλη κατάσταση. Διαπίστωσε πως το υπουργείο δεν έχει καμία πρόθεση να συμβεί η μεταφορά αυτή, κάνοντας λόγο ευθέως για τακτικές της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών και μόνο ώστε να δημιουργήσει προτετελεσμένα γεγονότα.

Στην συγκέντρωση που διεξήχθη υπό βροχή τοποθετήθηκε αρχικά ο ίδιος ο κ Τραπεζιώτης και ακολούθησε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Βαρεμένος, ο νέος υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ Ζαμπάρας και ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου κ Βλάχος., αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος με την εν λόγω παράταξη κ Καμένος, όπως και απλοί πολίτες της περιοχής. Η συγκέντρωση αυτή εγκαινίασε ένα κύκλο από λαϊκές ανοιχτές συνελεύσεις που σκοπεύει να διοργανώσει η παράταξη «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα – Πολίτες σε δράση».

Ο κ Τραπεζιώτης δήλωσε: «Η δημοτική μας παράταξη «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα – Πολίτες σε δράση», θέλοντας να είναι συνεπείς στο προγραμματικό πλαίσιο που διατύπωσε προεκλογικά και προσεγγίζοντας τον δήμο με το σύνθημα «όλη η εξουσία στους πολίτες», θέλοντας να μην μείνει απλώς ένα σύνθημα πραγματοποιεί την πρώτη συνέλευση. Ο θεσμός των λαϊκών συνελεύσεων προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου 3463/2006 καθώς επίσης και από τον νόμο 3852/2010, αλλά οι διατάξεις αυτές δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε από την προηγούμενη, ούτε από την σημερινή δημοτική αρχή. Πιστεύουμε ότι ο δήμος είναι ο πιο προνομιακός χώρος για να προωθούνται και να εφαρμόζονται άμεσα οι δημοτικές διαδικασίες και επειδή επίσης πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και την εφαρμογή αποφάσεων είναι πολύ σημαντικό θέμα, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε λαϊκές συνελεύσεις στις είκοσι μία γειτονιές της δημοτικής κοινότητας Αγρινίου, όπως αυτές οριοθετούνται με βάση το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, ενώ θα ακολουθήσουν επίσης λαϊκές συνελεύσεις και στις δημοτικές κοινότητες. Το συμπέρασμα που καταλήγει κανείς παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με τις σοβαρές υποθέσεις αυτής της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι ότι η συμπεριφορά της προηγούμενης δημοτικής αρχής και του πολιτικού προσωπικού της περιοχής μας ήταν καταστροφική, έχουμε ένα πάρκο που κείτεται στις λάσπες, έχουμε εγκαταλελειμμένες και λεηλατημένες υποδομές του παλιού νοσοκομείου και ένα πανεπιστήμιο, το οποίο χάθηκε. Σήμερα μεθοδεύεται απροσχημάτιστα και η μεταφορά του στην Πάτρα. Η πρότασή μας είναι ότι εδώ είναι απολύτως δικαιολογημένο σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας να μεταφερθούν δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου, τα προγράμματα «ΨΥΧΑΡΓΩ», σε υπηρεσίες του ΙΚΑ, αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Οι εγκαταστάσεις αυτές και έτσι όπως είναι εγκαταλελειμμένες, υποβαθμίζεται ευρύτερα η ποιότητα ζωής της περιοχής. Επίσης, διερευνούμε την δυνατότητα δημιουργίας εδώ φοιτητικής εστίας και λέσχης, ένα αίτημα που διατυπώθηκε από τους φοιτητές, είναι υποδομές που θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια, αλλά δυστυχώς φτάσαμε εδώ ακριβώς γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν φρόντισε να δημιουργήσει αυτές τις υποδομές που είναι αναγκαίες για να στηρίξουν το πανεπιστήμιο, θα πρέπει να αντισταθούμε και να ενεργοποιηθούμε όλοι για να αποτρέψουμε τη δυσμενή αυτή συγκυρία. Επίσης, στον σχεδιασμό του υπουργείου υγείας είναι να δημιουργηθεί εδώ ένα Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας, έχουμε την διαβεβαίωση από την πολιτική ηγεσία ότι θα δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του παλαιού νοσοκομείου». OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ Βαρεμένος δήλωσε: «Το θέμα το έχουν συζητήσει και με την επιτροπή κατοίκων της περιοχής. Είναι κρίμα να ρημάζει το παλιό νοσοκομείο, δεν είναι αποδεκτό, πρόκειται για δημόσια περιουσία, η οποία ανήκει στον ελληνικό λαό. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα. Θα αναλάβω πρωτοβουλία να το συζητήσουμε με τον υπουργό. Το κράτος πληρώνει αρκετά χρήματα για δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζει σε άλλα κτήρια. Θα γίνει ότι είναι δυνατόν και με την κεντρική διοίκηση και με την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Ο κ Ζαμπάρας δήλωσε: «Για μας είναι άμεση προτεραιότητα η αξιοποίηση του χώρου του παλιού νοσοκομείου και νομίζω ότι είναι και η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας η άμεση αξιοποίηση. Κάθε μέρα που περνάει είναι ακόμα χειρότερα. Στους σχεδιασμούς της 6ης ΥΠΕ είναι η δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου ώστε να αποσυμφορηθεί το υπάρχων νοσοκομείο».

Κων/νος Χονδρός